Obećanja

Iako je to u predizbornom programu obećao, HDZ nije iseljenim Hrvatima omogućio glasanje dopisnim putem

Pixabay

Iseljenim Hrvatima omogućit ćemo dopisno glasanje na izborima, obećao je HDZ u svom predizbornom programu 2016. godine.

To se nije dogodilo. Dapače, kada su zbog epidemije koronavirusa koja može opasnima učiniti izlaske na birališta pojedine opozicijske stranke, a među njima je najglasniji bio MOST, zatražile da se požure pripreme za dopisno i elektroničko glasanje, Vlada je taj njihov prijedlog odbila zbog nesigurnosti provođenja takvih izbora, ali i zbog nepostojanja zakonske osnove. Ključni argument protiv bila im je upravo dijaspora, odnosno članak 45. Ustava u kojem stoji kako u “izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika RH i Europski parlament te u postupku odlučivanja na državnom referendumu biračko se pravo ostvaruje na neposrednim izborima tajnim glasovanjem, pri čemu birači koji nemaju prebivalište u RH ostvaruju biračko pravo na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava RH Hrvatske u stranoj državi u kojoj prebivaju”. 

S obzirom na to da, navodi Vlada, “nije ostavljena mogućnosti da se zakonom odredi drugačije, izbornim zakonima, bez odgovarajuće prethodne izmjene navedene odredbe Ustava RH, nije moguće odrediti ostvarivanje biračkog prava na drugačiji način, odnosno elektroničkim putem ili dopisnim putem”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.