Razotkriveno

Ne, Sorosa nisu uhitili ni Amerikanci, niti Putin

Foto: Wikimedia Commons Niccolò Caranti

Portal Ekskluzivno.me, poznat po širenju dezinformacija, objavio je prije nekoliko dana tekst (arhiviran ovdje) bombastično naslovljen: “PRIJELOMNA VIJEST! TVRDE AMERIČKI MEDIJI: Je li to moguće – uhićen George Soros?”.

Prema podacima servisa CrowdTangle, ova je vijest od trenutka objave podijeljena više od 300 puta, a dijelile su je stranice i grupe u kojima sudjeluju deseci tisuća ljudi.

U tekstu netočno tvrde da su “američki mediji” objavili da je uhićen milijarder George Soros. Najprije, jednostavnim korištenjem internetske tražilice moguće je utvrditi da nikakvi relevantni američki mediji nisu prenijeli takvu informaciju.

Međutim, istoga dana (16. travnja) kada je portal Ekskluzivno.me objavio svoje lažne informacije o Sorosu, brojni američki mediji, uključujući i The New York Times, prenijeli su informaciju da Sorosev Institut za otvoreno društvo kroz različite grantove donira 130 milijuna dolara za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Tvrdnja o Sorosevom uhićenju u SAD-u nije jedina dezinformacija koja se proteklih tjedana širi o navodnom uhićenju Georga Sorosa. Portal Panopticum.hr reciklirao je staru dezinformaciju da je ruski predsjednik Vladimir Putin izdao nalog za uhićenje Sorosa (njihov je tekst arhiviran ovdje).

Ta dezinformacija objavljuje se na rubnim portalima na hrvatskom jeziku već godinama. Primjerice, portal Novi svjetski poredak objavio je tekst na tu temu 2015. godine. Američki FactCheck.org tvrdi da se ta dezinformacija na engleskom jeziku pojavljivala i ranije.

Kako je zabilježio makedonski medij specijaliziran za provjeravanje činjenica F2n2, brojni makedonski portali poznati po dezinformacijama u ovom mjesecu također su ponovno plasirali tu vijest.

Putin, uostalom, ni ne može raspisati međunarodni uhidbeni nalog. To može učiniti Interpol, a za koga su raspisani takvi nalozi, možete vidjeti na njihovim stranicama.

 

Izdavač portala Faktograf.hr je udruga Gong, čiji se rad između ostalog financira i donacijama Zaklade Otvoreno društvo. Zaklada Otvoreno društvo ne financira rad portala Faktograf.hr.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.