Faktograf.hr

Samo činjenice

Agenda 21 nije tajni plan za stvaranje totalitarne svjetske vlade

Na Facebook stranici The Lion’s Roar, koju prati više od 300.000 ljudi, objavljen je video o Agendi 21, koji perpetuira već demantirane dezinformacije o ovoj temi. Video objavljen 31. svibnja arhiviran je ovdje.

Iako video nije titlovan na hrvatski jezik, zanimljiv je jer stranicu uz tri administratora iz SAD-a i jednog iz Kanade, administriraju i tri osobe iz Hrvatske. Stranica je pokrenuta 2. listopada 2012. godine i većinom prenosi sadržaj na engleskom jeziku, ali može se naći i sadržaj na hrvatskom jeziku, preuzet sa (u međuvremenu ugašenog) profila rikalava8. Video je podijeljen 795 puta.

Sadržaj stranice većinom poziva pratitelje na istraživanje spiritualnosti i “buđenje svijesti kolektiva iz njegove privremene uspavanosti”, no dijele pritom i sadržaj u kojem se iznose netočne tvrdnje.

Primjerice, Agenda 21. Faktograf je već pisao o dezinformacijama u vezi Agende 21: iako je riječ o deklaraciji UN-a koja nije legalno obvezujući dokument, koji nema moć ijednu državu natjerati na bilo kakvo postupanje, teoretičari zavjere (pogotovo oni iz SAD-a) već je desetljećima iščitavaju kao UN-ov plan da zavlada svijetom, ukine privatno vlasništvo i uvede globalni komunistički teror.

Video tvrdi da se totalitarna jedinstvena država upravo razvija, da se vodi inventar svega (zemlje, životinja, informacija, vode isl.) kako bi se uspostavila centralna kontrola, da će se populaciju seliti iz ruralnih u urbanizirana područja itd. U nijednom se trenutku ove tvrdnje ne potkrepljuje dokazima, bilo samim točkama iz deklaracije, bilo primjerima provedbe deklaracije u posljednjih 28 godina (deklaracija je potpisana davne 1992. godine). Agenda 21 je, inače, UN-ova deklaracija o održivom razvoju.

Kako izgleda provedba Agende 21?

Kako zaista izgleda provedba ciljeva održivog razvoja može se pročitati na stranici Političkog foruma o održivom razvoju na visokoj razini Ujedinjenih naroda, iz dobrovoljnih nacionalnih izvješća zemalja potpisnica deklaracije.

Tako npr. Slovenija izvještava da su 2016. ustavnim amandmanom građanima zajamčili pravo na pitku vodu kao javno dobro (1, 2), da su poduzeli mjere za očuvanje održivih poljoprivrednih praksi i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, zaštitu i promicanje tradicionalne kuhinje, poticanje održivog gospodarenja šumama i očuvanje obrađenog krajolika.

Austrija navodi da planira postići klimatsku neutralnost do 2040. godine, da planira uvesti povoljnu godišnju kartu za javni prijevoz, implementirati eko-socijalnu poreznu reformu… Tu su i izvješća iz 2012. godine koja donose pregled ispunjenja ciljeva deklaracije (1, 2).

Rimski klub

Zanimljivo je i da je stranica Lion’s Roar prije 9 mjeseci objavila još jedan video o Agendi 21, govor bivše australske zastupnice Ann Bressington iz 2013. godine. No tada su se od videa ogradili budući da su neki pratitelji upozorili da Bressington tvrdi da je globalno zagrijavanje umjetna kriza. Bressington, naime, tvrdi da je globalno zagrijavanje smislio Rimski klub, te bi ta umjetna kriza trebala dovesti do ujedinjenja svijeta i “kondicionirati” nas na ideju globalnih rješenja za lokalne probleme. U pitanju je još jedna već raskrinkana dezinformacija.

Tada su administratori stranice poručili: “Da razjasnimo. Ne tvrdimo i ne poričemo ništa. Vjerujemo da postavljamo legitimna pitanja. Negativni utjecaj čovječanstva na okoliš je neupitan. Trebamo se upitati, je li Agenda 21 smjer u kojem bismo trebali ići? Trebamo li povjeriti našu budućnost istim ljudima koji su stvorili i vode ovaj sistem? Ovo je plan koji je koji je u pokretu desetljećima i vodi u budućnost koju je Orwell opisao. Je li to smjer u kojem želite ići?”

Ciljevi UN-ove Agende 21 su međunarodna suradnja i pomoć manje razvijenim zemljama, suzbijanje siromaštva, ekonomičnija potrošnja javnih resursa, ograničenje nekontroliranog porasta globalne populacije i zaštita javnog zdravlja.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.