Razotkriveno

Ujedinjeni narodi ne vode projekt “Novi svjetski poredak”

Foto: Edgar Winkler -Pixabay

Internetska stranica Ujedinjenih naroda nije dobila novu domenu niti na njoj piše “Novi svjetski poredak Ujedinjenih naroda” (United Nations New World Order – UNNWO), kako se pogrešno tvrdi u objavi koja se dijeli na Facebooku i Twitteru.

Naime, korisnica Twittera Stacie Walker je 21. svibnja 2020. objavila status u kojem se pita “je li ona jedina koju smeta što je UN-ova stranica sad otvoreno UNNWO”. Status je podijeljen 3.300 puta. Fotografiju njenog statusa prenijela je 26. svibnja Facebook stranica Glitch, koju prati više od 129.000 ljudi, te je objava podijeljena 207 puta. Primjer objave arhiviran je ovdje.

U međuvremenu su objavu sa sličnim tvrdnjama, da je UN pokrenuo web stranicu pod nazivom „Novi svjetski poredak“ s konceptom “novog globalnog kapitalizma kojemu bi se svi trebali podčiniti”, objavili i neki domaći rubni portali (1, 2, 3).

UNNWO je privatna inicijativa, ne projekt Ujedinjenih naroda

Spomenuta stranica organizacije UNNWO zaista postoji, no ona nema veze s Ujedinjenim narodima, čija službena stranica glasi www.un.org i na kojoj nema nikakve poveznice ni spomena na UNNWO.

UNNWO je privatni projekt “Novi svjetski poredak Ujedinjenih naroda”, iza kojeg pak stoji Illien Global Public Benefit Corporation (kako pokazuje pretraga domene na cutestat.com). Direktor spomenute korporacije je Jayme Illien, koji se predstavlja kao “istaknuti specijalni savjetnik Ujedinjenih naroda”, te kao ekonomist i politolog, član grupe Ekonomisti za mir i sigurnost te navodni inicijator uspostavljanja Međunarodnog dana sreće.

Nema traga da se Illiena igdje navodi kao specijalnog savjetnika UN-a, no moguće je da krivo predstavlja status grupe Ekonomisti za mir i sigurnost u Gospodarskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda (ECOSOC). ECOSOC je središnje tijelo Ujedinjenih naroda za rasprave, donošenje smjernica i preporuka te koordinaciju UN-ovih aktivnosti na području gospodarskog, društvenog i s njima povezanih aspekata globalnih razvojnih politika te ljudskih prava i temeljnih sloboda. Više od 5.000 organizacija civilnoga društva iz cijeloga svijeta ima aktivnu savjetodavnu ulogu pri Vijeću.

Nadalje, na UN-ovoj stranici Illiena je moguće tek naći na popisu sudionika treće Konferencije Ujedinjenih naroda o financiranju razvoja u srpnju 2015. godine, dok je za Međunarodni dan sreće, koji se obilježava svakog 20. ožujka od 2013. godine, moguće naći podatak da je rezolucija o obilježavanju tog dana donesena na prijedlog Butana (1, 2). Na korporativnoj stranici Illien Globala moguće je saznati da su osnovani 1980. godine kao tvrtka za posvajanje djece, a sada rade na misiji “Sreća za sve”.

Promjena izgleda i opisa stranice nakon spornog tweeta

Čitajući raspravu na Twitteru pod statusom S. Walker, može se naići na screenshotove stranice UNNWO-a na kojima se jasno vidi da se projekt služio logom i imenom Ujedinjenih naroda. Pregledom kroz stranicu archive.org (Wayback Machine), vidi se da je na stranici doista pisalo “projekt Novi svjetski poredak Ujedinjenih naroda”, no u međuvremenu je to uklonjeno, pa sad piše:

Projekt Novi svjetski poredak nezavisna je stranica. Osim ako nije drugačije naznačeno, ovdje objavljene informacije isključivo pripadaju projektu Novi svjetski poredak te ne predstavljaju stajalište Ujedinjenih naroda ili bilo kojeg drugog entiteta. Također, poveznice s ove stranice na druge stranice ne treba tumačiti kao podršku sadržaju tih stranica”.

Unatoč tome što je i sama Stacie Walker istog dana u Twitter prepisci na svoj status shvatila i priznala da je objavila netočan sadržaj, te što su mnogi korisnici Twittera odmah razotkrili ovu dezinformaciju, ona se brzo proširila, pogotovo među zagovornicima teorije zavjere o Agendi 21, koju je Faktograf već raskrinkao kao činjenično neutemeljenu.

Zabuni o legitimitetu ovog projekta kao službene UN-ove inicijative, nažalost, doprinjela je i činjenica da su neki mediji objavili priopćenja koja su im poslana – primjerice, priopćenje u kojem unuk Nelsona Mandele podržava koncept “happytalizma”, ili pak priopćenje u kojem se koriste izjave glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa i njegove zamjenice Amine J. Mohammed izrečene u sasvim drugim okolnostima, a ne povodom Međunarodnog dana sreće 2020. godine. Nadalje, u nekim se priopćenjima projekt predstavlja kao “projekt Nove ekonomske paradigme Ujedinjenih naroda”, iako poveznice vode na stranicu UNNWO-a.

Koncept “happytalizma” umjesto kapitalizma

Inače, ideja projekta Novi svjetski poredak (ili Nove ekonomske paradigme) je da podrži UN-ove globalne ciljeve za održivi razvoj do 2030. godine te da osigura sreću, blagostanje i slobodu cijelog života na Zemlji do 2050. godine, kako se navodi na stranici. To bi se pak trebalo ostvariti kroz ekonomski koncept “happytalizma”, kojeg je osmislio Jayme Illien, koji također stoji iza posebne web-stranice istog imena. Cilju bi trebao pridonijeti i Dan sreće, još jedna web-stranica iza koje stoji Illien Global Public Benefit Corporation.

“Happytalism” je opisan kao “novi ekonomski sustav, društveno-politička filozofija i paradigma ljudskog razvoja koja u središte ljudskog razvoja i čitavog života stavlja prvenstvo sreće, blagostanja i slobode”. Više detalja nije moguće saznati jer “bijelu knjigu happytalizma trenutno recenziraju neki od najboljih svjetskih ekonomskih i akademskih umova”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.