Faktograf.hr

Samo činjenice

Tvrdnje talijanske zastupnice da cjepivo protiv gripe povećava rizik od Covida-19 nemaju znanstveno utemeljenje

Društvenim mrežama širi se video zapis govora, titlovanog na hrvatski, koji je u talijanskom parlamentu održala zastupnica Sara Cunial, izabrana na listi Pokreta 5 zvjezdica, ali kasnije izbačena iz te stranke.

Primjer jednog takvog video zapisa arhiviran je ovdje.

U svom je govoru Cunial iznijela netočne navode o tome kako cijepljenje protiv gripe “donosi 40 posto više slučajeva Covida-19 zbog viralne interferencije” te kako “elektromagnetska zagađenost” i “gradnja antena” pogoduju zarazi ovim virusom.

Pozabavit ćemo se najprije njenom tvrdnjom da cjepivo protiv gripe čini organizam ranjivijim spram Covida-19, a zatim ćemo se osvrnuti i na tvrdnju da elektromagnetska zagađenost pogoduje oboljenju od bolesti koju izaziva novi koronavirus.

Nema dokaza da cjepivo protiv gripe povećava rizik od Covida-19

Faktograf je već istraživao utemeljenost tvrdnji da cjepivo protiv gripe povećava rizik od koronavirusa, o čemu više možete čitati ovdje. Tada smo utvrdili kako postoje istraživanja, provedena prije nastanka novog koronavirusa, koja pokazuju da bi cjepivo protiv gripe moglo učiniti primatelja podložnijim prema drugim infekcijama. Nema, međutim, dokaza da primanje cjepiva protiv gripe povećava rizik od Covida-19.

Cunial sada ponavlja tvrdnje da cjepivo protiv gripe povećava rizik od Covida-19 i to objašnjava “viralnom interferencijom”. Radi se o argumentu koji protivnici cijepljenja vole koristiti, iako su dokazano netočne.

Pa se tako npr. na stranici Children’s Health Defense, organizacije inače skeptične prema cjepivima svih vrsta, može pronaći tekst naslovljen “Studija Pentagona: Cjepivo protiv gripe podiže rizik za koronavirus za 36 posto”. FactCheck.org već je provjerio ovu tvrdnju i ustanovio da je netočna.

Naime, u studiji američkog ministarstva obrane na koju se članak poziva nigdje ne stoji da cjepivo protiv gripe povećava rizik od Covida-19. Štoviše, u zaključku istraživanja provedenog na uzorku od 12 tisuća zaposlenika ministarstva u prvoj rečenici stoji: „Primanje cjepiva protiv gripe nije bilo povezano s virusnom interferencijom među našom populacijom“.

Ispitivanje virusne interferencije specifičnim respiratornim virusima pokazalo je mješovite rezultate, a najznačajnija povezanost zabilježena je s koronavirusima i ljudskim metapneumovirusom, stoji dalje u zaključku istraživanja koje je provedeno dvije godine prije pojave SARS – CoV – 2 virusa, uzročnika pandemije. Konkretno istraživanje ispitivalo je četiri tipa sezonskih koronavirusa, uzročnika prehlade.

Članak na stranici Childfren’s Health Defence referira se na još nekoliko znanstvenih istraživanja među kojima je i ono o povezanosti cjepiva gripe s donekle povećanim rizikom od drugih virusnih infekcija kod djece, a koje se također ne odnosi na rizike od zaraze novim koronavirusom, objasnila je za FactCheck.org jedna od autorica istraživanja, Sharon Rikin.

Nadalje, organizacija na čije se opširne evidencije poziva talijanska zastupnica pogrešno je interpretirala i studiju iz Hong Konga, a kao lažnu je tvrdnju o povezanosti cjepiva protiv gripe s koronavirusom označio i Reutrersov fact-checkerski servis.

Ukratko, zaključili su, nemoguće je da Covid-19 bude uzrokovan cjepivom proizvedenim od visoko purificiranih virusa gripe jer se radi o različitim virusima. Novi koronavirus vrlo se razlikuje od virusa gripe i ponaša se drugačije, iako su simptomi infekcije slični, navedeno je na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Visoka procijepljenost pomaže suzbijanju pandemije

Neutemeljeno širenje straha kod osoba iz rizičnih skupina kojima se preporučuje cijepljenje protiv gripe opasno je za javno zdravstvo jer, iako ovo cjepivo ne može spriječiti zarazu koronavirusom, visoka procijepljenost ipak može pomoći suzbijanju pandemije, piše Guardian.

