Faktograf.hr

Samo činjenice

Antivakseri bez ikakvih dokaza tvrde da cjepiva uzrokuju rak

Društvenim mrežama širi se video zapis – s integriranim hrvatskim titlom – u kojem osoba koja se predstavlja kao medicinska sestra netočno tvrdi da cjepiva uzrokuju rak i autoimune bolesti.

Primjer objave koja sadrži predmetni video zapis arhiviran je ovdje.

Osoba na snimci predstavlja se kao Rachel Celler i za sebe tvrdi da je akreditirana medicinska sestra.

Na svojoj web stranici Celler se još predstavlja kao “forenzička medicinska sestra” i “studentica prirodne medicine na privatnom sveučilištu”. Tvrdi da “poučava liječenje prema Svetoj Bibliji”.

“Ovdje sam da vam donesem istinu koja je zatomljena i educiram ljude o istinitim informacijama, ne indoktrinaciji”, piše Celler, koja na vlastitom webu iznosi brojne tvrdnje o štetnosti cjepiva.

Dezinformacija koju su plasirali talijanski antivakseri

Svoje tvrdnje, međutim, ne potkrepljuje znanstvenim istraživanjima, niti za njih prezentira dokaze. U svojim se tvrdnjama Celler služi dezinformacijama o cijepljenju i cjepivima, a istu stvar radi i u snimci koja se širi među korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj i regiji.

Uvjeravajući gledatelje kako im prenosi važnu poruku, Celler u kameru iznosi tvrdnju da cjepiva uzrokuju rak i autoimune bolesti. Poziva se pritom na objavu s web stranice talijanske neprofitne organizacije Corvelva.

Corvelva je akronim od Coordinamento Regionale Veneto per la Libertà delle Vaccinazioni, što bi u hrvatskom prijevodu glasilo Regionalna koordinacija za slobodu cijepljenja u Venetu. Radi se o antivakserskoj organizaciji koja tvrdi da su cjepiva štetna, iako svoje tvrdnje ne potkrijepljuje dokazima.

Prema analizi NewsGuarda, Corvelva na svom webu redovito objavljuje “lažni zdravstveni sadržaj, uključujući diskreditiranu tvrdnju da cjepiva uzrokuju autizam”. NewsGuard je nezavisna organizacija koja ocjenjuje kredibilnost izvora informacija na internetu.

Analizirajući sadržaj objavljen na stranicama Corvelve, NewsGuard je utvrdio da se radi o organizaciji koja prvenstveno objavljuje netočne informacije o cijepljenju, ali promovira i druge teorije zavjere.

Među ostalim, Corvelva tvrdi da je novi koronavirus SARS-CoV-2 biološko oružje razvijeno u kineskom laboratoriju i da 5G mreža šteti ljudskom zdravlju. Radi se o dezinformacijama o kojima je Faktograf već pisao, utvrdivši da su netočne.

Corvelva, međutim, prvenstveno promovira antivakserske teorije zavjere, plasirajući dezinformacije prema kojima su cjepiva štetna za ljudski organizam. Već ranije je o Corvelvinim antivakserskim inicijativama na Vaxopediji pisao ugledni američki pedijatar Vincent Iannelli, koji je kao netočnu raskrinkao njihovu tvrdnju da cjepivo Infranix Hexa sadrži toksične sastojke.

Ne, cjepiva ne uzrokuju rak

Dr. David Gorski, ugledni američki kirurg i izvršni urednik online časopisa Science-Based Medicine, na svom je blogu Respectful Insolence posvetio tekst “studiji” Corvelve prema kojoj cjepiva mogu izazvati rak i autoimune bolesti.

Dr. Gorski ističe da je Corvelvina “studija” (koja nije objavljena ni u jednoj relevantnoj znanstvenoj publikaciji) puna činjeničnih netočnosti, neutemeljenih zaključaka i neodgovorenih pitanja.

“Čini se kako ‘znanstvenici’ iz Corvelve misle da bismo im trebali jednostavno vjerovati da znaju što rade. No evo u čemu je stvar: u znanosti nikad ne vjerujemo da drugi znanstvenici znaju što rade. Moraju nam pokazati da znaju što rade, a dio načina na koji nam to pokazuju jest da nam pokažu metode koje su koristili”, piše dr. Gorski.

Iako Corvelva tvrdi da provode znanstvena istraživanja, dr. Gorski ističe kako iz njihovih objava nije vidljivo da se drže znanstvene metode.

“Ne bih uopće vjerovao ovom izvješću iz Corvelve; nažalost, s obzirom da su antivakseri dobri u raspirivanju straha, možda će na kraju biti potrebno da znanstvene vlasti ponove ovu analizu, sa sposobnim znanstvenicima koji znaju kako napraviti sekvenciranje sljedeće generacije, uključiti odgovarajuće kontrole, ispravno pripremiti uzorke i, najvažnije od svega, napraviti ovu kompleksnu analizu kako treba. U međuvremenu će antivakseri nastaviti iskorištavati ovaj vrlo upitan izvještaj”, zaključuje dr. Gorski.

Važno je istaknuti i da se Corvelva u svojim “nalazima” naslanja na ranije prokazane neistine.

Naime, tvrdnja da cjepiva uzrokuju štetne i opasne posljedice u vidu razvoja autoimunih bolesti i autizma zbog toga što sadrže DNA ljudskog fetusa već je odavno odbačena kao netočna. Troje znanstvenika s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru i Imunološke mreže u Singapuru toj je temi posvetilo opširan tekst na portalu Health Feedback, objavljen u svibnju 2019. godine.

Isto važi i za tvrdnju da cjepiva izaziva rak, a koju je kao neutemeljenu odbacila i dr.sc. Vanda Juranić Lisnić s Medicinskog fakulteta u Rijeci, u tekstu “Mogu li cjepiva izazvati rak?” objavljenom u listopadu 2019. na portalu Imunizacija.hr.

O netočnim tvrdnjama koje Corvelva iznosi u svojim “studijama” ranije su pisali i dr.sc. Stribor Marković mag.pharm te dr.sc. Tomo Šarić dr.med. Njihovi su testovi također dostupni na stranici Imunizacija.hr.

Podaci o nuspojavama cjepiva su javni

Praksa također pokazuje da su teze iznesene u Corvelvinoj “studiji” netočne. Njihovi se nalazi, naime, odnose na cjepivo protiv ospica, rubeole, zaušnjaka i vodenih kozica Priorix-Tetra.

U Hrvatskoj se koristi cjepivo Priorix protiv ospica, rubeole i zaušnjaka, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo podnosi redovite godišnje izvještaje o nuspojavama cijepljenja u RH. Izvještaj za 2018. godinu dostupan je ovdje, a javni su i izvještaji za ranije godine.

Kao što se može vidjeti u izvještajima HZJZ-a, nigdje nije zabilježeno da se kao nuspojava primanja ovog cjepiva razvijaju tumori ili autoimune bolesti.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.