Razotkriveno

Ne, FBI nije uhapsio Billa Gatesa

Fotomontaža: The Betoota Advocate

Društvenim mrežama širi se dezinformacija da je američki FBI uhapsio Billa Gatesa pod optužbom za biološki terorizam.

“OSNIVAČ MICROSOFTOVOG MILIJARDERA BILL GATES (64) UHIĆEN JE DANAS OD FBI-JA POD OPTUŽBOM ZA BIOLOŠKI TERORIZAM NAKON ŠTO MU JE OTKRIVENO DA JE STVORIO KORONAVIRUS DA BI NAS MOGAO KONTROLIRATI JER JE UVIJEK IMAO INTERES ZA TAJ ŽANR STVARI” [sic].

Tako počinje objava (arhivirana ovdje), koja je na Facebooku podijeljena više od 320 puta.

Objavu prati poduži tekst u kojem se opisuje operacija uhićenja Gatesa, uz informaciju kako ga je FBI pokupio zahvaljujući dojavi australskih prosvjednika protiv 5G mreže.

Na kraju objave navodi se i link na izvor s kojeg je “vijest” o Gatesovom hapšenju prenesena. U pitanju je The Betoota Advocate, australski satirični internetski portal.

Evo kako je glasio naslov njihovog teksta: “FBI uhapsio Billa Gatesa zbog biološkog terorizma nakon dojave od 5G prosvjednika iz Melbournea”.

Na naslovnici portala The Betoota Advocate trenutno se tako mogu pronaći tekstovi sljedećih naslova: “Majka nekako uspjela skinuti koronavirus na obiteljski kompjuter”, “Neutralni pripadnik generacije X napokon se priključio generacijskim ratovima nakon što je od milenijalca čuo da je Seinfeld sranje”, “Susjed musliman nakon sumraka naručio 6 dostava hrane preko UberEatsa”, “Subway zbog socijalnog distanciranja najavio sendvič od metra i pol”, “Amerikanac ostao bez toaletnog papira pa se morao obrisati pištoljem”…

The Betoota Advocate, doduše, na svojoj stranici nema jasno istaknutu oznaku da je u pitanju satirični portal. No tu informaciju nije teško pronaći. Navedena je npr. u prvoj rečenici enciklopedijske natuknice posvećene ovom portalu na Wikipediji.

Fotografija Billa Gatesa u lisičinama (objavljena uz ovaj članak), koja se širi uz netočnu objavu da je uhićen, fotomontaža je također preuzeta iz satiričnog članka na portalu The Betoota Advocate.

Korištenjem Googleove tražilice fotografija, ustanovili smo da je Gatesova glava umetnuta na fotografiju hapšenja mafijaškog šefa Vincenta Asara (koju možete vidjeti ovdje).

 

Zaklada Billa i Melinda Gates je među donatorima američkog Instituta Poynter, pri kojem je ustrojena Međunarodna mreža fact-checkera (International Fact-Checking Network, IFCN). Faktograf.hr član je IFCN-a, ali rad Faktografa nije financiran sredstvima Zaklade Billa i Melinde Gates. Informacije o izvorima financiranja portala Faktograf.hr dostupne su ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.