Širi se lažni Gadafijev citat o proizvodnji virusa

P.V.

Društvenim mrežama širi se fotografija Muammara al-Gadafija, libijskog autokrata svrgnutog i ubijenog 2011. godine, koju prati sljedeći tekstualni opis:

“Oni će sami stvoriti viruse i prodavati vam lijek. U tom procesu će se pretvarati da im treba vremena da bi pronašli rješenje koje već imaju.” – Muammar Gadafi.

Ove rečenice Gadafi nije izgovorio. Nešto slično je libijski vođa kazao 2009. godine u govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Bio je to prvi put da se Gadafi obratio Općoj skupštini UN-a, a čitav transkript njegova govora dostupan je na UN-ovim stranicama, kao i na webu portala Africanews, podružnice Euronewsa.

Snimka čitavog Gadafijevog govora, duljeg od sat i pol, dostupna je na YouTubeu.

Tijekom svog govora Gadafi se doista referirao na stvaranje virusa u laboratoriju, govoreći o svinjskoj gripi koja je tada harala svijetom. Pandemija svinjske gripe 2009. krenula je iz Meksika, a usmrtila je više od 18 tisuća ljudi.

Evo što je Gadafi rekao o pandemiji svinjske gripe u svom govoru pred UN-om:

“Danas imamo svinjsku gripu. Možda ćemo sutra imati riblju gripu, jer nekad proizvodimo viruse kontrolirajući ih. To je komercijalni biznis. Kapitalističke kompanije proizvode viruse da bi mogli generirati i prodavati cjepiva. To je vrlo sramotno i neetično. Cjepiva i lijekovi se ne bi smjeli prodavati. U Zelenoj knjizi tvrdim da lijekovi ne bi smjeli biti na prodaju, niti predmetom komercijalizacije. Lijekovi bi trebali biti besplatni i cjepiva bi se besplatno trebala davati djeci, ali kapitalističke kompanije proizvode viruse i cjepiva i žele ostvariti profit. Zašto nisu besplatni? Trebali bismo ih dijeliti besplatno, a ne naplaćivati”.

U jeku pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 raširila se teorija da se radi o biološkom oružju razvijenom u laboratoriju, što je netočno. Znanstvenici tvrde da je virus nastao u prirodi, o čemu je Faktograf već pisao.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"