Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, Bill Gates ne može proglasiti obvezno cijepljenje protiv Covida-19

Zaklada Bill & Melinda Gates

“Bill Gates je potvrdio da će se svi morati cijepiti protiv Covida-19”, netočna je tvrdnja koju je objavilo više portala u Hrvatskoj i regiji.

Arhivirali smo nekoliko primjera takvih objava [1, 2, 3].

Provjeravajući ovu tvrdnju, proučili smo izjave koje je Bill Gates davao o epidemiji Covida-19. Nismo uspjeli pronaći tvrdnju koja mu se pripisuje.

Zanimljivo je da i sami portali koji su objavili kako je Gates potvrdio da će cjepivo protiv Covida-19 biti obavezno za čitavu globalnu populaciju takve tvrdnje iznose samo u naslovima, a ne i pratećim tekstovima.

Gates nije najavio obvezno cijepljenje

Ispod senzacionalnog naslova u tekstu se, naime, tek prenosi citat iz članka objavljenog na stranici Bill & Melinda Gates Foundation u kojem Bill Gates govori kako nije sigurno koje bi od nekoliko cjepiva koja se trenutno testiraju moglo biti najefikasnije, a svako traži posebnu tehnologiju proizvodnje.

„To znači kako će države sada morati ulagati u brojne različite pogone za proizvodnju, znajući kako neke od njih nikada neće koristiti. U suprotnom bi, nakon otkrića cjepiva, mogli izgubiti dodatne mjesece na razvoj pravog proizvodnog pogona“, glasi taj citat preveden iz izvornog teksta na stranici Fondacije.

Naslov bi se, međutim, mogao povezati s blogom koji je Bill Gates objavio 30. travnja u kojem ovaj multimilijarderski filantrop objašnjava kako bi cjepivo protiv Covid-19 moglo pomoći ponovnom otvaranju društva. Međutim, ni u tom slučaju nije točna tvrdnja kako je Gates najavio da će se svi morati cijepiti protiv Covida-19.

Točan citat glasi: „Nadam se da će cjepivo koje ćemo imati za 18 mjeseci biti najbliže moguće ‘savršenom’. Čak i ako to ne bude slučaj, nastavit ćemo raditi na njegovom usavršavanju. Nakon što se to dogodi, očekujem kako će cjepivo protiv Covida-19 postati dio rutinskog programa cijepljenja novorođenčadi“.

Zaklada Gates ne proizvodi cjepivo

Važno je istaknuti i da Bill Gates nije osobno uključen u proces testiranja i izrade novih cjepiva. Njegova humanitarna Zaklada Bill i Melinda Gates već godinama financijski potiče projekte procjepljivanja, posebno u slabije razvijenom dijelu svijeta, ali se ne bavi izravno proizvodnjom cjepiva.

Upravo zbog aktivnosti Zaklade Gates usmjerenih prema poticanju procjepljivanja je Bill Gates stalna meta teoretičara zavjere povezanih s antivakserskim pokretom, koji tvrde da je Gatesov konačni cilj smanjenje broja ljudi na Zemlji i kontrola nad globalnom populacijom.

Zaklada Gates pritom nije ni jedina institucija koja financira i potiče razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa. Takvi humanitarni programi su brojni, a vlastiti program prikupljanja sredstava za suzbijanje pandemije novog koronavirusa pokrenula je npr. i Europska unija.

Svjetska zdravstvena organizacija ne može narediti obvezno cijepljenje

Konačno, čak i da je Bill Gates uistinu izjavio da će cijepljenje protiv Covida-19 biti obavezno – to je odluka koju on ni na koji način ne može donijeti. Obavezu cijepljenja državama članicama ne može propisati niti Svjetska zdravstvena organizacija.

Prošireni program imunizacije (Expanded Programme on Immunization – EPI) Svjetska zdravstvena organizacija osnovala je 1974. godine s ciljem da državama članicama osigura provjerene preporuke o korištenju cjepiva za zaštitu stanovništva od širenja smrtonosnih zaraznih bolesti.

Potom je 1999. osnovano neovisno stručno tijelo (Strategic Advisory Group of Experts – SAGE) koje se sastaje svake dvije godine kako bi na temelju prikupljenih dokaza o imunizaciji i cjepivima formuliralo preporuke na kojima se temelje pozicijski dokumenti Svjetske zdravstvene organizacije o cjepivima.

Osim što se ove preporuke odnose isključivo na cijepljenje protiv bolesti koje mogu imati globalni utjecaj na zdravlje čovječanstva, one ujedno predstavljaju tek smjernice koje nacionalne države mogu, ali i ne moraju slijediti.

Nacionalne vlasti odlučuju hoće li cjepivo biti obvezno

Tako u hrvatskom slučaju program imunizacije donosi ministar zdravlja na prijedlog Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, temeljem članka 54. Pravilnika o načinu provođenja imunizacije.

Tko se obavezan cijepiti i protiv kojih bolesti propisano je Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (članak 40.), a koji se na prijedlog ministra zdravlja donosi većinom u Hrvatskom saboru.

 

Zaklada Billa i Melinda Gates je među donatorima američkog Instituta Poynter, pri kojem je ustrojena Međunarodna mreža fact-checkera (International Fact-Checking Network, IFCN). Faktograf.hr član je IFCN-a, ali rad Faktografa nije financiran sredstvima Zaklade Billa i Melinde Gates. Informacije o izvorima financiranja portala Faktograf.hr dostupne su ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.