Obećanja

Inkluzivni dodatak za osobe s invaliditetom

Stefano Ferrario (Pixabay)

Uvest ćemo inkluzivni dodatak za osobe s invaliditetom, obećao je HDZ. Riječ je o dodatku „u svrhu zadovoljavanja svih potreba osoba s invaliditetom nastalih uslijed uvećanih troškova izazvanih invaliditetom, a što do sada nije učinjeno“, naveli su u predizbornom programu. Najavili su i kako će se visina tog dodatka utvrditi temeljem procjene jedinstvenih sposobnosti  svake osobe s invaliditetom te će se tako „vratiti dostojanstvo osobama s invaliditetom“.

Uvođenje inkluzivnog dodatka planirano je još 2011. godine tadašnjim Zakonom o socijalnoj skrbi, s tim da bi se taj dodatak naknadno regulirao posebnim zakonom. Dvije godine kasnije, krenulo se u realizaciju projekta te je tadašnje Ministarstvo socijalne politike i mladih provelo javno savjetovanje „povodom izrade Nacrta prijedloga Iskaza o procjeni učinaka Zakona o inkluzivnom dodatku“. Prema tadašnjim razmišljanjima, inkluzivni dodatak trebao je zamijeniti „pravo na osobnu invalidninu, pravo na doplatak za pomoć i njegu i pravo na naknadu do zaposlenja te dio naknade iz Zakona o doplatku za djecu – uvećanje koje korisnici ostvaruju temeljem oštećenja zdravlja“. No, zakon nikada nije ugledao svjetlo dana.

Inkluzivni dodatak, međutim, nije uveden ni u mandatu aktualne Vlade. U prosincu prošle godine, na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, predstavnici udruga zatražili su od Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade, „što hitnije donošenje zakona o inkluzivnom dodatku, poseban pravni status udruga, osnivanje povjerenstva za ranu intervenciju te bolju fizičku pristupačnost državnih institucija“, napomenuvši kako su danas u Hrvatskoj za invalide najpristupačniji šoping centri.

Tada je Andreja Veljača iz Hrvatskog saveza slijepih podsjetila kako su „već ove godine očekivali taj zakon koji bi značio značajan zaokret u životu osoba s invaliditetom, no sada očekuju da se taj zakon svakako donese 2020.“. Predsjednik Vlade u prosincu prošle godine obećao je da će u ovoj godini „izaći s nacrtom prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku i da će to rješenje biti proračunski održivo“. Međutim, do sada taj prijedlog zakona nije izrađen.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.