Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, Putin ne baca ljude u zatvor ako ne odu u izolaciju na 15 dana

EPA/ALEXANDER NEMENOV /POOL

Društvenim se mrežama širi dezinformacija da je Vladimir Putin zaprijetio građanima Rusije da će, ako ne ostanu u samoizolaciji zbog pandemije koronavirusa, biti kažnjeni s pet godina zatvora. U pitanju je netočna tvrdnja.

“Stigla corona i u Rusiju i Putin sazvao press konferenciju: Građani Rusije imate 2 opcije: 15 dana izolacije ili 5 godina zatvora. Doviđenja. Kraj press konferencije.” [sic], stoji u tekstu koji se uz fotografiju Putina dijeli društvenim mrežama i komunikacijskim kanalima poput WhatsAppa.

Putin, međutim, nikad nije održao press konferenciju na kojoj je postavio navedeni ultimatum.

Točno je tek da su gradske vlasti u Moskvi zaprijetile kaznom do pet godina zatvora osobama koje krše samoizolaciju nakon povratka iz zemalja koja su žarišta širenja virusa SARS-CoV-2 (Reuters).

Moskovske su gradske vlasti 8. ožujka priopćile da će osobe koje krše samoizolaciju od 14 dana nakon povratka iz Kine, Južne Koreje, Irana, Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske ili drugih država u kojima bukti epidemija potencijalno snositi kaznu zatvora do pet godina.

Više informacija o mjerama koje Rusija koristi u pokušaju suzbijanja epidemije novog koronavirusa dostupno je na stranicama The Moscow Timesa, digitalnog medija koji objavljuje vijesti iz Rusije na engleskom jeziku.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.