Razotkriveno

Ne, MMF i Svjetska banka neće Hrvatskoj oduzeti otoke

Pixabay (stock)

Na stranici Veleizdaja.com 19. travnja objavljen je tekst naslova “MMF i Svjetska banka žele oduzeti Hrvatskoj otoke!”. S ovog mjesta isti su tekst preuzeli i drugi rubni portali.

Netočna tvrdnja da će MMF i Svjetska banka Hrvatskoj oduzeti otoke, prema podacima servisa CrowdTangle, samo sa stranice Veleizdaja.com podijeljena je oko tri tisuće puta, putem više različitih stranica i grupa na Facebooku.

Zanimljivo je da naslov i tekst međusobno nisu povezani. U tekstu se, naime, uopće ne piše o nekakvom pokušaju MMF-a i Svjetske banke da Hrvatskoj oduzmu otoke. U tekstu se MMF i Svjetska banka uopće ne spominju, već se iznosi dezinformacija o tajnim računima hrvatskih građana u RBA bankama u Austriji, koju je Faktograf već ranije raskrinkao kao netočnu.

Pomoć MMF-a zasad tražile 102 države, Hrvatska nije među njima

Naslovna tvrdnja da će MMF i Svjetska banka oduzeti Hrvatskoj otoke stoga nije obrazložena. Može se, međutim, pretpostaviti kako se insinuira da će Hrvatska zbog ekonomske krize izazvane pandemijom novog koronavirusa morati zatražiti pomoć od međunarodnih financijskih institucija i založiti svoje otoke kao jamstvo.

Hrvatska do ovog trenutka nije među zemljama koje su zatražile zajam MMF-a ili Svjetske banke. Međutim, svejedno smo provjerili pod kakvim uvjetima MMF i Svjetska banka odobravaju kredite državama kojima je potrebna njihova pomoć.

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva izjavila je 15. travnja da su do tog trenutka 102 zemlje zatražile zajam MMF-a, dodajući da bi u travnju trebalo biti odobreno pola tih zahtjeva.

MMF i Svjetska banka ne oduzimaju otoke

MMF je ponudio mjere poput Instrumenta za brzi kredit (Rapid Credit Facility – RCF) i Instrumenta za brzo financiranje (Rapid Financing Instrument – RFI), Fonda za kontrolu i ublažavanje posljedica katastrofa (Catastrophe Containment and Relief Trust – CCRT) , kratkoročnih likvidnih linija (Short-Term Liquidity Line) ili povećanje postojećih aranžmana. Zemlje kojima su zajmovi dosad odobreni možete vidjeti ovdje.

Uvjeti zajma preko RCF i RFI paketa omogućuju hitno financiranje siromašnim zemljama i onima sa srednjim dohotkom bez potrebe uspostavljanja cjelovitog aranžmana s MMF-om, odnosno uvjetovanja makroekonomske politike koja prati te aranžmane.

Zajam preko Rapid Credit Facility (RCF) nudi se siromašnim zemljama, ima nultu kamatnu stopu, poček otplate je 5 i pol godina, a krajnji rok otplate je 10 godina.

Zajam preko Rapid Financing Instrument (RFI) ima jednake uvjete poput MMF-ovih paketa Flexible Credit Line (FCL), Precautionary and Liquidity Line (PLL) i Stand-By Arrangements (SBA), s krajnjim rokom otplate između tri i pol do pet godina.

Kreditni aranžmani s MMF-om često uključuju i dodatne uvjete, poput provođenja tzv. strukturnih reformi. Kreditiranje se u takvim slučajevima uvjetuje ispunjavanjem MMF-ovih preporuka za pojedinu državu.

Zadnje preporuke za Hrvatsku MMF je objavio u veljači 2020. godine. Među značajnijim preporukama su reformiranje uvjeta na tržištu rada zbog povećanja broja ugovora na određeno, uvođenje poreza na nekretnine i daljnja fiskalna konsolidacija kroz racionalizaciju državne potrošnje i smanjenje javnog duga.

Svjetska banka je zbog pandemije koronavirusa za sada odobrila mjere pomoći vrijedne 14 milijardi dolara, a zemlje kojima je odobrila financiranje u sklopu ovih mjera do 2. travnja možete pogledati ovdje. Opći uvjeti kreditiranja Svjetske banke javno su dostupni na ovom linku.

Iz svega navedenog jasno je da Svjetska banka i MMF nemaju praksu stavljanja zabilježbe na nacionalnu imovinu poput otoka u svrhu kreditnog jamstva.

Hrvatska i ranije koristila kredite MMF-a

Podsjetimo, posljednji financijski aranžman koji je RH imala s MMF-om završen je 2006. godine. Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća RH je koristila tri financijska aranžmana MMF-a, i to Stand-by Arrangement (1994.), Systemic Transformation Facility (1994.) i Extended Fund Facility (1997.). Potom je u proteklom desetljeću RH također koristila tri financijska aranžmana MMF-a, a riječ je bila o stand-by aranžmanima sklopljenima 2001., 2003. odnosno 2004. godine, navodi HNB.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.