Razotkriveno

Ne, Putin nije obznanio propast masona i “Novog svjetskog poretka”

EPA/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / REMLIN POOL MANDATORY CREDIT

„PUTIN OBJAVIO: Gotovo je! Masoni nisu uspjeli! Propao je ‘Novi svjetski poredak’“, naslov je članka objavljenom na portalu Dnevno.hr u svibnju 2019. godine (arhiviranom ovdje). Istu su dezinformaciju s portala Dnevno.hr prenijeli drugi rubni portali i blogovi u regiji.

Prema podacima servisa CrowdTangle članak je podijeljen na stranici portala Dnevno.hr i u nekoliko Facebook grupa u regiji koje okupljaju preko 86 tisuća članova među kojima se ističu grupe podržavatelja Vladimira Putina, grupa PRAVDA I PRAVO ZA SRBIJU i Zveza aktivnih domoljubov Slovenije. Prenijele su ga i stranice poznate po objavama teorija zavjera Novi svjetski poredak (članak arhiviran ovdje) i blog ZONA (arhivirao ovdje).

Širenje ove dezinformacije reaktualizirano je nakon što je 24. svibnja 2020. objavljena u grupi “Stop prisilnoj KORONA vakcinaciji i globalizaciji!!!”, odakle je podijeljena 450 puta. U predmetnoj grupi objavljen je članak s jednog bloga, u potpunosti prenesen s portala Dnevno.hr (arhivirano ovdje).

Članak netočno navodi kako je Vladimir Putin u izjavi za ruski televizijski kanal NTV zaključio „da je Novi svjetski poredak propao, tvrdeći da svijet sada doživljava posljednje trzaje prema smrti elitističkog režima“. Detaljnim internetskim pretraživanjem nismo pronašli izjave ruskog predsjednika koje bi upućivale na taj zaključak. Međutim, ustanovili smo da je identičnu dezinformaciju skoro tri godine ranije, u prosincu 2016. godine, plasirao portal Novi svjetski poredak (arhivirano ovdje).

Sjajan je to uvid u funkcioniranje internetskih stranica koje plasiraju netočne tvrdnje u javni prostor. Novi svjetski poredak najprije je 2016. godine izvorno plasirao ovu tvrdnju, da bi je 2019. ponovo prenio, ovoga puta pozivajući se na Dnevno.hr. U oba puta ista im je dezinformacija poslužila da povećaju broj klikova na svojoj stranici, a time i svoj prihod od servisa za internetsko oglašavanje.

Članak portala Novi svjetski poredak iz 2016. referira se, pak, na Sputniknews.com (članak arhiviran ovdje). Sputnik je u prosincu 2016. prenio Putinove izjave za NTV (dostupne u cijelosti na YouTube kanalu NTV-a). Putin je tada govorio o odnosu Rusije i Zapada te nije spominjao ni masone, ni „Novi svjetski poredak“.

U kratkom intervjuu upitan je za komentar oko neslaganja sa zemljama Zapada oko rješavanja međunarodnih konflikata. Putin je zaključio da su propali pokušaji da se stvori unipolarni svijet te da se radi o neizbježnom procesu u kojemu dolazi do postepenog vraćanja globalne ravnoteže. Vezano za poziciju Rusije, pomirljivo je naglasio kako se: „drži principa da Rusija mora poštivati interese drugih, kako bi zaštitili svoje nacionalne interese.“ Dodao je da je to „način kako će graditi odnose s kolegama”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.