Razotkriveno

Kad se djeca rađaju usprkos “masovnoj sterilizaciji”

Izvor: Screenshot FB

Hamburški liječnici iz redova protivnika cijepljenja svojom su konferencijom o tome da je “korona panika inscenirana” i “jedna obična prevara” privukli značajnu publiku na prostoru bivše Jugoslavije.

Sadržaj nastupa, odnosno izjave onkologa Heika Schöninga, problematični su sami po sebi, ali i prijevod je netočan na više mjesta, kako u srpskoj varijanti, tako i u preslikanoj “kroatiziranoj” verziji.

Osim što je govorio o koronavirusu, Schöning je aktualizirao neosnovanu priču o tajnim masovnim sterilizacijama koja oživljava svako malo u zadnja tri desetljeća.

Oksitocin, hCG i mit star 20 i više godina

Možda najupečatljivija pogreška tiče se hormona trudnoće i dezinformatorskog konteksta u kojem je izrečena.

Točno prije šest godina WHO napravila je kampanju za cjepiva u Keniji, gdje su ampule cjepiva tajno sadržavale hormon trudnoće (oksitocin). To znači da su ta cjepiva s hormonom trudnoće potajno davana pacijenticama. Postoje znanstveni dokazi koji to potvrđuju, kao i svjedoci, liječnici, pa čak i dvadesetak biskupa. Uzmite ovo za ozbiljno, jer želim da vas još jednom upozorim – ne možemo biti sigurni što će sadržavati ta cjepiva!

Netočno je da je u slučaju Kenije skandal izbio oko oksitocina, koji nije jedini hormon trudnoće, niti se luči samo u trudnoći. Schöning je govorio o beta-humanom korionskom gonadotropinu (β-hCG). Iako su prevoditelji promašili hormon, nisu i namjeru. Schöning je zaista reaktivirao odavno demantiranu priču o tajnoj sterilizaciji žena u Keniji putem cjepiva protiv tetanusa iz 2014. godine.

Hormon β-hCG je uistinu testiran kao komponenta cjepiva za kontrolu rađanja. No cjepivo bazirano na hCG-u moralo bi se unositi svakih nekoliko mjeseci kako bi spriječilo neželjenu trudnoću. Dakle, ne vodi trajnoj, nego privremenoj neplodnosti, što se pokazalo u ispitivanjima još devedesetih, provođenih bez ikakve poveznice sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Evidentirano je da su žene koje ne bi uzimale hormonalno pojačanje ostajale trudne. One koje se su se odlučile zadržati plod, imale su uredne trudnoće, normalan porod i zdravu djecu.

Točno je i da su biskupi pokrenuli ovu priču, ali to nije argument. Vjerske su zajednice i ranije izazivale paniku tvrdeći da cjepiva izazivaju neplodnost. Nigerijske vođe islamske zajednice 2003. su tvrdile da cjepivo protiv poliomijelitisa sadrži hormon estradiol – e kako bi zapadne sile sterilizirale neželjeno stanovništvo. Testovi su pokazali da to nije točno, no mediji su uporno i bez provjere prenosili izjave vjerskih vođa. To je jedan od razloga zašto je godinama kasnije pokrenut prvi afrički fact-checking portal, AfricaCheck.

Zar muškarci i djeca ne mogu oboljeti od tetanusa?

No priča se neprestano vraća, iako su žene, navodno sterilizirane cjepivom protiv tetanusa 2013. i 2014. u Keniji, nakon vakcinacije normalno imale djecu, što su zabilježili lokalni mediji. Pritom su djeca zaštićena od tetanusa koji se prenosi uglavnom rezanjem pupčane vrpce u nehigijenskim uvjetima.

