Razotkriveno

Nemoguće je predvidjeti sljedeći (jaki) potres pa ni onaj “sutra u 4.54 cca”

Gradske službe ruše dio zida koji je prijetio samourušavanjem nakon potresa Izvor: foto HINA/ Damir SENČAR

Da je veliki, razorni potres moguće predvidjeti, prošla nedjelja bi protekla daleko mirnije i organiziranije. Ipak, razorni potres koji je u nedjelju ujutro pogodio Zagreb izazvao je i val viralnih crnih proročanstava i upozorenja koja nemaju nikakvog utemeljenja u znanosti. Pogotovo su kontraproduktivna u trenucima kada se Zagreb i ostatak zemlje bore protiv epidemije novog koronavirusa, jer potres zahtijeva reakcije i postupanja u mnogome suprotne onome što traži suzbijanje epidemije.

Iako su seizmolozi već potanko objasnili da je novi, veliki potres nemoguće predvidjeti, i dalje se društvenim mrežama šire “pozivi na spremnost” od nedjelje poput ovoga:

“Po saznanjima NOVI POTRES TREBAO BI SE DOGODITI PREKOSUTRA U 4.54 CCA, BUDITE SPREMNI!”

Ne postoje znanstveno utemeljena saznanja o sljedećem velikom potresu, kao što nije bilo ni upozorenja da će se dogoditi onaj iza 6 sati u nedjelju, magnitude 5,5 po Richteru s epicentrom kod Markuševca i Čučerja. Nedugo nakon njega, dogodila su se još dva –  jedan magnitude 5 i drugi 3,7 po Richteru, a zatim i niz naknadnih potresa slabije jačine.

Voditeljica seizmološke službe Ines Ivančić  je nakon sastanka državnog vrha poručila javnosti da se nakon jednog snažnog potresa najčešće događa niz naknadnih potresa, što se do sada obistinilo:

 

No, za jednako jak ili jači potres se ne može reći sa sigurnošću hoće li se i kada dogoditi.

“Strah od možda jačeg naknadnog potresa je prisutan u svima nama, međutim oni se zaista ne mogu predvidjeti, kada i hoće li se uopće dogoditi jači od prvog potresa”, kazala je Ivančić dodavši da se naknadni jači potres može dogoditi brzo ili za 20 dana.

Naknadnim potresima energija se raspodijeli na puno manjih potresa, ali predvidjeti zaista ne možemo ništa, zaključila je.

“Bilo kakve obavijesti da slijedi snažniji potres nisu točne!”

Seizmološka je služba tijekom dana je izvještavala o novim potresima i upozoravala da se ne vjeruje zlogukim proročanstvima:

“Potrese ne možemo prognozirati, bilo kakve obavijesti da slijedi snažniji potres nisu točne! Postoji vjerojatnost za jači potres, ali je izrazito mala. Možemo očekivati naknadne slabije potrese”, napisali su na Twitteru.

Profesor Hrvoje Tkalčić, čelnik odsjeka za seizmologiju i matematičku geofiziku Australskog nacionalnog sveučilišta, pristupačno je odgovorio na često postavljana pitanja o događanjima ispod površine zemlje u vrijeme zemljotresa na svom Facebook profilu. Na pitanje hoće li biti još potresa u Zagrebu i okolici i možemo li predvidjeti potrese, odgovara:

“Bit će ih vjerojatno još dosta manjih u sljedećim danima, što će uzrokovati podrhtavanje tla, ali kao što sam u prethodnom dijelu napisao, to je norma kod većine umjerenih i većih potresa. Dakle, postupno smirivanje. Nezahvalno je davati prognoze o tome čeka li nas veći potres, kada i gdje, te koje magnitude, jer činjenica je da za sada znanstvenici još nemaju recept po kojem je to moguće utvrditi, sviđalo se to nekome ili ne. Međutim, ono što možemo je predvidjeti kako će se gibati tlo i koji će učinak to imati na zgrade i infrastrukturu za razne moguće scenarije budućih potresa. Jučerašnji i današnji potresi rezultirat će u velikom broju zabilježenih podataka na seizmogramima u cijeloj Hrvatskoj i široj regiji i omogućit će kolegama seizmolozima da kalibriraju postojeće modele arhitekture podzemlja ispod sjeverne Hrvatske i bolje odrede položaj i orijentaciju rasjeda, a kroz to onda i učinak valova potresa na infrastrukturu grada Zagreba i okolice.”

Širenje panike u vrijeme pandemije može biti opasno

Mogućnost novoga, jakog potresa je zastrašujuća, ali postoji i racionalan pristup u takvim okolnostima. Tu su preporuke za postupanje u slučaju novoga potresa, na što je Seizmološka služba također podsjetila javnost. Uputili su građane na edukativne letke, primjerice Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Tu je i prilično jednostavan naputak koji se sastoji od tri kratka postupka: bacite se dolje, nađite zaklon i – držite se.

Širenje dezinformacija koje mogu izvesti na ulice građane bez razloga može samo ugroziti njihovo zdravlje zbog epidemije. A širenje virusa je, prema riječima ministra zdravstva Vilija Beroša, opasnije od potresa. Zato je i ministar policije Davor Božinović pozvao građane da nastoje držati razmak ako završe na ulici.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.