Ne, Davor Bernardić nije zdušno hvalio Vladu kako to tvrdi Darko Horvat

Gabrijela Galić

Ja, koliko sam imao prilike vidjeti, gospodin Bernardić zdušno hvali Vladu i sve one poteze koje je Vlada u ovih nekoliko zadnjih godina napravila. Imali smo ga prilike vidjeti na nacionalnoj televiziji, u jednoj emisiji HRT-a“, ustvrdio je Darko Horvat, ministar gospodarstva poduzetništva i obrta (N1) dodajući pritom kako mu je „zabrinjavajuće i zbunjujuće zašto jedan vodeći čovjek oporbe“ ima „toliko hvalospjeva na poteze Vlade u zadnje dvije godine“.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić gostovao je u ovotjednoj emisiji „1 na 1“ (HRT). Evo što je govorio o aktualnoj Vladi:

„Dakle, nikad se nije dogodilo da ti 11 ministara ode zbog sumnje na korupciju. Za građane je najbolje da oni odu što prije, pogotovo jer se pokazalo da nemaju nikakav plan za ono što će se događati iza 15. lipnja. Oni su jednostavno pobjegli na izbore kako bi pobjegli od odgovornosti za kaos i krizu koja će uslijediti u Hrvatskoj“, kazao je Bernardić, navodeći kako je aktualna Vlada „s jedne strane najnekompetentnija, a s druge strane najkorumpiranija Vlada koju smo imali u hrvatskoj povijesti“.

Tijekom emisije u nekoliko se navrata vraćao na ministre koji su iz nje otišli, ponavljao kako je aktualna vlada “najkorumpiranija“ te podsjetio da SDP na izbore poziva već dvije godine.

„Vidite kako je Hrvatska funkcionirala. Ne samo da je 11 ministara otišlo zbog korupcije nego se i Vlada održavala na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji. Oni nisu znali kakvu imovinu imaju – vile, stanovi, zemljište, roštiljarnice od 150 kvadrata, kuće koje ne mogu dokazati porijeklo, mercedesi parkirani u dvorištu“, ustvrdio je Bernardić.

„Ljudima je dosta da su morali gledati zadnje četiri godine kako se odluke donose, kako nije provedena ni jedna reforma, kako se sve odgađaju, kako se predsjednik Vlade skriva iza stožera, virusa, Bruxellesa, suradnika, raznoraznih povjerenstava“, dodao je.

Govoreći o predizbornom programu i gospodarskim mjerama Restart koalicije, ponovo se dotaknuo aktualne vlasti.

„Vi u Hrvatskoj imate situaciju da je u zadnje četiri godine ove vlade uloga HBOR-a minorizirana. Oni su dva i pol puta smanjili svoju kreditnu aktivnost u smislu garancijskih shema. Poslovne banke bi trebale biti te koje daju novac gospodarstvu. Umjesto toga, dođe ministar financija na operaciju s HNB-om, na obveznice, kupi-prodaj, uzme novce iz banaka, isiše novac iz sustava. To je za banke najjeftiniji plasman i nema novca za gospodarstvo. To je problem“, rekao je Bernardić objašnjavajući kako je trebalo iskoristiti europske kanale likvidnosti, uzeti novac iz fondova EU „koji je u Hrvatskoj mizerno iskorišten“.

Dotaknuo se i Hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

„Hrvatsko predsjedanje je nakon pet mjeseci predsjedanja sramota. Umjesto da smo se nametnuli kao igrač koji kroz instrumente EU štiti ne samo EU, nego i hrvatske nacionalne interese, Hrvatska je potpuno prespavala predsjedanje i zapravo se pokazala irelevantnom“, ustvrdio je Bernardić, dodajući kako zna da smo mala zemlja i da imamo manje administrativne kapacitete za predsjedanje. No, unatoč tome „Hrvatska je, naprosto, bila neprepoznatljiva i nevidljiva na europskoj sceni“.

Nije stoga jasno na kakve se Bernardićeve hvalospjeve Vladi ministar Horvat referirao.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"