Jedno od glavnih pitanja širitelja panike glasilo je zašto se cjepivo daje baš ženama u fertilnoj dobi, između 15 i 49 godina, a ne i muškarcima te djeci. Odgovor je jednostavan – ukoliko se žena cijepi na propisani način i dovoljno puta, zaštitit će i sebe i novorođenče od bolesti koja bez medicinskog tretmana ubija sto posto oboljelih, a uz bolničko liječenje između 5 i 50 posto.

U godini prije izbijanja skandala oko 550 novorođene djece umrlo je od tetanusa u Keniji. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj djece umrle zbog tetanusa u svijetu smanjen je sa 787.000 u 1988. godini na 30.848 tridesetak godina kasnije.

I to usprkos identičnoj uzbuni zbog lažno pozitivnih rezultata na β-hCG iz 1994. godine, kada je WHO imao kampanju cijepljenja žena u Meksiku, Nikaragvi, Filipinima i Tanzaniji.

Obična voda dala višu lažno pozitivnu razinu hCG-a od TT cjepiva

Tada su pripadnici klera i protivnici prava na izbor, organizacija Pro-Vida de Mexico, zahtijevali da se cjepiva ispitaju; i tada su cjepiva bila “pozitivna” na hCG – i tada su testirana na krivi način.

Julie Milstien, P David Griffin i J-W Lee u svom izvještaju [1, 2] o nadzoru cjepiva navode da su glasine koje su širile “takozvane ‘pro-life’ grupe potpuno netočne”. Nalaz je objavio nizozemski Elsevier.

“Cjepiva su poslana u bolničke laboratorije i testirana korištenjem kompleta za testiranje trudnoće koji su razvijeni za upotrebu na uzorcima seruma i urina i nisu prikladni za cjepivo poput TT (tetanusni toksoid), koji sadrži poseban konzervans (mertiolat) i adjuvans (aluminijska sol.) Posljedica neprikladnih testova je bilo očitavanje niskih razina aktivnosti nalik hCG-u u nekim uzorcima TT cjepiva. Sami laboratoriji prepoznali su beznačajnost rezultata, koji su bili ispod pouzdane razine mogućnosti očitanja pribora i uzrokovani su nespecifičnom interakcijom između adjuvansa ili drugih tvari iz cjepiva i testova. Međutim, rezultati su krivo interpretirani od strane tzv. ‘pro-life’ grupa što je poremetilo programe cijepljenja”, pojasnili su.

Kad su cjepiva testirana u pet laboratorija u šest zemalja uz pomoć prikladnih testova, nastavljaju, “rezultati su jasno pokazali da cjepiva ne sadrže hCG”; aktivnosti nalik hCG-u opažene u nekim uzorcima “rezultat su lažnih pozitivnih reakcija”.

“Štoviše, laboratorij u Mađarskoj pokazao je da vodovodna voda iz lokalne bolnice daje višu lažno pozitivnu razinu hCG-a od TT cjepiva”, napisali su.

Milijunti dio doze

Dvadeset godina kasnije, uz biskupe, pro-life udruge te Kenijsko udruženje liječnika katolika, ponovo se pokreće ista priča. Katolički liječnici ustvrdili su da su testirali uzorke cjepiva i otkrili su da su “prepuni β-hCG-a”.

WHO ponovo poručuje da se radi o lažno pozitivnim rezultatima zbog testa prilagođenog ljudskim uzorcima, a ne cjepivima. UNICEF navodi da laboratoriji u Keniji nisu u stanju uopće napraviti taj tip analize, njihove izjave uvažavaju i neki katolički mediji. Vlada Kenije zatim traži da cjepiva testira zajednička komisija, u kojoj će biti i biskupi, ali na pravilan način.

Tri uzorka, koja su donijeli biskupi, bila su pozitivna, a ostalih 56 bilo je negativno. Osim što su doze bile otvorene, ispostavilo se i da laboratorij Agriq-Quest, koji je pronašao “pozitivne” uzorke, nije imao zadovoljavajuću opremu. Par godina kasnije laboratorij nakon revizije međunarodnih i lokalnih regulatora gubi licencu i optužuje vladu Kenije za osvetu zbog neželjenih rezultata.

