Razotkriveno

Tvrdnje američkog liječnika o koronavirusu su besmislene

YouTube

Među korisnicima Facebooka u Hrvatskoj i susjednim zemljama više od 3,1 tisuća puta podijeljen je video američkog liječnika Rashida Buttara, u kojem on iznosi niz neprovjerenih i lažnih tvrdnji o novom koronavirusu. Na YouTubeu isti video ima više od 6,7 milijuna pregleda.

Video koji se dijeli nastao je prilikom Buttarovog online gostovanja za YouTube stranicu Next News Network, a segment videa s hrvatskim titlovima arhiviran je ovdje.

Na samom početku napomenimo da je Buttar osteopat koji je optužen za ugrožavanje i iskorištavanje svojih pacijenata. Kako navodi HuffPost, Buttar je više godina pod povećalom Medicinskog odbora Sjeverne Karoline, koje je utvrdilo da je pacijentima oboljelima od raka propisivao terapije koje su „potpuno nedokazane i potpuno neučinkovite“, te da je naručivao testove koji „nikada nisu bili adekvatno opravdani“ nego su koristili za „povećanje troškova.” Na njegovoj stranici navodi se kako za liječenje niza različitih bolesti nudi 59 vrsta infuzija koje detoksificiraju, te da je njegovo liječenje “tako učinkovito da čak i Medicinski odbor Sjeverne Karoline nastoji suzbiti istinu”.

Također, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) upozorila je Buttara u travnju 2010. da varljivo reklamira svoje suplemente kao lijekove, a bivši pacijent ga je tužio zbog prevare, tvrdeći da mu je Buttar dvije godine davao upitne terapije protiv raka prostate koje je platio oko 150.000 dolara.

Koronom se počeo baviti tek 15.ožujka

Buttar se u priču oko koronavirusa i Covida-19 uključio tek 15. ožujka, kad je na Instagramu ponudio “istinu” ukoliko dobije tisuću odgovora “da” na objavu.

Otada je, kako navodi HuffPost, Buttar objavio niz videa gdje iznosi lažne tvrdnje i dezinformacije o koronavirusu, doprinoseći onome što WHO naziva infodemijom.

U segmentu videa kojeg dijeli domaća publika, Buttar spominje informaciju da “2 metra socijalnog distanciranja neće biti dovoljna, trebalo bi se povećati na 4 metra”, dodajući da “ne postoji virus koji se širi u radijusu od 4 metra”.

Buttar se poziva na vijest koju je čuo, a koju površno i manipulativno obrađuje – istraživanje kineskih znanstvenika jest pokazalo da se čestice aerosola s koronavirusom mogu naći 4 metra dalje od oboljele osobe, ali izričito navodi i da “za nepoznatu minimalnu zaraznu dozu, udaljenost prijenosa aerosola ne može se strogo odrediti”. Istraživanje je objavljeno u listu Emerging Infectious Diseases provedenom u bolnici Huoshenshan u Wuhanu između 19. veljače i 2. ožujka.

Buttar nadalje tvrdi da “svi aspekti virologije i zaraznih bolesti se ignoriraju… Kochov postulat se ignorira”. Kochov postulat predstavlja četiri kriterija pomoću kojih se, na znanstveno smislen način, demonstrira da neku bolest uzrokuje određen organizam, a objavljeni su 1890. godine. Danas se za uspostavu uzročnosti bolesti koriste Bradford Hill kriteriji.

PCR i RTPCR metode koriste se u dijagnostici, genomska sekvenca koronavirusa identificirana u siječnju

“Imamo lažno pozitivne rezultate testiranja za koje znamo da nije adekvatno… RTCPR već se otprije pokazalo, što je tim koji je razvio test 1980-ih rekao, da se taj test ne može koristiti u dijagnostičke svrhe. Morate ga koristiti samo kad nešto ima genomsku sekvencu koja je već otprije identificirana”, tvrdi nadalje Buttar. O pouzdanosti RTPCR testiranja Faktograf je već pisao ovdje.

PCR i RTPCR metodu osmislio je Kary Mulis sa svojim timom, te je za svoje otkriće nagrađen Nobelovom nagradom za kemiju 1993. godine (koju je podijelio s Michaelom Smithom). Suprotno Buttarovoj tvrdnji, primjena metode u dijagnostici može se vidjeti na sljedećim primjerima: 1, 2, 3, 4, 5.

Nadalje, genomska sekvenca koronavirusa identificirana je još u siječnju iz uzorka oboljelog 41-godišnjeg muškarca iz Wuhana, a u međuvremenu je virus izoliran u brojnim drugim zemljama svijeta, kako bi se utvrdilo koliko je mutirao.

Buttar navodi i da američke vlasti “tjeraju doktore i sestre da promijene potvrde o smrti” te da je “i sam dobio dopis”.

Riječ je o dopisu kojim se propisuju smjernice za utvrđivanje uzroka smrti od Covida-19, te se u njemu objašnjava niz aspekata o kojima treba voditi računa pri ispunjavanju izvješća o uzroku smrti. Navodi se da je u nedostatku testova prihvatljivo navesti Covid-19 kao “mogući” ili “pretpostavljeni” uzrok smrti ukoliko su “okolnosti uvjerljive s razumnim stupnjem sigurnosti”.

Nema dokaza da cijepljenje protiv gripe uzrokuje pozitivan rezultat testa na koronavirus

Kontroverzni liječnik još tvrdi i da “od 1984. do 2018. godine postoji više studija koje dokazuju ako se cijepiš protiv gripe, pogotovo trovalentne gripe, moguć je lažno pozitivan rezultat na testiranje na Covid-19”. Ovu su tvrdnju već krajem ožujka demantirale stranice HealthFeedback i USAToday, pojašnjavajući da se krivo tumači istraživanje iz 2012. godine o povećanom riziku infekcija respiratornim virusima kod djece koja su primila neaktivirano cjepivo protiv gripe.

Vezano uz snimku koju je objavio CBS a koju spominje Buttar, riječ je ponovno o manipulaciji i površno obrađenoj temi – CBS jest objavio video-ispovijest jedne medicinske sestre, u kojem kaže da je dala otkaz na intenzivnoj jedinici svoje bolnice jer se ne osjeća zaštićeno. Naknadno je sama medicinska sestra pojasnila da pati od anksioznosti i bipolarne depresije, da godinu dana nije radila te da je otkaz dala gotovo odmah po povratku na posao nakon pauze, kako piše National Rewiev.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.