Ne, Bill Gates ne može proglasiti obvezno cijepljenje protiv Covida-19

Melisa Skender

“Bill Gates je potvrdio da će se svi morati cijepiti protiv Covida-19”, netočna je tvrdnja koju je objavilo više portala u Hrvatskoj i regiji.

Arhivirali smo nekoliko primjera takvih objava [1, 2, 3].

Provjeravajući ovu tvrdnju, proučili smo izjave koje je Bill Gates davao o epidemiji Covida-19. Nismo uspjeli pronaći tvrdnju koja mu se pripisuje.

Zanimljivo je da i sami portali koji su objavili kako je Gates potvrdio da će cjepivo protiv Covida-19 biti obavezno za čitavu globalnu populaciju takve tvrdnje iznose samo u naslovima, a ne i pratećim tekstovima.

Gates nije najavio obvezno cijepljenje

Ispod senzacionalnog naslova u tekstu se, naime, tek prenosi citat iz članka objavljenog na stranici Bill & Melinda Gates Foundation u kojem Bill Gates govori kako nije sigurno koje bi od nekoliko cjepiva koja se trenutno testiraju moglo biti najefikasnije, a svako traži posebnu tehnologiju proizvodnje.

„To znači kako će države sada morati ulagati u brojne različite pogone za proizvodnju, znajući kako neke od njih nikada neće koristiti. U suprotnom bi, nakon otkrića cjepiva, mogli izgubiti dodatne mjesece na razvoj pravog proizvodnog pogona“, glasi taj citat preveden iz izvornog teksta na stranici Fondacije.

Naslov bi se, međutim, mogao povezati s blogom koji je Bill Gates objavio 30. travnja u kojem ovaj multimilijarderski filantrop objašnjava kako bi cjepivo protiv Covid-19 moglo pomoći ponovnom otvaranju društva. Međutim, ni u tom slučaju nije točna tvrdnja kako je Gates najavio da će se svi morati cijepiti protiv Covida-19.

Točan citat glasi: „Nadam se da će cjepivo koje ćemo imati za 18 mjeseci biti najbliže moguće ‘savršenom’. Čak i ako to ne bude slučaj, nastavit ćemo raditi na njegovom usavršavanju. Nakon što se to dogodi, očekujem kako će cjepivo protiv Covida-19 postati dio rutinskog programa cijepljenja novorođenčadi“.

Zaklada Gates ne proizvodi cjepivo

Važno je istaknuti i da Bill Gates nije osobno uključen u proces testiranja i izrade novih cjepiva. Njegova humanitarna Zaklada Bill i Melinda Gates već godinama financijski potiče projekte procjepljivanja, posebno u slabije razvijenom dijelu svijeta, ali se ne bavi izravno proizvodnjom cjepiva.

Upravo zbog aktivnosti Zaklade Gates usmjerenih prema poticanju procjepljivanja je Bill Gates stalna meta teoretičara zavjere povezanih s antivakserskim pokretom, koji tvrde da je Gatesov konačni cilj smanjenje broja ljudi na Zemlji i kontrola nad globalnom populacijom.

Zaklada Gates pritom nije ni jedina institucija koja financira i potiče razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa. Takvi humanitarni programi su brojni, a vlastiti program prikupljanja sredstava za suzbijanje pandemije novog koronavirusa pokrenula je npr. i Europska unija.

Svjetska zdravstvena organizacija ne može narediti obvezno cijepljenje

Konačno, čak i da je Bill Gates uistinu izjavio da će cijepljenje protiv Covida-19 biti obavezno – to je odluka koju on ni na koji način ne može donijeti. Obavezu cijepljenja državama članicama ne može propisati niti Svjetska zdravstvena organizacija.

Prošireni program imunizacije (Expanded Programme on Immunization – EPI) Svjetska zdravstvena organizacija osnovala je 1974. godine s ciljem da državama članicama osigura provjerene preporuke o korištenju cjepiva za zaštitu stanovništva od širenja smrtonosnih zaraznih bolesti.

Potom je 1999. osnovano neovisno stručno tijelo (Strategic Advisory Group of Experts – SAGE) koje se sastaje svake dvije godine kako bi na temelju prikupljenih dokaza o imunizaciji i cjepivima formuliralo preporuke na kojima se temelje pozicijski dokumenti Svjetske zdravstvene organizacije o cjepivima.

Osim što se ove preporuke odnose isključivo na cijepljenje protiv bolesti koje mogu imati globalni utjecaj na zdravlje čovječanstva, one ujedno predstavljaju tek smjernice koje nacionalne države mogu, ali i ne moraju slijediti.

Nacionalne vlasti odlučuju hoće li cjepivo biti obvezno

Tako u hrvatskom slučaju program imunizacije donosi ministar zdravlja na prijedlog Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, temeljem članka 54. Pravilnika o načinu provođenja imunizacije.

Tko se obavezan cijepiti i protiv kojih bolesti propisano je Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (članak 40.), a koji se na prijedlog ministra zdravlja donosi većinom u Hrvatskom saboru.

 

Zaklada Billa i Melinda Gates je među donatorima američkog Instituta Poynter, pri kojem je ustrojena Međunarodna mreža fact-checkera (International Fact-Checking Network, IFCN). Faktograf.hr član je IFCN-a, ali rad Faktografa nije financiran sredstvima Zaklade Billa i Melinde Gates. Informacije o izvorima financiranja portala Faktograf.hr dostupne su ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"