Razotkriveno

Ne, 5G mreža ne ubija ljude

Pixabay (ilustracija)

Među hrvatskim korisnicima društvenih mreža ponovno se počela širiti vijest koju je portal Dnevno.hr objavio 26. siječnja, prije dva i pol mjeseca (tekst je arhiviran ovdje).

Radi se o izvještaju s prosvjeda koji je u Osijeku održan protiv 5G mreže, a koji je u potpunosti prenesen s portala dnevnog lista Glas Slavonije.

Međutim, korektan tekst koji je na portalu Glasa Slavonije objavljen pod egidom “Prosvjed protiv mreže 5G” i naslovom “Osječani ne žele biti pokusni kunići”, na portalu Dnevno.hr dobio je naslov kojim se tvrdi da 5G mreža ubija ljude.

“OVA PRIČA JE OPASNA! SLAVONCI IZAŠLI NA ULICE: Plenkovićeva vlada u tajnosti im priredila ubojstvo”, naslovio je portal Dnevno.hr izvještaj o prosvjedu u Osijeku prekopiran s portala Glasa Slavonije.

Istu netočnu tvrdnju s portala Dnevno.hr zatim su preuzimali i drugi izvori (primjer arhiviran ovdje).

Iako je Faktograf o tome zadnjih dana pisao u više navrata, vrijedi još jednom ponoviti: 5G mreža nije štetna za ljudsko zdravlje. Ne postoje nikakve relevantne znanstvene spoznaje temeljem kojih bi se moglo zaključiti da će 5G mreža imati štetan utjecaj na ljude.

Također, netočno je i da se Vlada RH implementacijom 5G mreže bavi u tajnosti. Odluka kojom je Osijek predodređen za “prvi hrvatski 5G grad” donesena je javno, na sjednici Vlade 23. siječnja 2020. godine. O toj su odluci, kao i o ostalim aspektima procesa uvođenja 5G mreže u Hrvatsku, izvještavali vodeći domaći mediji (Tportal, RTL, Večernji list, N1).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.