Faktograf.hr

Samo činjenice

Manipulacije fotografijom mrtvih migranata da bi se koronavirus “prokazao” kao prevara

Društvenim mrežama proširila se dezinformacija prema kojoj mediji pokušavaju prikazati novi koronavirus SARS-CoV-2 opasnijim nego što zapravo jest, koristeći fotografije lijesova migranata koji su se utopili pokušavajući stići do talijanskog otoka Lampedusa.

Takve objave praćene su sljedećom fotografijom:

Na obje fotografije doista se nalaze lijesovi migranata koji su 2013. stradali na Lampedusi.

Netočan je, međutim, dio fotografije kojim se sugerira kako mediji ili nekakve skrivene elite istu snimku lijesova iz Lampeduse danas koriste da bi se preuveličao broj žrtava Covida-19 u talijanskom Bergamu.

Jednostavnom pretragom fotografija može se utvrditi da to nije točno.

Koristeći Googleov pretraživač fotografija, nismo uspjeli pronaći nijedan medij koji je fotografije iz Lampeduse lažno predstavljao kao fotografije iz Bergama.

Takve lažne tvrdnje, kojima se lijesovi migranata stradalih u Mediteranu prikazuju kao žrtve pandemije Covida-19, na društvenim mrežama i ranije su širili uglavnom privatni korisnici. Fact-checkeri su ih, pak, ustrajno ispravljali, kao što se vidi na ovom AFP-ovom primjeru iz ožujka, kada smo se sličnim dezinformacijama bavili i na Faktografu.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.