Razotkriveno

Širi se lažni Gadafijev citat o proizvodnji virusa

Društvenim mrežama širi se fotografija Muammara al-Gadafija, libijskog autokrata svrgnutog i ubijenog 2011. godine, koju prati sljedeći tekstualni opis:

“Oni će sami stvoriti viruse i prodavati vam lijek. U tom procesu će se pretvarati da im treba vremena da bi pronašli rješenje koje već imaju.” – Muammar Gadafi.

Ove rečenice Gadafi nije izgovorio. Nešto slično je libijski vođa kazao 2009. godine u govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Bio je to prvi put da se Gadafi obratio Općoj skupštini UN-a, a čitav transkript njegova govora dostupan je na UN-ovim stranicama, kao i na webu portala Africanews, podružnice Euronewsa.

Snimka čitavog Gadafijevog govora, duljeg od sat i pol, dostupna je na YouTubeu.

Tijekom svog govora Gadafi se doista referirao na stvaranje virusa u laboratoriju, govoreći o svinjskoj gripi koja je tada harala svijetom. Pandemija svinjske gripe 2009. krenula je iz Meksika, a usmrtila je više od 18 tisuća ljudi.

Evo što je Gadafi rekao o pandemiji svinjske gripe u svom govoru pred UN-om:

“Danas imamo svinjsku gripu. Možda ćemo sutra imati riblju gripu, jer nekad proizvodimo viruse kontrolirajući ih. To je komercijalni biznis. Kapitalističke kompanije proizvode viruse da bi mogli generirati i prodavati cjepiva. To je vrlo sramotno i neetično. Cjepiva i lijekovi se ne bi smjeli prodavati. U Zelenoj knjizi tvrdim da lijekovi ne bi smjeli biti na prodaju, niti predmetom komercijalizacije. Lijekovi bi trebali biti besplatni i cjepiva bi se besplatno trebala davati djeci, ali kapitalističke kompanije proizvode viruse i cjepiva i žele ostvariti profit. Zašto nisu besplatni? Trebali bismo ih dijeliti besplatno, a ne naplaćivati”.

U jeku pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 raširila se teorija da se radi o biološkom oružju razvijenom u laboratoriju, što je netočno. Znanstvenici tvrde da je virus nastao u prirodi, o čemu je Faktograf već pisao.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.