Razotkriveno

Policajci na ovoj snimci ne privode agenta FBI-ja

Društvenim mrežama širi se snimka koja pokazuje dva američka policajca kako privode muškarca crne boje kože. U pratećem opisu tvrdi se da je muškarac agent FBI-ja i da su ga policajci uhapsili greškom. Objava je arhivirana ovdje.

Ova se snimka, povodom prosvjeda koji su buknuli diljem SAD-a zbog ubojstva Georgea Floyda od strane policije u Minneapolisu, najprije proširila u SAD-u, a vrlo brzo je stigla i do naše regije.

Pokazalo se, međutim, da se radi o snimci iz 2019. godine, kao i da crni muškarac kojeg policajci privode nije agent FBI-ja. Točno je, međutim, da se radi o slučaju zamjene identiteta.

Reutersova služba za fact-checking, baš kao i portal Snopes, ali i indijski fact-checking portal Boom već su objavili da snimka koja je u opticaju ne prikazuje uhićenje agenta FBI-ja, američke federalne policije.

Prikazani incident dogodio se u Rochesteru, u američkoj saveznoj državi Minnesota. Policija u tom gradu za Reuters je potvrdila da muškarac prikazan na snimci nije agent FBI-ja, ali je u pitanju nedužni građanin kojem su policajci stavili lisice jer su ga zamijenili za traženu osobu. Nakon što im je pokazao osobnu iskaznicu, odmah je pušten.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.