Razotkriveno

Ne, ove ptice nisu pomrle zbog 5G tehnologije

Il Mattino

Tisuće su ljudi na društvenim mrežama podijelile netočnu informaciju da je 5G tehnologija u Hrvatskoj i Italiji izazvala pomor ptica.

“Zabranimo puštanje (5G) u Srbiji u Italiji i Hrvatskoj je vec opasna situacija bila ! Pomor ptica jutros oko 4:30 je zabrinuo javnost! Zasto o ovome šute!?” [sic], lažna je tvrdnja koju šire regionalni portali (primjer arhiviran ovdje).

U širenju ove tvrdnje koriste se fotografijom mrtvih ptica na cesti koja je nastala u Italiji u veljači ove godine.

Radi se o fotografiji snimljenoj nakon što se 4. veljače u Rimu urušilo veliko stablo, a što je prouzrokovalo i smrt dijela ptica koje su živjele u krošnji tog stabla.

Na stablu se nalazila veća skupina ptica koje su u krošnji napravile gnijezda. Prilikom pada stabla veći broj ptica je stradao, o čemu su tada izvijestili brojni talijanski mediji, među kojima npr. portali Il Mattino ili Roma Today.

Zbog snažnog vjetra su policija i vatrogasci tog dana u Rimu imali više desetaka hitnih intervencija.

Rušenje stabla u Rimu koje je izazvalo i pomor ptica prikazan na fotografiji nije imao nikakve veze s 5G tehnologijom.

I ranije su internetom kružile slične dezinformacije o utjecaju 5G tehnologije na ptice, o čemu više možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.