Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne postoje dokazi da je profesor Bing Liu ubijen zbog rada na Covidu-19

Izvor: pitt.edu

Portal GeopolitikaNews priključio se rubnim inozemnim medijima u mistifikaciji ubojstva Bing Liua, 37-godišnjeg profesora kineskog porijekla iz SAD-a. Liu je 2. svibnja pronađen u svom domu s prostrijelnim ranama glave, vrata, torza i ekstremiteta.

Da u svezi koronavirusa COVID-19 ima previše toga kontroverznog, pa i sumnjivog, svjedoči i vijest o isto takvom ubojstvu američkog 37-ogodišnjeg profesora kineskog porijekla Bing Lua, koji se bavio proučavanjem koronavirusa u Sveučilištu Pitsburg (University of Pittsburgh). Vjerojatnog počinitelja ubojstva pronašli su mrtvog nedaleko od mjesta zločina, a navodno se, prema izviješću policije, sam ubio u svome automobilu.

Članak su naslovili “Ubojstvo kineskog prof. Binga u SAD-u ukazuje kako s virusom COVID-19 puno toga nije u redu”, što je prema trenutnim informacijama o smrti istraživača potpuno neosnovano.

Pozvali su se na spekulacije medija “People co”, međutim tom članku nismo ušli u trag. Pronašli smo napise u brojnim renomiranim medijima kako se oko Liuove smrti pletu neosnovane teorije zavjere te članak objavljen u mediju People, koji ne navodi ništa slično tvrdnjama da je umorstvo “zagonetno i da je policija pretpostavila kako je zločin insceniran”.

“Sve je ovo vrlo zagonetno s obzirom na motiv ubojstva tj. nemoguće je isključiti kako iza njega stoje znatno veće i ozbiljnije stvari nego poremećeni um ubojice”, naveo je portal GeopolitikaNews.

Točno je da kolege sa sveučilišta u Pittsburghu opisuju Liua kao izvanrednog istraživača koji je “bio na rubu otkrivanja vrlo važnih saznanja” koja su trebala doprinijeti razumijevanju staničnih mehanizama infekcije Covidom-19.

Međutim, policija ni nakon šest dana od njegovog ubojstva nije reterirala po pitanju svoje prvotne izjave. A ona glasi da su pronašli “nula dokaza” o povezanosti ubojstva s njegovim istraživanjima.

Istraga ukazuje na osobne motive

“Pronašli smo nula dokaza da ovaj tragični događaj ima veze s njegovim zaposlenjem na Sveučilištu Pittsburgh, bilo kojim poslom koji se obavlja na Sveučilištu Pittsburgh, kao i trenutnom zdravstvenom krizom koja pogađa Sjedinjene Države i svijet”, navodi se u policijskom priopćenju za medije.

Također, nemaju ni indicija da je umorstvo počinjeno kao zločin iz mržnje. Broj napada na osobe azijskog porijekla bilježi porast u SAD-u od početka pandemije, budući da državne vlasti predvođene Donaldom Trumpom neprestano nazivaju SARS-CoV-2 “kineskim” ili “Wuhan virusom”, što je dovelo do oštre razmjene optužbi između dviju zemalja.

Ono što policija tvrdi temeljem raspoloživih dokaza jest da se radi o zločinu motiviranom razmiricama koje je Lu imao s muškarcem po imenu Hao Gu (46). Njegovo je beživotno tijelo pronađeno u automobilu nedaleko od Luovog doma u Elm Courtu. Umro je od prostrijelne rane glave, a policija vjeruje da je sâm pucao.

Detektiv Brian Kohlhepp izjavio je da su se muškarci poznavali i da si je Gu, po svemu sudeći, oduzeo život brzo nakon što je ubio Liua u njegovom domu. U Liuovu kuću nije provaljeno, niti je išta nedostajalo. Iako u početku nisu razotkivali motiv ubojstva, istragom su utvrdili da se zločin može objasniti “dugotrajnim sporom oko intimnog partnera”.

Sa sličnim je izjavama u javnost izašlo i Sveučilište, koje je poručilo da će nastaviti raditi na Liuovom istraživanju.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.