No i ti pozitivni rezultati su vrlo zanimljivi. Naime, Katolička izvještajna agencija (CNA) došla je još 2014. do rezultata vještačenja. Razina hCG-a je bila toliko niska da je odgovarala normalnim vrijednostima za zdrave muškarce i žene. U istom izvještaju prenose i WHO koji navodi da su te razine “milijun puta manje od doze potrebne da bi se pokrenula kontraceptivna reakcija (tijela)”.

Kao što se zna od devedesetih vezano za kontraceptivna cjepiva bazirana na hCG-u, količina i obnavljanje cijepljenja su ključni. Kevin Donovan, direktor Centra za kliničku bioetiku na Sveučilištu Georgetown u Pellegrinu, kazao je za CNA da se radi o ekstremno niskim razinama također navodeći da su testovi za trudnoću mogli dovesti do lažno pozitivnih rezultata.

Lingvist, oftalmolog i protivnica cijepljenja hrvatskih korijena

Kao što je rekao Schöning, postoji znanstveni rad koji se bavi ovom temom. Radi se o jednom članku, objavljenom u časopisu s reputacijom predatorske publikacije. Autori su mu John W. Oller, doktor lingvistike, zatim Christopher Shaw, oftalmolog i biokemičarka hrvatskih korijena Lucija Tomljenovic.

Ovdašnjoj javnosti Tomljenović je poznata kao protivnica cijepljenja i Darwinove teorije evolucije, ali i zbog namještanja rezultata istraživanja kojim je trebala dokazati da cjepiva uzrokuju autizam. I u tom je slučaju surađivala sa Shawom. Povučen joj je i rad o cjepivu protiv HPV-a sa sličnim zastrašujućim tezama.

Članak u ne osobito utjecajnom časopisu su povlačili nekoliko puta, da bi ostao bez promjena u sadržaju. Ono što se na čas “ukazalo” u izmijenjenoj verziji pa je u drugoj promjeni izbrisano jest odgovor na kritike zbog financijskih sprega oftalmologa Shawa i Fondacije obitelji Dwoskin, jednog od najutjecajnijih financijera istraživanja usmjerenih protiv cjepiva.

Claire Dwoskin je svojevremeno sjedila u upravnom odboru organizacije koja se protivi cijepljenju zvane Nacionalni centar za informacije o cjepivima (NVIC), nazivanog i “najsnažnijim glasom” antivakserskog pokreta. U tom je svojstvu izjavila: “Vakcine su holokaust otrova na mozgu i imunološkom sustavu naše djece” (BMJ). Utemeljiteljica je i financijerka Instituta za istraživanje medicinske sigurnosti djece (CMSRI), a Christopher Shaw je glavno ime znanstvenog vijeća te organizacije. Fondacija je financirala i konferenciju na kojoj je uz Shaw i Tomljenovic nastupio i notorni Andrew Wakefield, a kojega Oller hvali na svojim stranicama.

Autori su odbacili prigovore, pa i činjenicu da je prešućeno da je Shaw primio oko 900.000 dolara od dvije fondacije koja se jasno protive cijepljenju – Dwoskin i Katlyn Fox Foundation. Oller, Shaw i Tomljenovic i dalje ne deklariraju nikakav sukob interesa.

“Sterilizirano” 76% žena, a djeca se i dalje rađaju

Opozicijski lider Raila Odinga ustvrdio je da je sterilizirano pola milijuna žena tražeći od vlasti konkretnije podatke. Pritom je lažno prezentirao rezultate laboratorijâ koji su provjeravali cjepivo iz 2014.

Autori kontroverznog članka predvođeni lingvistom Ollerom su 2017. godine zatražili od kenijskih vlasti da se žene koje su primile cjepivo testiraju na plodnost i to mjerenjem hCG-a u krvi.

