Razotkriveno

Nema dokaza da je majka Donalda Trumpa rekla da je on “idiot s nula razuma” i da se nada da neće u politiku

EPA/Doug Mills / POOL

Nemoguće je pronaći dokaz da je majka Donalda Trumpa, Mary Anne MacLeod Trump svojeg sina, američkog predsjednika Donalda Trumpa, nazvala idiotom, kao što se to navodi u citatu s Facebook objave arhivirane ovdje. 

Njezina navodna izjava: „Da, on je idiot sa nula zdravog razuma i bez socijalnih vještina, ali on je moj sin. Nadam se da neće u politiku, to bi bila katastrofa!“ pojavio se kao meme krajem 2019. i postao viralan na društvenim mrežama. Autentičnost ove izjave provjerena je u više navrata (1, 2, 3, 4), pregledane su novinske arhive, no relevantan izvor koji bi potvrdio da ju je Mary Trump ikada izgovorila nije pronađen.

Uz spornu rečenicu ne navodi se ni godina, niti prilika u kojoj bi mogla biti izgovorena, a prati ga fotografija američkog predsjednika s majkom koju je krajem 80-ih snimila Marina Garnier, u to doba poznata fotografkinja visokog društva Manhattana. Mary MacLeod Trump umrla je u kolovozu 2000. godine pa stoga nije imala priliku svjedočiti inauguraciji Trumpa.

Fotografija koja se posljednjih tjedana dijeli društvenim mrežama u Hrvatskoj, nalazi se niže.

Donald Trump najavljivao je kandidaturu na predsjedničkim izborima 2000. godine kao kandidat Reformske stranke američkog milijardera Rossa Perota, ali je od toga odustao već u veljači iste godine. Ovaj kratki izlet u politiku mediji su tada tumačili kao marketinški trik koji je imao za cilj reklamirati Trumpov brend i prodaju njegovih knjiga.

Na internetu je malo informacija o Mary Trump kojima bi ona sama bila izvor. Par mjeseci nakon što je Trump izabran predsjednikom, otkriven je intervju koji je njegova majka dala 1994. godine za emisiju „It’s Bibi“, voditeljice Bibi Baskin, na Irskoj nacionalnoj televiziji RTÉ.  Na 2:20 minuti snimke irski tenor Frank Petterson spominje kako Donald nije mogao doći na snimanje intervjua, zbog angažmana u Hollywoodu.

Bilo je to dvije godine nakon dramatičnog i izrazito medijski praćenog razvoda Ivane i Donalda Trumpa 1992. Iz tog razdoblja datira još jedna navodna izjava Mary Trump, a koju je objavio Vanity Fair. Američki magazin prenio je da je na vijest o aferi svojega sina i glumice Marle Maples tadašnjoj snahi Ivani izjavila: „Kakvog sam to sina stvorila?“.

Trumpova majka u medijima se češće spominjala i nakon što ju je 1991. godine napao i ozlijedio pljačkaš na ulici. U to doba postala je već, zbog interesa medija za njezinog sina Donalda, stalna meta paparazza.

Tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine u kojoj je Trump najavljivao oštre mjere protiv imigranata, američki mediji temeljito su istražili biografiju njegove majke, također imigrantice koja je u SAD došla uoči Drugog svjetskog rata tridesetih godina. Izjava u kojoj bi tvrdila da se nada kako joj sin neće u politiku, jer da bi to bila katastrofa, nije pronađena.

Mary Anne MacLeod rođena je u obitelji škotskog obrtnika kao najmlađa od desetero djece. Prvi put u SAD je došla 1929. godine, među desetinama tisuća mladih Škotlanđana koji su željeli postati američki državljani. Prijavila se kao domaćica i radila kućanske poslove dok se 1934. nije vratila u Škotsku. Nakon toga, 1935. godine vraća se u New York i godinu dana kasnije udaje za Donaldovog oca, tada već uspješnog građevinarca, Freda Trumpa. Cijeli je život bila domaćica, majka petero djece i filantropkinja koju se često moglo sresti na brojnim dobrotvornim zabavama elite američkih bogataša.

Donald Trump znao se hvaliti svojim njemačkim korijenima i švedskim porijeklom, ali ono škotsko uglavnom prešućuje. I dok se na očev upliv u svojem odgoju često poziva, Trump majku malo kad spominje. U jednoj od svojih biografija „The Art of the Deal“ (Umjetnost dogovora) pripisuje joj tek svoju sklonost teatralnom i grandioznom. Jednako tako, ne postoje intervjui ili novinski članci u kojima bi mogli pronaći izjave u kojima bi Mary Anne MacLeod kritizirala Donalda Trumpa. Ova žena za američke je medije tako ostala misterij, a kompleksnost njezinog odnosa s aktualnim predsjednikom SAD-a detaljno je istraživao i američki Politico Magazine.

* U originalnoj verziji teksta pogrešno smo napisali kako se ranija supruga Donalda Trumpa zvala Ivanka, umjesto Ivana. Ispričavamo se čitateljima na nenamjernoj grešci.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.