Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, Hrvatska nije naručila cjepiva s čipom

Pixabay (stock)

“Naručena su cjepiva s NFC čipom svi dokazi su Vam tu!”, naslov je teksta objavljenog na blogu Zajedno Hrvatska (arhiviranog ovdje).

Suprotno naslovnoj tvrdnji, u tekstu se ne iznose nikakvi dokazi da je “naručeno cjepivo s NFC čipom”. Umjesto toga iznesene su dezinformacije koje su rezultat pogrešnog i manipulativnog tumačenja stvarnih događaja.

Prema podacima servisa CrowdTangle, ovaj je tekst na Facebooku podijeljen više od 400 puta, a ukupno je izazvao više od 2000 interakcija.

Ovo nije prvi put da blog Zajedno Hrvatska iznosi dezinformacije vezane za čipiranje cijepljenjem. Ranije ih je na to potaknula pogrešna interpretacija UN-ovog dokumenta Agenda 21, o čemu je Faktograf već pisao ovdje. Njime je obuhvaćen i navodni tajni plan čipiranja globalnog stanovništva čipom ID2020, što je teorija također utemeljena na krivim interpretacijama činjenica, što je Faktograf već istraživao ovdje.

Blog Zajedno Hrvatska sve svoje tekstove koristi kao poziv na “narodni referendum” kojim bi se dokinula predstavnička i uvela direktna demokracija, pa u tom smislu niti ovaj nije izuzetak.

“Žig zvijeri”

Teza je da izabrani političari imaju tajnu agendu porobiti građane koristeći se tajnim metodama koje ljudi ne prepoznaju kao opasnost. Jedna od takvih navodnih metoda jest i mikročipiranje čovječanstva “žigom zvijeri”. Ova teorija polazi od teze da je znak zvijeri 666 iz biblijske knjige Otkrivenja, zapravo najava globalnog sistema za prikupljanje i obradu podataka.

Ispod naslova koji obećava dokaze da su cjepiva s čipom već naručena, međutim, takvi dokazi ne postoje. Radi se zapravo o informacijama o javno-privatnom partnerstvu američkih vlasti i kompanije ApiJectSystems America s ciljem što brže i sigurnije opskrbe američkog stanovništva cjepivom protiv koronavirusa, jednom kad bude razvijeno.

„Tako će vojska biti „mobilizirana“ diljem Amerike za primjenu prisilnih cjepiva koja su označena podacima o RFID i GPS lokaciji, povezana s vašom osobnom identifikacijom i sinkronizirana s vladinom bazom podataka koja će se, naravno, vrlo brzo koristiti za provođenje „putovnica za imunitet“ i druge ideje Bill Gatesa ukorijenjene su u medicinskoj tiraniji“, stoji na blogu Zajedno Hrvatska.

Zaključak o mobilizaciji vojske koja će prisilno cijepiti američke građane temelji se isključivo na činjenici da je američko ministarstvo obrane na svojim stranicama objavilo kako su, uz ministarstvo zdravstva, potpisali 138 milijuna američkih dolara vrijedan ugovor s kompanijom ApiJectSystems America.

Tu se ne spominje mobilizacija vojske, već da je cilj projekta „JumpStart“ i konzorcija Rapid Aceptic Packaging of Injectable Drugs (RAPID) izgradnja pogona za pakiranje cjepiva u Americi, budući da postojeći kapaciteti nisu dostatni za opskrbu svih građana.

Čip za pakiranje, ne za cjepivo

Ugovorom je predviđena izgradnja kapaciteta za pakiranje cjepiva korištenjem BFS tehnologije. BFS je kratica za Blow-Fill-Seal tehnologiju proizvodnje jednokratnih plastičnih bočica s preporučenom dozom lijeka, a kakve se u Americi koriste za pakiranje kapi za oči, lijekova za respiratorne probleme i oralnu primjenu cjepiva protiv rotavirusa.

