Razotkriveno

Ne, Putin ne baca ljude u zatvor ako ne odu u izolaciju na 15 dana

EPA/ALEXANDER NEMENOV /POOL

Društvenim se mrežama širi dezinformacija da je Vladimir Putin zaprijetio građanima Rusije da će, ako ne ostanu u samoizolaciji zbog pandemije koronavirusa, biti kažnjeni s pet godina zatvora. U pitanju je netočna tvrdnja.

“Stigla corona i u Rusiju i Putin sazvao press konferenciju: Građani Rusije imate 2 opcije: 15 dana izolacije ili 5 godina zatvora. Doviđenja. Kraj press konferencije.” [sic], stoji u tekstu koji se uz fotografiju Putina dijeli društvenim mrežama i komunikacijskim kanalima poput WhatsAppa.

Putin, međutim, nikad nije održao press konferenciju na kojoj je postavio navedeni ultimatum.

Točno je tek da su gradske vlasti u Moskvi zaprijetile kaznom do pet godina zatvora osobama koje krše samoizolaciju nakon povratka iz zemalja koja su žarišta širenja virusa SARS-CoV-2 (Reuters).

Moskovske su gradske vlasti 8. ožujka priopćile da će osobe koje krše samoizolaciju od 14 dana nakon povratka iz Kine, Južne Koreje, Irana, Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske ili drugih država u kojima bukti epidemija potencijalno snositi kaznu zatvora do pet godina.

Više informacija o mjerama koje Rusija koristi u pokušaju suzbijanja epidemije novog koronavirusa dostupno je na stranicama The Moscow Timesa, digitalnog medija koji objavljuje vijesti iz Rusije na engleskom jeziku.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.