Razotkriveno

Dezinformacije o mrtvima u zarazom pogođenom Brazilu: Ne, nisu “iskopali umrle od Covida” i našli samo kamenje

EPA/Joedson Alves

“Iskopali mrtve od Covid-19 / Unutra samo kamenje!”, naslov je video snimke koja se masovno dijeli na Facebooku. Riječ je o dezinformaciji – sporna video snimka prikazuje događaj iz Brazila koji datira iz 2017. godine.

Kadar iz videa koji se masovno dijeli nalazi se niže, a jedna od objava (koja je podijeljena više od 5 tisuća puta) arhivirana je ovdje.

Sporni video širio se krajem travnja i početkom svibnja u Brazilu, a u objavama se tvrdilo da su u amazonskom gradu Manausu na sjeveru Brazila lijesovi zakopani prazni. Dezinformaciju su raskrinkale brazilska fact-checking organizacija Agência Lupa i stranica UOL Confere.

Kako objašnjavaju, video datira iz svibnja 2017. godine, kada je u São Carlosu policija otkrila pokušaj prevare sa životnim osiguranjima. Organizirana grupa je na ime jedne beskućnice otvorila više polica životnog osiguranja, a zatim nakon nekog vremena lažirala njenu smrt i održala lažni sprovod. U sklopu istrage otvoren je grob navodne pokojnice, a u lijesu su pronađeni kamen i vreća puna piljevine.

Cijeli je događaj zabilježio list São Carlos Agora te je iz popratnih foto i video materijala u članku očito da je riječ o događaju kojeg se sada lažno prikazuje kao “dokaz” da se brojem umrlih od Covida-19 manipulira.

Brazil drugi po ukupnom broju umrlih

U Brazilu je do 17. lipnja zabilježeno 928.834 zaraženih, od čega ih je 45.456 umrlo. To smješta Brazil na drugo mjesto po ukupnom broju umrlih, odmah iza SAD-a, prema podacima stranice Worldometers.

Više je medija pisalo kako je velikom broju zaraza doprinjela savezna vlada predsjednika Jaira Bolsonara i njegovo inzistiranje u vezi povratka na posao i pokretanja gospodarstva. Reuters je otkrio kako je brazilsko ministarstvo zdravstva 13. ožujka, samo dva dana nakon proglašenja pandemije, imalo spremne mjere za sprečavanje širenja SARS-CoV-2 virusa, no preporuke su ublažene na zahtjev Bolsonarovog kabineta. Uslijedila je smjena ministra zdravstva Luiz Henrique Mandetta koji je smijenjen u travnju, nakon što je javno izrazio neslaganje s politikom savezne vlade. Zamijenio ga je Nelson Teich, koji je podnio ostavku nakon samo 28 dana na dužnosti. Od lipnja, na dužnost ministra zdravstva imenovan je general Eduardo Pazuello koji ranije nije imao nikakvog iskustva rada u polju medicine.

Direktor programa Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredna stanja Mike Ryan nedavno je rekao kako su u Brazilu neki odjeli intenzivne skrbi u kritičnoj fazi i pod teškim pritiskom budući da je popunjeno 90 posto bolničkih ležajeva.

Fact-checkeri pozvali političare na odgovorno ponašanje

Bolsonaro je inače ocijenio SARS-CoV-2 virus kao “malu gripu” te promovira upotrebu hidroksiklorokina za liječenje oboljelih od Covida-19, iako je učinkovitost tog lijeka sporna. Twitter je, pozivajući se na politiku uklanjanja misinformacija, uklonio video u kojem Bolsonaro krajem ožujka govori: “Ono što čujem od ljudi jest da žele raditi”. Facebook je također uklonio jednu video objavu brazilskog predsjednika s Facebooka, ali i Instagrama.

Zbog njegovih i izjava članova njegove vlade, otvorenim pismom javnosti obratilo se pet brazilskih fact-checking organizacija. Pozvali su brazilske političare da promoviraju podatke za koje postoji znanstveni konsenzus i da se suzdrže od širenja informacija izvađenih van konteksta, a koje prioritet daju gospodarstvu nad javnim zdravstvom.

U međuvremenu je brazilsko ministarstvo zdravstva izmijenilo internetsku stranicu na kojoj su objavljivali podatke o epidemiji po državama i regijama. Uklonjen je ukupni broj umrlih te se objavljuju podaci samo za posljednja 24 sata.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.