Ideja je da se, umjesto uobičajenog pakiranja cjepiva u staklene bočice, dodavanjem igle na plastični dozer ubrza postupak aplikacije cjepiva jer dozu ne bi trebalo prethodno iglom izvlačiti iz staklenog pakiranja.

Pogoni za proizvodnju ovog pakiranja gradit će se najprije u saveznim državama Connecticutu, Južnoj Karolini i Illinoisu, u sklopu projekta „JumpStart“ koji bi trebao osigurati proizvodnju više od 100 milijuna BFS bočica do kraja 2020. godine. Nakon „JumpStarta“ pogoni će se, prema potrebi, graditi i u drugim američkim državama s krajnjim ciljem proizvodnje više od 500 milijuna pakiranja za cjepivo do početka 2021. godine.

Jednako tako, među priloženim “dokazima” nema niti jednog podatka koji bi potvrdio kako će se s cjepivom ljudima ugrađivati i mikročipovi, niti da će cjepivo protiv Covida-19 biti obavezno.

NFC I RFID čipovi spominju se tek kao mogućnost za označavanje pakiranja doze cjepiva, ne i ljudi. Tu je, naime, objašnjeno kako bi NFC čip na svakoj dozi liječniku omogućio da pomoću aplikacije na mobitelu provjeri izvornost i rok trajanja svake pojedine doze.

U odvojenom projektu, Schreiner MediPharm, američka kompanija za tehnološki inovativne etikete proizvoda, priprema etikete s RFID čipom za praćenje na dozama cjepiva, a ne kao sastojak cjepiva. RFID oznaka, digitalna alternativa bar-code oznaci, služila bi tako za praćenje stanja inventara zbog efikasnije opskrbe cjepivom, a ne za praćenje osoba koje su cjepivo primile.

Video objavljen kao jedan od “dokaza” zapravo objašnjava zašto je bilo nužno osnivanje RAPID konzorcija i projekta „JumpStart“ koji će osigurati proizvodnju pakiranja lijeka u Americi, budući da se medicinska pakiranja sada mahom proizvode u prekooceanskim zemljama.

NFC i RFID čipove se ne može pratiti GPS-om

Konačno, GPS praćenje cjepiva spominje se tek u naslovu posljednjeg linka na stranicu PR Newswire, no i ovoga puta u kontekstu praćenja doza cjepiva kako bi se američkoj zdravstvenoj administraciji omogućilo da u realnom vremenu prati kada je i gdje koja doza primijenjena. Ponovo, dakle, ne radi se o praćenju cijepljenih osoba već primijenjenih doza cjepiva.

Dodatno, NFC i RFID čipovi nemaju dovoljno jake signale za praćenje GPS-a, a čak i kad bi ih imali GPS sateliti nisu dizajnirani da bi ih mogli primiti, objašnjeno je na stranici Quora. Da bi pratili lokaciju ove čipove treba kombinirati s GPS prijamnikom, a i najmanji takav prijamnik je prevelik da bi se mogao ubrizgati iglom.

Spomenuti treba i da NFC čip postoji u većini pametnih telefona, dok RFID čip sadrži svaka biometrijska putovnica kao i sve kartice i mobilni uređaji s integriranom mogućnošću beskontaktnog plaćanja.  Korištenje ovih tehnologija na američkom se kontinentu već komercijalizira kao organizacijsko rješenje za kompanije koje žele pratiti gdje su njihovi radnici za radnog vremena. Ugraditi se mogu na ID kartice ili kao mobilna aplikacija. Moguće ih je ugraditi i ispod kože, a što je potez na koji se lani odlučio i jedan Šibenčanin.

Kako bi se američko planiranje opskrbe cjepivom dalo povezati s hrvatskim vlastima nigdje nije objašnjeno. Spominje se tek da “svi znamo kako su Milanović i Plenković dali 3 milijuna eura za čipiranje hrvatskih građana”, a izvor ove informacije nije naveden. Moguće je da se referira na činjenicu kako je Hrvatska donirala milijun eura u fond Europske komisije za borbu protiv Covida-19.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.