Ne postoje dokazi da je profesor Bing Liu ubijen zbog rada na Covidu-19

Ana Benačić

Portal GeopolitikaNews priključio se rubnim inozemnim medijima u mistifikaciji ubojstva Bing Liua, 37-godišnjeg profesora kineskog porijekla iz SAD-a. Liu je 2. svibnja pronađen u svom domu s prostrijelnim ranama glave, vrata, torza i ekstremiteta.

Da u svezi koronavirusa COVID-19 ima previše toga kontroverznog, pa i sumnjivog, svjedoči i vijest o isto takvom ubojstvu američkog 37-ogodišnjeg profesora kineskog porijekla Bing Lua, koji se bavio proučavanjem koronavirusa u Sveučilištu Pitsburg (University of Pittsburgh). Vjerojatnog počinitelja ubojstva pronašli su mrtvog nedaleko od mjesta zločina, a navodno se, prema izviješću policije, sam ubio u svome automobilu.

Članak su naslovili “Ubojstvo kineskog prof. Binga u SAD-u ukazuje kako s virusom COVID-19 puno toga nije u redu”, što je prema trenutnim informacijama o smrti istraživača potpuno neosnovano.

Pozvali su se na spekulacije medija “People co”, međutim tom članku nismo ušli u trag. Pronašli smo napise u brojnim renomiranim medijima kako se oko Liuove smrti pletu neosnovane teorije zavjere te članak objavljen u mediju People, koji ne navodi ništa slično tvrdnjama da je umorstvo “zagonetno i da je policija pretpostavila kako je zločin insceniran”.

“Sve je ovo vrlo zagonetno s obzirom na motiv ubojstva tj. nemoguće je isključiti kako iza njega stoje znatno veće i ozbiljnije stvari nego poremećeni um ubojice”, naveo je portal GeopolitikaNews.

Točno je da kolege sa sveučilišta u Pittsburghu opisuju Liua kao izvanrednog istraživača koji je “bio na rubu otkrivanja vrlo važnih saznanja” koja su trebala doprinijeti razumijevanju staničnih mehanizama infekcije Covidom-19.

Međutim, policija ni nakon šest dana od njegovog ubojstva nije reterirala po pitanju svoje prvotne izjave. A ona glasi da su pronašli “nula dokaza” o povezanosti ubojstva s njegovim istraživanjima.

Istraga ukazuje na osobne motive

“Pronašli smo nula dokaza da ovaj tragični događaj ima veze s njegovim zaposlenjem na Sveučilištu Pittsburgh, bilo kojim poslom koji se obavlja na Sveučilištu Pittsburgh, kao i trenutnom zdravstvenom krizom koja pogađa Sjedinjene Države i svijet”, navodi se u policijskom priopćenju za medije.

Također, nemaju ni indicija da je umorstvo počinjeno kao zločin iz mržnje. Broj napada na osobe azijskog porijekla bilježi porast u SAD-u od početka pandemije, budući da državne vlasti predvođene Donaldom Trumpom neprestano nazivaju SARS-CoV-2 “kineskim” ili “Wuhan virusom”, što je dovelo do oštre razmjene optužbi između dviju zemalja.

Ono što policija tvrdi temeljem raspoloživih dokaza jest da se radi o zločinu motiviranom razmiricama koje je Lu imao s muškarcem po imenu Hao Gu (46). Njegovo je beživotno tijelo pronađeno u automobilu nedaleko od Luovog doma u Elm Courtu. Umro je od prostrijelne rane glave, a policija vjeruje da je sâm pucao.

Detektiv Brian Kohlhepp izjavio je da su se muškarci poznavali i da si je Gu, po svemu sudeći, oduzeo život brzo nakon što je ubio Liua u njegovom domu. U Liuovu kuću nije provaljeno, niti je išta nedostajalo. Iako u početku nisu razotkivali motiv ubojstva, istragom su utvrdili da se zločin može objasniti “dugotrajnim sporom oko intimnog partnera”.

Sa sličnim je izjavama u javnost izašlo i Sveučilište, koje je poručilo da će nastaviti raditi na Liuovom istraživanju.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"