Aktualno

Hrvatski zavod za zapošljavanje nema suglasnost za najam u zgradi Geofizike – koja se prodaje

Wikipedija

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), odnosno njegov Središnji ured u Zagrebu od početka godine posluje i plaća najamninu za poslovni prostor u Savskoj 64 bez suglasnosti Ministarstva državne imovine. Iako su tu suglasnost zatražili, kao nam je potvrđeno iz Ministarstva državne imovine, nisu je još uvijek dobili.

Državna burza rada u nekadašnju zgradu Geofizike, koja je u dugoročnom najmu Školske knjige u vlasništvu Ante Žužula, preselila je prošlo ljeto. Na ime podnajma Školska knjiga mjesečno od države utrži 33,9 tisuća eura s uključenim PDV-om. Kao što smo pisali, sam najam mjesečno košta 25.141,57 eura s uključenim PDV-om, a tu je i dodatni trošak čišćenja unajmljenog prostora za 8.742 eura s PDV-om.

Upravni odbor HZZ-a, naime, u studenom 2018. godine donio je odluku kojom se Anti Lončaru, ravnatelju HZZ-a daje prethodna suglasnost za sklapanje ugovora o zakupu poslovnog prostora u Savskoj cesti 64, ukupne površine 2.797,44 četvornih metara. Iz obrazloženja odluke evidentno je da će se poslovni prostor plaćati 7,20 eura po kvadratnom metru uvećano za PDV, „uz obavezu plaćanja dodatnih 2,50 EUR/m2 uvećano za PDV na ime mjesečnog tekućeg održavanja prostora“. Odluku kojom se ravnatelju HZZ-a daju odriješene ruke da potpiše ugovor o zakupu poslovnog prostora potpisao je Marko Pavić, tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava te predsjednik Upravnog vijeća HZZ-a. Suglasnost za tu poslovnu transakciju dobivena je i od Ministarstva financija te Ministarstva državne imovine.

Suglasnost za najam prostora, međutim, nije bila bez vremenskog ograničenja. Trajala je do početka ove godine, a HZZ je za nastavak najma ponovo trebao dobiti suglasnost. Zatražena je, ali ne i odobrena.

„Ministarstvo državne imovine zatražilo je očitovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje smo zaprimili sredinom ožujka 2020. godine“, odgovoreno nam je iz tog ministarstva. Očitovanje, odnosno obrazloženje zbog čega su u podnajmu poslovnog prostora, Ministarstvo državne imovine nije zadovoljilo. Evidentno je to iz objašnjenja koje su nam dali i koje kratko kaže da će „zatražiti dodatnu dokumentaciju i obrazloženje te će nakon utvrđenja svih činjenica donijeti konačnu odluku“.

Goran Marić nije radio probleme

Interesantno je pritom da je prije dvije godine kada je Ministarstvo državne imovine vodio Goran Marić suglasnost za najam prostora „prošla“ bez problema. To je ministarstvo, nakon mini rekonstrukcije Vlade, u srpnju prošle godine preuzeo Mario Banožić.

Iako iz samog ministarstva ne žele govoriti o tome što je prijeporno u preseljenju HZZ-a, odnosno plaćanju poslovnog prostora, neslužbeno se može čuti kako je sporna ta cijela poslovna transakcija s obzirom na status Geofizike koja je u stečaju od lipnja 2018. godine, kao i činjenicu da Žužul dio njenog poslovnog prostora unajmljuje, a dio mu je u vlasništvu koje je stekao na osnovu duga.

Prema izvatku iz zemljišne knjige, Žužulova izdavačka kuća od siječnja 2013. godine vlasnik je 477 kvadratnih metara zgrade i dvorišta u Savskoj cesti 64.Taj je vlasnički prijenos obavljen „radi osiguranja potraživanja prema ugovorima o zajmu koji su sklopljeni od 28.4.2005. do 10.09.2010.“ u iznosu nešto višem od 110,8 milijuna kuna „uvećanom za ugovorne kamate za 6 posto godišnje i troškove te za dodatni iznos potraživanja od 20 milijuna kuna uvećan za kamate i troškove“.

Da su unajmili prostor koje je već u najmu, lani su nam u odgovoru na upit potvrdili i iz HZZ-a, navodeći kako Školska knjiga ima „prostor u zakupu s pravom podzakupa“. HZZ je, pritom pregovore sa zakupodavcem Školskom knjigom započeo godinu dana prije no što su lani dobili odobrenje za sklapanje ugovora o zakupu koji je vrijedio do početka ove godine.

Dogovorom sa Školskom knjigom ugovorena je i „određena renovacija“ poslovnog prostora. Međutim, HZZ je u prošloj godini iz vlastitih sredstava plaćao renovaciju. Vidljivo je to u Registru ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma koje je HZZ sklopio. Krajem prošle godine platili su nešto više od 484 tisuće kuna s PDV-om za izvedene „radove na adaptaciji poslovnog prostora u zakupu Središnjeg ureda HZZ“.

HZZ se pravdao manjkom prostora

Jedna od problematičnih točki najma poslovnog prostora u Savskoj vjerojatno je i sam tijek stečajnog postupka nad Geofizikom. Zgrada u Savskoj 64 je u postupku prodaje pa je i pitanje tko će u budućnost biti zakupodavac HZZ-u.

Trgovački sud je u studenom prošle godine donio rješenje o „prodaji u stečajnom postupku nekretnine stečajnog dužnika GEOFIZIKA“. Koncem siječnja ove godine donesen je i Zaključak o prodaji nekretnine u Savskoj 64 te je utvrđeno da je vrijednost te nekretnine 22,85 milijuna kuna.

Prodaju nekretnine provodi Financijska agencija (Fina) elektroničkom javnom dražbom. Kako je Trgovački sud utvrdio, na prvoj dražbi nekretnina se ne može prodati ispod „3/4 utvrđene vrijednosti, na drugoj dražbi ispod 1/2 utvrđene vrijednosti, na trećoj dražbi ispod 1/4 utvrđene vrijednosti“, dok na četvrtoj dražbi početna cijena iznosi jednu kunu.

Da se nekretnina prodaje javnom dražbom zabilježeno je i u zemljišnim knjigama. Prema podacima iz Finina sustava ovrha na nekretninama i pokretninama, prva elektronička javna dražba za zgradu Geofizike u kojoj trenutno stoluje HZZ započela je 17. veljače u 15 sati, dok cijeli postupak završava s istekom 12. svibnja. Tko je kupac nekretnine Geofizike znat će se nakon zatvaranja dražbe. Međutim, raniji rok će biti produžen s obzirom da su odlukom Ministarstva pravosuđa zbog epidemije koronavirusa odgođene sve elektroničke javne dražbe na tri mjeseca.

HZZ je preseljenje u Savsku 64 objašnjavao manjkom prostora kako u Radničkoj cesti gdje je bila smještena centrala, tako i na ostalim lokacijama na kojima su u Zagrebu djelovali, pa se „radi objedinjenja svih odjela Središnjeg ureda krenulo s preseljenjem na jednu lokaciju u Savskoj cesti“.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.