Domazet Lošo spojio dezinformacije o koroni, cijepljenju i mikročipovima u jednu veliku teoriju zavjere

P.V.

Davor Domazet Lošo usvojio je nekoliko dezinformacija vezanih za koronavirus te ih objedinio u teoriju zavjere koju širi uz pomoć internetskih portala i blogova (primjeri su arhivirani ovdje i ovdje).

“Bespotrebno je govoriti što jest korona virus. Labaratorijski stvorena bolest. Labaratorijski! Bile su dvije ekipe 2012. godine, odnosno odmah su krenuli nakon 2003. godine, jedna u Americi, jedna u Kini sa ciljem da se provede korona virus. I on je testiran. U Americi je testiran na miševima. I kada je 2015. godine proizveden na testu miševima dogodilo se to da testiraju i mlađe i starije miševe. Mlađi su obolijevali na način da su gubili težinu, a stariji uz to i ugibali. Onda su im dali cjepivo protiv toga, mlađima nije pomoglo ništa, starijima se bolest dodatno pogoršala. Oni sada hoće nas cijepiti sve da bi nam ugradili ID čip” [sic], tvrdi Domazet Lošo.

Sve tvrdnje Domazeta Loše iz gornjeg citata činjenično su netočne.

Faktograf je u više navrata kao netočne raskrinkavao različite teorije zavjere prema kojima je virus stvoren u laboratoriju, da bi služio kao biološko oružje. Više o tome možete čitati ovdje, ovdje, ovdje ili ovdje.

Ipak, ponovit ćemo još jednom. Znanstvenici koji su proučavali novi koronavirus SARS-CoV-2, uzročnika bolesti Covid-19, slažu se da je nastao u prirodi, objavljeno je u uglednom časopisu The Lancet.

Tvrdnja Domazeta Loše da je virus u SAD-u testiran na miševima 2015. godine također je dio teorije zavjere koju je Faktograf već raskrinkao kao netočnu.

Ova teorija nastala je iskrivljavanjem nalaza istraživanja objavljenih u uglednim časopisima Nature i The Scientist. Oba su časopisa odbacila tvrdnju kako tekstovi koji su na njihovim stranicama objavljeni 2015. godine, a koji su se odnosili na istraživanje američkih znanstvenika iz Sjeverne Karoline, dokazuju da je novi koronavirus SARS-CoV-2 umjetno stvoren.

Teorija zavjere o pedofilima moćnicima iz sjene

Lošina tvrdnja da nas “oni sada hoće sada sve cijepiti da bi nam ugradili ID čip” izvedena je iz teorije zavjere koja se u ožujku proširila Sjedinjenim Američkim Državama, a potekla je iz tzv. QAnon zajednice – skupine ljudi koji vjeruju da je Donald Trump svojevrsni mesija čiji je životni poziv da Ameriku i svijet spasi od globalističko-pedofilske mreže moćnika koji kroje svjetski poredak.

O ovoj teoriji zavjere izvještavali su ugledni mediji poput Reutersa ili američkog portala Media Matters. Za tvrdnje da se u sjeni koronavirusa događa nekakvo tajno čipiranje globalnog stanovništva ne postoje, naravno, nikakvi dokazi. Hrvatskim digitalnim prostorom nedavno se također počela širiti teorija zavjere o mikročipiranju stanovništva, koju je Faktograf već raskrinkao kao netočnu.

Jedan od vodećih hrvatskih širitelja teorija zavjere

Davor Domazet Lošo umirovljeni je admiral Hrvatske vojske kojeg je Amnesty International u izvještaju iz 2010. godine prozvao kao suodgovornog za ratne zločine počinjene tijekom Domovinskog rata te zatražio od hrvatskog pravosuđa pokretanje sudskog procesa. U mirovini se Domazet Lošo, koji se predstavlja kao geostrateg, prometnuo u jednog od vodećih širitelja različitih teorija zavjere u Hrvatskoj, o čemu ste i ranije mogli čitati na Faktografu, ali i u drugim medijima.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"