Aktualno

Tuđmanov govor izrečen 25. lipnja 1991. godine HRT koristi u prilog pomaknutog datuma obilježavanja 30. svibnja

Screenshot YouTube

Hrvatska radiotelevizija (HRT) pripremila je poseban program za Dan državnosti koji se od ove godine ponovo obilježava 30. svibnja. Za program kojeg će tog dana emitirati pripremili su i video-najavu koja se može pregledati na dnu ove vijesti.

U video-najavi obilježavanja Dana državnosti HRT se koristi arhivskom snimkom govora Franje Tuđmana s citatom: „Da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom“.

Taj citat, odnosno dio citata, sadržaj je Tuđmanovog govora od 25. lipnja 1991. godine kada je u Saboru Hrvatska proglašena samostalnom i suverenom državom.

„S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta”, kazao je tada Franjo Tuđman (Dnevnik, Večernji list, Novi list).

U najavi obilježavanja Dana državnosti, 30. svibnja, tako se nacionalna televizija koristi citatom koji nije vezan uz taj dan – koji se obilježava u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine – a kada je Tuđman održao opsežan govor.

Dan državnosti se do 2001. godine obilježavao 30. svibnja (Sabor), a od tada do ove godine slavio se 25. lipnja na dan kada je Hrvatski sabor 1991. donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Istodobno je 30. svibnja bio proglašen spomendanom – Danom Hrvatskog Sabora. Upravo je tog 25.lipnja Tuđman izgovorio rečenicu koju HRT koristi u najavi ovogodišnjeg obilježavanja Dana državnosti.

Prošle godine donesen je novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj kojim je Dan državnosti vraćen na 30. svibnja.

„Uz taj datum, u usporedbi s 25. lipnja, postojala je emocija, afektivni odnos i zanos koji je bitan za središnji nacionalni praznik. (…) Ideja je da u 2020., kad će biti 30 obljetnica tog prvog 30. svibnja, stvari stavimo na svoje mjesto. Vjerujemo da će 30. svibnja kao Dan državnosti dovesti do respekta hrvatskih građana prema državi”, objašnjavao je prošle godine Andrej Plenković predsjednik Vlade (Rtl).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.