Faktograf.hr

Samo činjenice

Domazet Lošo spojio dezinformacije o koroni, cijepljenju i mikročipovima u jednu veliku teoriju zavjere

Izvor: N1

Davor Domazet Lošo usvojio je nekoliko dezinformacija vezanih za koronavirus te ih objedinio u teoriju zavjere koju širi uz pomoć internetskih portala i blogova (primjeri su arhivirani ovdje i ovdje).

“Bespotrebno je govoriti što jest korona virus. Labaratorijski stvorena bolest. Labaratorijski! Bile su dvije ekipe 2012. godine, odnosno odmah su krenuli nakon 2003. godine, jedna u Americi, jedna u Kini sa ciljem da se provede korona virus. I on je testiran. U Americi je testiran na miševima. I kada je 2015. godine proizveden na testu miševima dogodilo se to da testiraju i mlađe i starije miševe. Mlađi su obolijevali na način da su gubili težinu, a stariji uz to i ugibali. Onda su im dali cjepivo protiv toga, mlađima nije pomoglo ništa, starijima se bolest dodatno pogoršala. Oni sada hoće nas cijepiti sve da bi nam ugradili ID čip” [sic], tvrdi Domazet Lošo.

Sve tvrdnje Domazeta Loše iz gornjeg citata činjenično su netočne.

Faktograf je u više navrata kao netočne raskrinkavao različite teorije zavjere prema kojima je virus stvoren u laboratoriju, da bi služio kao biološko oružje. Više o tome možete čitati ovdje, ovdje, ovdje ili ovdje.

Ipak, ponovit ćemo još jednom. Znanstvenici koji su proučavali novi koronavirus SARS-CoV-2, uzročnika bolesti Covid-19, slažu se da je nastao u prirodi, objavljeno je u uglednom časopisu The Lancet.

Tvrdnja Domazeta Loše da je virus u SAD-u testiran na miševima 2015. godine također je dio teorije zavjere koju je Faktograf već raskrinkao kao netočnu.

Ova teorija nastala je iskrivljavanjem nalaza istraživanja objavljenih u uglednim časopisima Nature i The Scientist. Oba su časopisa odbacila tvrdnju kako tekstovi koji su na njihovim stranicama objavljeni 2015. godine, a koji su se odnosili na istraživanje američkih znanstvenika iz Sjeverne Karoline, dokazuju da je novi koronavirus SARS-CoV-2 umjetno stvoren.

Teorija zavjere o pedofilima moćnicima iz sjene

Lošina tvrdnja da nas “oni sada hoće sada sve cijepiti da bi nam ugradili ID čip” izvedena je iz teorije zavjere koja se u ožujku proširila Sjedinjenim Američkim Državama, a potekla je iz tzv. QAnon zajednice – skupine ljudi koji vjeruju da je Donald Trump svojevrsni mesija čiji je životni poziv da Ameriku i svijet spasi od globalističko-pedofilske mreže moćnika koji kroje svjetski poredak.

O ovoj teoriji zavjere izvještavali su ugledni mediji poput Reutersa ili američkog portala Media Matters. Za tvrdnje da se u sjeni koronavirusa događa nekakvo tajno čipiranje globalnog stanovništva ne postoje, naravno, nikakvi dokazi. Hrvatskim digitalnim prostorom nedavno se također počela širiti teorija zavjere o mikročipiranju stanovništva, koju je Faktograf već raskrinkao kao netočnu.

Jedan od vodećih hrvatskih širitelja teorija zavjere

Davor Domazet Lošo umirovljeni je admiral Hrvatske vojske kojeg je Amnesty International u izvještaju iz 2010. godine prozvao kao suodgovornog za ratne zločine počinjene tijekom Domovinskog rata te zatražio od hrvatskog pravosuđa pokretanje sudskog procesa. U mirovini se Domazet Lošo, koji se predstavlja kao geostrateg, prometnuo u jednog od vodećih širitelja različitih teorija zavjere u Hrvatskoj, o čemu ste i ranije mogli čitati na Faktografu, ali i u drugim medijima.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.