Plenković u svibnju: 5. srpnja je odličan datum; Plenković u lipnju: Predsjednik je odredio predzadnji mogući datum

G. G.

5. srpnja odličan je datum za izbore! Blizu je, a opet dovoljno daleko kako bi se svi mogli dobro pripremiti za njih. Imat ćemo svi jednake šanse te moći predstaviti svoje programe. HDZ na izbore izlazi s velikim postignućima iz ovog mandata“, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a, 20. svibnja (HDZ).

Trideset i šest dana kasnije, jučer, Plenković je izrazio negodovanje tim odabirom, sugerirajući kako HDZ-u taj datum kojeg je odabrao predsjednik Zoran Milanović u okviru svojih ustavnih odredbi – više ne odgovara.

Što je Plenković govorio ranije?

„Datumom raspuštanja Sabora željeli smo da se izbori održe u doba najmanjeg intenziteta koronavirusa, a predsjednik je odlučio da to bude predzadnji Ustavom mogući datum, 5. srpnja“, kazao je Plenković u Vukovaru navodeći kako je taj datum odabrao predsjednik države. Nekoliko sati ranije, u Vinkovcima, Plenković je kazao kako su izbori mogli biti i 21. lipnja (Jutarnji list, dnevnik.hr).

Još koncem travnja, prema medijskim napisima, iz HDZ-a su najavljivali da će izbori najvjerojatnije biti 5. srpnja (poslovni) .

Predsjednik Milanović, izbore je raspisao 20. svibnja (N1).

Na dan raspisivanja izbora, Plenković je poručio da je to odličan datum.

Dva dana ranije Plenković je poručio kako njegovoj stranci odgovara i 28. srpnja i 5. srpnja.

„Koji god datum bio, mi ćemo se naravno prilagoditi i maksimalno angažirati da prikažemo postignuća ove Vlade i planove za budućnost”, kazao je 18. svibnja Plenković (net.hr).

„Smatramo da je sada prikladan trenutak da Hrvatska ima mogućnost, i hrvatski građani, izaći na izbore. Mi smo u izbornoj godini, 11. rujna su bili zadnji izbori. Prema tome, svaki trenutak izbora, kada god to predsjednik Republike Hrvatske izabere u ustavnom roku, su praktično redoviti izbori“, izjavio je također 18. svibnja Plenković na konferenciji u Vladi (tportal).

„Bolje izaći na izbore u ovoj situaciji kada znamo da je epidemija praktički primirena nego da budemo u situaciji da nekakav novi val epidemije bude značajniji. Mi smo se znali nositi s krizom. (…) Želimo u ovom trenutku, kada je to po našem mišljenju najprimjerenije, tražiti novo obnovljeno povjerenje hrvatskih birača“, među ostalim je Plenković poručio s te  konferencije za tisak u Vladi.

Dodao je i: „Na temelju postignuća, nošenja s ovom krizom, očekujemo da ćemo kroz izbore proći proces koji će nam omogućiti još jedan mandat“.

Plenković u svibnju: Dobro je da je datum izbora nakon kraja predsjedanja

Tri dana kasnije, 21. svibnja, Plenković je rekao:

Dobro je da je datum izbora nakon kraja predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a, jer su ministri imali dosta zadaća, a uskoro će ponovno krenuti i rasprava o sedmogodišnjem europskom proračunu, kao i o europskom planu oporavka koji će biti ključni elementi poluga gospodarskog razvoja svih članica EU-a” (HRT).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"