Najprije, ako osoba cijepljena protiv gripe ipak razvije simptome karakteristične za ovu bolest to će biti jasan znak za uzbunu budući da su simptomi zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 vrlo slični. Na taj način brže bi se dolazilo do dijagnoze Covida-19 i manje opteretilo laboratorije koji provode testiranja.

Pored toga, gripa nije nimalo bezazlena i u sezoni kada se pojavljuje može uzrokovati značajno opterećenje zdravstvenog sustava te nepotrebno izložiti zdravstvene djelatnike većem riziku od zaraze.

Ne postoji veza između koronavirusa i 5G mreže

Jednako neutemeljena je i tvrdnja Sare Cunial da je Covid-19 povezan s “elektromagnetskim zagađenjem” kojem uzroke nalazi u “gradnji antena”. U pitanju je zapravo modifikacija teze da je uzročnik pandemije Covida-19 zapravo 5G mreža, koju teoretičari zavjere drže odgovornom za slabljenje ljudskog imunološkog sustava.

O teorijama zavjere koje koronavirus povezuju s 5G mrežom Faktograf je već pisao. Nema znanstvenih dokaza koji bi podržali teoriju da 5G mreža negativno utječe na ljudski imunološki sustav.

Postoje, međutim, istraživanja koja ukazuju na povezanost zagađenosti zraka i većeg postotka smrtnosti od koronavirusa, o čemu je pisao Guardian, ili o povezanosti eksploatacije prirode i pojave epidemija bolesti koje se sa životinja prenose na ljude o čemu pišu na stranicama World Wide Fund for Nature.

Nigdje, međutim, nismo pronašli relevantan izvor koji bi potvrdio povezanost pandemije koronavirusa s ‘elektromagnetskim zagađenjem’ koje Sara Cunial spominje.

Nitko ne tjera ljude na cijepljenje

Za kraj smo ostavili tvrdnje zastupnice Cunial o “svetoj inkviziciji” spremnoj žrtvovati “vojno osoblje, policiju, medicinare, naše sinove, naše stare, na eksperimentiranje s jednom vakcinom”.

Takve je tvrdnje zastupnice Cunial talijanski fact-check portal Facta.News ocijenio kao njen vlastiti zamišljeni scenarij. Cunial je, navodi Facta, sama zaključila da su vojnici najbolji za testiranje jer prolaze rigorozne testove, zdravi su i jaki, i već spremni izgubiti život za državu.

Ovakav scenarij, međutim, talijanska vlada nigdje nije iznijela, tvrdi Facta.News uz link na službene stranice talijanskog ministarstva zdravlja. Tu stoji najava o kliničkom ispitivanju na ljudima prototipa cjepiva jedne talijanske tvrtke u suradnji s Jenner institutom sveučilišta Oxford, ali se radi o 550 zdravih dobrovoljaca iz Velike Britanije. Već u rujnu bi cjepivo trebalo biti dostupno dobrovoljcima iz službi za provedbu zakona i zdravstvenom osoblju, stoji u tekstu koji navodi da su započeli pretklinički testovi za još pet talijanskih kandidata za cjepivo.

Prema pisanju Guardiana, prva testiranja na ljudima počela su već krajem ožujka, a do početka travnja još su najmanje četiri kompanije testirale svoje prototipove cjepiva na dobrovoljnim ispitanicima.

Studiju o kontroliranom ispitivanju cjepiva na ljudima dobrovoljcima kako bi se ubrzalo licenciranje cjepiva protiv koronavirusa nedavno je objavio Oxfordski Journal of Infectious Diseases. Umjesto uobičajenog protokola kliničkog ispitivanja na ljudima u 3 faze testiranja, koje u pravilu traje dvije do tri godine, ispitivanje cjepiva na dobrovoljcima skratilo bi proces licenciranja za više mjeseci.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.