No ni šest godina nakon afere nije zabilježen neuobičajen pad plodnosti koja bi se mogla tumačiti cjepivom, iako ga je te 2014. godine primilo 76 % žena u Keniji.

AfricaCheck je 2017. godine prenijela izjavu međunarodne grupe katoličkih ginekologa MaterCare International u kojoj stoji: “Da su cjepiva protiv tetanusa davana milijunima žena u mnogim zemljama mogla izazvati neplodnost, do sada bi bilo dovoljno demografskih podataka koji bi to potvrdili. Mi takve podatke nemamo”.

Ako mjere nemaju veze s virusom, ima li višak smrtnosti?

Mjere koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje epidemije nemaju nikakve veze s virusom! Pitanje je što se ovdje točno sprječava. Nemamo kugu. Uostalom, ovaj tzv. koronavirus SARS-COV-2, isti je kao i svaki sezonski virus gripe koji dolazi svake godine, a u tome ne postoji ništa loše.

Koliko je koronavirus sličan ili različit od gripe pisali smo više puta, s naglaskom da će se o tome moći kvalificiranije govoriti nakon što epidemija prođe. [1, 2, 3, 4, 5, 6]  Vezano za tu temu, možemo samo navesti nekoliko primjera, budući da ubojitost virusa nije jedinstvena za sve dijelove svijeta, kako zbog razlika među populacijama, tako i zbog pripremljenosti sustava na nagli porast oboljelih. Italija je na 100.000 stanovnika, podsjetimo, imala četiri puta manje kreveta na intenzivnoj njezi (8,4) od Njemačke (34), što se odrazilo na broj mrtvih.

Preliminarni rezultati seroloških testova u Hrvatskoj, govore da je kod nas oboljelo manje od 80.000 ljudi,  što znači da je prokuženost vrlo niska. Ovi podaci s jedne strane govore i da je ubojitost virusa zaustavljena na stopama gripe, ali i da je mali broj osoba zaštićeno od infekcije.

Komentirajući moguću pojavu drugoga vala virusa, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić izjavila je: “Pripremljeniji smo, imamo dijagnostiku i iskusniji. Prvi put smo zatvorili sve zbog panike, ali sljedeći put neće biti tako. Ako Covid bude u cirkulaciji, morat ćemo biti spremni odraditi sve bez zatvaranja”.

Upravo je Švedska pokušala odraditi sve bez zatvaranja, zbog čega je Švedska imala puno više žrtava od susjednih, usporedivih zemalja. Upitan je li u Švedskoj zbog toga bio previše preuranjenih smrti, Anders Tegnell, njihov vodeći epidemiolog odgovorio je: “Apsolutno da“.

Svijet je blizu 400.000 preminulih, a gornje procjene ubojitosti gripe po sezoni su na oko 650 tisuća. Iako je dnevni broj umrlih u padu, kriza još nije gotova, pogotovo za zemlje poput Brazila i Rusije. Iako prikazuje relativno nizak broj preminulih na broj zaraženih u usporedbi s nekim europskim zemljama, Rusija bilježi snažan rast viška smrtnosti.

U Srbiji dijeljenje videa omogućila višestruko prijavljivana protivnica cijepljenja

Portal Voice Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine pozabavio se prijevodom, ali i uspjehom samog videa u Srbiji.

Širenje nastupa sa Schöningom u glavnoj ulozi uz titlove na ćirilici i na srpskom jeziku pomogla je srbijanska antivakserica Jovana Stojković, psihijatrica više puta prijavljivana strukovnim tijelima zbog širenja panike vezano za cjepiva. U javnosti se pojavila prvo kao članica ekstremno desne stranke Dveri, a sada ima svoj pokret „Živim za Srbiju“ i predsjednica je Udruženja građana za neobaveznu vakcinaciju “NoVa” te je poznata i po širenju netrpeljivosti prema izbjeglicama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.