Razotkriveno

Ne, korona nije spasila djecu od “smrti u kolijevci” jer je cijepljenje u SAD-u zaustavljeno

Foto: EPA/RONALD WITTEK

“Korona zaustavila cijepljenje djece: 110.000 MANJE umrle djece od “smrti u kolijevci” u SAD ove godine”, naslov je teksta koji se širi društvenim mrežama, a koji odmah u naslovu donosi netočan podatak.

Tekst je objavljen na blogu Homunizam, a objava je arhivirana ovdje.

Istraživački izvještaj napravljen u sklopu projekta “Protiv mržnje” navodi da iza bloga Homunizam stoji nepoznata fizička ili pravna osoba. Iako objave nisu datirane, sama domena je na internetu dostupna od 12. rujna 2015. godine, a sadržaj stranice tiče se „homoseksualizacije društva – političke korektnosti – totalitarizma“ te donosi razne teorije zavjere. Nije objavljen impresum stranice, a omogućeno je anonimno komentiranje objava. (Izvještaj je izdan u srpnju 2019., a u njegovoj pripremi sudjelovao je i Gong, izdavač portala Faktograf.)

Tekst obiluje mnoštvom dezinformacija, no u ovom ćemo se članku zadržati samo na “istraživanju” koje se senzacionalno prezentira.

Prenosi se tekst sa stranice poznate po dezinformiranju

Naime, u tekstu (i naslovu) se netočno prenose dijelovi dokumenta “Lekcije iz zatvaranja – Zašto umire toliko manje djece?” objavljenog 18. lipnja 2020. na stranici Age of Autism. Dokument potpisuju protivnici cijepljenja Amy Becker i Mark Blaxill, koji prezentiraju brojke o smrtnosti djece u SAD-u u periodu od dva mjeseca tijekom pandemije Covida-19 te ih dovode u korelaciju s padom broja obaveznih cijepljenja u istom periodu.

Inače, u bazi podataka portala Media Bias/Fact Check ova stranica je opisana kao mjesto na kojem se često objavljuju pseudoznanstveni sadržaji koji potvrđuju glavno uvjerenje pokretača stranice – da cjepiva uzrokuju autizam. Takve dezinformacije Faktograf je u više navrata raskrinkavao kao što možete vidjeti ovdje i ovdje.

Za početak, razjasnimo grešku u naslovu: dokument nigdje ne navodi da je od “smrti u kolijevci” ove godine 110.000 manje umrle djece u SAD-u. Brojka 110.358 prikazana u tablici odnosi se na “sačuvane” godine života (life years saved) djece mlađe od godinu dana, ali za izračun autori dokumenta nisu jasno objasnili kako su do njega došli.

Površno protumačeni i nepotpuni podaci

Na prvih sedam stranica dokumenta predstavlja se šest grafikona američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, s usporedbama broja smrtnih slučajeva i prikaza viška smrtnosti koji se pripisuje Covidu-19. Zatim se iznose grafikoni o smrtnosti po gradovima i po dobnim skupinama, te autori zaključuju da se taj višak smrti može pripisati višim dobnim skupinama, dok za dobnu skupinu od 0 do 18 godina navode da je broj smrtnih slučajeva manji (grafikoni 11, 12 i 14).

Autori navode da je u dobnoj skupini 0-18 godina prethodnih godina prosječno tjedno umiralo oko 700 djece te da se polovica tih slučajeva odnosila na djecu mlađu od godine dana, a da je periodu od 1. veljače do 16. svibnja 2020. godine “umrlo otprilike 30% manje djece” te da je “gotovo cijela promjena (u broju smrti, op.a.) došla od novorođenčadi” (grafikon 15).

No, to nije točno protumačeno, kako upozoravaju i znanstveni blogeri koji su analizirali ovaj dokument (1, 2). Dodatno analizirajući podatke s grafikona 15, vidljivo je da je za dobnu skupinu 5-14 godina broj smrti pao s otprilike više od 100 tjedno na 75 tjedno, što je pad od skoro 25%, slično kao i za skupinu od 1-4 godine gdje je zabilježen pad od 70-90 slučajeva tjedno na 50-60 tjedno.

Dakle, nije “gotovo cijela promjena došla od novorođenčadi” jer i ostale dobne skupine pokazuju približan postotni pad, a nemamo ni potpune podatke jer u grafikon (bez objašnjenja zašto) nisu uvršteni podaci za skupinu od 14 do 18 godina starosti.

Također, prema svim iskazanim brojkama valja biti oprezan jer CDC na svojim stranicama navodi da “može potrajati nekoliko tjedana da se evidencija o smrti podnese Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku (NCHS), obradi, šifrira i tabelira”. “Prema tome, podaci prikazani na ovoj stranici mogu biti nepotpuni i vjerojatno neće uključivati sve smrtne slučajeve koji su se dogodili u određenom vremenskom razdoblju, posebno za novija vremenska razdoblja”, upozorava CDC.

Spekulacije i retorička pitanja predstavljeni kao istraživanje

Podaci izneseni u prvom dijelu dokumenta preuzeti su sa stranica CDC-ja, no iz njih se ništa ne može saznati o uzrocima smrti. Zato se u drugom dijelu dokumenta kreće spekulirati o uzrocima pada broja smrti djece, pa se nenadano u priču ubacuje sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS) i podaci o manjem broju cijepljene djece u SAD-u od početka ožujka 2020. godine.

U odlomku 7. nazvanom “Uzročnost” autori navode:

“Nemamo konkretne podatke o trendu smrti od SIDS-a za vrijeme pandemije. Čuli smo, međutim, anegdotska izvješća koja sugeriraju da su neki liječnici hitne pomoći primijetili pad SIDS-a. Jedan liječnik, koji kaže da bi imao tri slučaja SIDS-a u tipičnom tjednu, zabilježio je nula slučajeva otkad je počela pandemija i mjere zaštite.”

Dakle, autori dokumenta spekuliraju kako je manji broj cijepljenja u korelaciji s manjim brojem smrti djece, pogotovo od SIDS-a, iako o tome nemaju točan podatak, nego anegdotu koju su navodno načuli od nekih liječnika hitne službe. Po istoj logici, manjem broju smrtnih slučajeva djece mogao je doprinijeti i npr. manji broj prometnih nesreća uslijed ograničenja kretanja i uvođenja mjera “karantene”, ali taj scenarij autori ne uzimaju u obzir.

CDC je na svojoj stranici već ranije objavio da brojne znanstvene studije nisu našle vezu između cjepiva i SIDS-a i da je broj smrtnih slučajeva od SIDS-a od 1990-ih naovamo pao.

Kako je Faktograf već pisao, dovođenje nekih pojava u korelaciju ne podrazumijeva njihovu uzročno-posljedičnu povezanost. Primjer kako nerazumijevanje osnova statistike može dovesti do pogrešnih zaključaka lijepo je prikazan ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.