Razotkriveno

Netočno je da su sudovi priznali kako cjepivo uzrokuje autizam

Foto: PixaBay

“IZVANREDNA VIJEST: Sudovi priznali da cjepivo uzrokuje AUTIZAM!”, tekst je na fotografiji koja se proteklih dana širi Facebookom. Riječ je o dezinformaciji koja već duže vrijeme cirkulira rubnim portalima i društvenim mrežama.

Fotografiju (arhivirana ovdje) prati linkom na portal Dnevno.hr, gdje je tekst naslova “IZVANREDNA VIJEST: Sudovi priznali da cjepivo uzrokuje AUTIZAM!” donedavno bio dostupan, ali u međuvremenu je uklonjen.

Isti tekst, prenesen s portala Dnevno.hr, i dalje je dostupan na drugim internetskim stranicama, npr. na adresama 034portal.hr ili vijesti.ba.

Tvrdnja da su sudovi priznali kako MMR cjepivo uzrokuje autizam činjenično je netočna.

Odšteta dosuđena zbog encefalitisa, ne autizma

Ovu su tvrdnju ranije raskrinkavali francuski AFP, američki PolitiFact, indijski VishvasNews i Science Feedback, fact-checkerski portal čiji su autori članovi akademskih zajednica diljem svijeta.

Cijela se priča vrti oko slučaja Ryana Mojabija, devetogodišnjeg dječaka oštećenog cjepivima u SAD-u. Ryanovoj obitelji sud je dodijelio odštetu zbog štetnih nuspojava izazvanih cjepivom MMR protiv ospica, zaušnjaka i rubeole.

Sud, međutim, nije utvrdio da postoji veza između cjepiva MMR i autizma. Obitelj Mojabi odštetu je dobila jer je sud zaključio da je cjepivo MMR kod dječaka prouzročilo encefalitis (upalu mozga). Bolest se pojavila nedugo nakon što je Ryan 2003. primio cjepivo MMR.

Propaganda liječnika koji je lažirao istraživanja

U tekstu uklonjenog s portala Dnevno.hr, ali još uvijek dostupnog na drugim izvorima, ponavljaju se i teze koje je Faktograf ranije raskrinkao kao netočne, a moguće ih je povezati s jednim od najpoznatijih svjetskih antivaksera – diskreditiranim liječnikom Andrewom Wakefieldom kojemu je zbog lažiranja rezultata zdravstvenih istraživanja oduzeta licenca za rad.

Wakefield je izgubio licencu jer je falsificirao nalaze rada objavljenog 1998. godine. U tom je radu, objavljenom u priznatom časopisu Lancet, Wakefield zajedno s još 12 koautora tvrdio da koktel cjepiva MMR kod djece uzrokuje autizam. Pokazalo se, međutim, da je Wakefield lažirao nalaze, zbog čega je Lancet povukao rad, a 10 od 12 Wakefieldovih koautora obratilo se javnosti kako bi demantirali tvrdnje da postoji veza između cjepiva i autizma.

Slične netočne tvrdnje iznosio je ranije i bivši saborski zastupnik Branimir Bunjac čije smo izjave o “sudovima za cjepiva” označili kao netočne 2017. godine. Bunjac je, naime, netočno tvrdio autizam u SAD-u priznaje kao nuspojava cjepiva.

Američki “sud za cjepiva”

Točno je da u Sjedinjenim Američkim Državama postoji tzv. “sud za cjepiva” (Wikipedia), odnosno posebni odjel suda za odštetne zahtjeve usmjerene prema federalnoj državi. Radi se o tijelu koje je ustanovljeno u skladu sa zakonskom odredbom iz 1986. godine kojom je ustanovljen nacionalni program za naknade zbog ozljeda nastalih uslijed cijepljenja.

Radi se o državnom organu kojem se građani mogu obratiti ako potražuju naknadu štete zbog neželjenih simptoma cjepiva. No, kako smo pisali, pokušaji predstavljanja postojanja ovakve institucije i pripadajućeg kompenzacijskog programa kao dokaz da Sjedinjene Američke Države priznaju kako autizam može nastati kao nuspojava cjepiva predstavljaju grubo izvrtanje činjenica.

Američki “sud za cjepiva” odlučivao je o stotinama slučajeva u kojima su roditelji tražili naknadu tvrdeći da postoji veza između cjepiva i autizma, ali tužba je prihvaćena samo u slučaju devetogodišnje djevojčice Hannah Poling, čijoj obitelji je kompenzacija dodijeljena odlukom iz 2008. godine. Ni u ovom slučaju ne radi se o dokazu korelacije između cjepiva i autizma, već je obitelji Poling odšteta dosuđena zbog tzv. mitohondrijskog poremećaja (Scientific AmericanThe New England Journal of Medicine).

I samo postojanje posebnog suda koji rješava odštetne zahtjeve američkih građana vezane za cjepiva, kao i fonda iz kojeg se isplaćuju takve odštete, također je predmet antivakserskih teorija zavjere, o čemu smo više pisali ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.