Faktograf.hr

Samo činjenice

Mikročipiranje beba ne kreće ni ovoga ljeta

Izvor: HRT, screenshot YouTube

Pojedini mediji [1, 2, 3] šire kao novu jednu vrlo popularnu obmanu iz 2014. godine. Najavljuju čipiranje beba od ljeta 2020. godine i to temeljem izjave nekadašnje doktorandice kojoj pogrešno pišu ime:

Hrvatska znanstvenica, Ivana Gregorić na HRT-u potvrdila da je čipiranje novorođenčadi najavljeno za ljeto ove godine!

Ovo nije bilo točno ni 2014. godine, kada je Ivana Greguric o tome govorila u HRT-ovoj emisiji Prometej i kada su drugi mediji pisali o tome [5, 6, 7, 8, 9], a nije točno ni sada.

Na žalost, sama Ivana Greguric nam do trenutka objave teksta nije odgovorila na upit o tome je li upoznata da njeno gostovanje na HRT-u iz 2014. godine perpetuira ovu neistinu i dan danas. Po svemu sudeći, i ona je tada, kao i niz rubnih (pa i nekih mainstream) medija u Hrvatskoj 2014., nasjela na prevaru. O najavljenom mikročipiranju govori u 4. minuti razgovora.

Talijanska satira našla put do politike

Priča je započela kao talijanska satira iz 2013. Tvrdilo se da će implantat uz čip veličine zrna riže imati i minijaturnu bateriju te GPS, kako bi se putem njega moglo locirati djecu. Pozvali su se na nepostojeće tijelo, Savjetodavni komitet za kontrolu populacije, s kraticom CCCP, koja asocira na bivši Sovjetski savez.

Proširila se zahvaljujući i pojedinim političarima Pokreta 5 zvjezdica, poput Paola Berninija. Stranku 5 zvjezdica je, podsjetimo, pokrenuo komičar Beppe Grillo, a godinama kasnije završila je u Vladi.

Netočnu priču o instalaciji RFID čipova u europsku i američku novorođenčad obradio je tada i Snopes, što su prenijeli i pojedini hrvatski mediji.

Demantirali i liječnici u Hrvatskoj

“Dok se brojni drugi izvori pozivaju na lažnu vijest, opet vrijedi imati na umu da takve regulacije jednostavno ne postoje. Europa nije jedino odredište za koje se svako malo pojavljuju lažnjaci vezani uz čipiranje stanovništva. Već neko vrijeme je online dostupan i niz tekstova koji ‘otkrivaju’ kako Obamacare program u SAD-u zapravo služi tome da se u sve stanovnike ugradi RFID čip za identificiranje, praćenje i ostale (ne)zamislive stvari”, napisao je Tportal.

Kako je mikročipiranje povezivano i s cijepljenjem, vijest su demantirali i pojedini medicinski autoriteti, pedijatri te epidemiolozi.

“Sa stopostotnom sigurnošću mogu reći da je cijepljenje kao način mikročipiranja glupost. Da li je tu riječ o nekakvim teorijama zavjere ili iluminatima ja to ne znam, ali to s cijepljenjem nema nikakve veze. Nemoguće je da se kroz iglu koja je tako malog volumena uopće ugradi bilo kakav čip”, rekao je epidemiolog dr. Bernard Kajić.

 

Ovaj tekst je naknadno ispravljan jer je u izvornoj verziji ime Ivane Greguric pogrešno bilo napisano kao Ivana Gregurić. Ispričavamo se zbog nenamjerne pogreške.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.