Faktograf.hr

Samo činjenice

Ostojić i Plenković raspravljali o kulturi i medijima – jedan neutemeljeno, drugi neprecizno

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Nema države u EU-u koja ima naziv ‘kultura i mediji’. Ima ‘kultura i kulturna baština’, ima ‘kultura i kulturno naslijeđe’, ima ‘kultura o Irskoj’, ima u Francuskoj za francusku dijasporu, ali ‘kultura i mediji’, to nema nigdje“, ustvrdio je SDP-o Rajko Ostojić tijekom rasprave o povjerenju novoj Vladi u Saboru, dodavši: “Znate li gdje to ima? U Vučićevoj Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja. Samo tamo i u Hrvatskoj“.

Andrej Plenković, u čijoj bi se novoj vladi Ministarstvu kulture u naziv trebali dodati i mediji, replicirao mu je kako i Njemačka ima Ministarstvo kulture i medija.

Niti jedan od njih dvojice, međutim, nije u potpunosti u pravu.

Plenković je bio neprecizan. Njemačka ima 14 ministarstava na saveznoj razini među kojima nema Ministarstva kulture. Rezultat je to shvaćanja kako se o kulturi i baštini treba voditi briga na lokalnoj razini. Postoji ipak povjerenica koja pri saveznoj vladi koordinira područje kulture i medija kada je riječ o pitanjima na nacionalnoj razini, a koja nosi titulu državne ministrice za medije i kulturu. Na toj je poziciji trenutačno CDU-ova Monika Grütters.

Također, nije točna Ostojićeva tvrdnja kako kombinacija „medija i kulture“ ne postoji nigdje, osim u Srbiji. Istina je da u Srbiji postoji Ministarstvo kulture i informisanja, ali ako već govorimo o zemljama koje formalno (više) nisu u EU i Velika Britanija ima zajedničko Ministarstvo za digitalni razvoj, kulturu, medije i sport. Kad je riječ o medijima, to je ministarstvo zaduženo za javni servis BBC.

Ako pogledamo samu EU, zajedničko ministarstvo postoji i u Irskoj. Oni imaju jedno ministarstvo zaduženo za medije, turizam, umjetnost, kulturu, sport i Gealtacht (zaštita regija u kojima se još govori irski jezik).

Rajko Ostojić iznio je točnu informaciju da Hrvatska stoji loše kada je riječ o stanju u medijima i medijskim slobodama, odnosno da smo po indeksu slobode medija Reportera bez granica na 59. mjestu. Međutim, samo spominjanje medija u nazivu ministarstva ne mora automatski značiti i veću državnu kontrolu nad radom medija.

U većini država mediji su upravo u domeni ministarstava kulture. U vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem EU ministrica Nina Obuljen Koržinek vodila je, nakon izbijanja korona krize, hitni sastanak ministara kulture i medija na kojem se razgovaralo o oblicima pomoći i za kulturni i za medijski sektor. Možda je Vladi i zbog tog europskog formata na pamet palo dodati „medije“ u naziv ministarstva.

Samostalna ministarstva informiranja ili ministarstva medija nalaze se u državama slabe demokratske tradicije, odnosno jače cenzure, poput Indije ili Saudijske Arabije.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.