Faktograf.hr

Samo činjenice

Ova fotografija nije dokaz da su maske štetne

Foto: digital designer - Pixabay

Objava koja je prikazuje petrijevu zdjelicu na kojoj su razvijeni mikrobi s maske za lice nakon dužeg nošenja preuzeta je od korisnika Facebooka iz njemačkog govornog područja koji su u svibnju masovno dijelili istu fotografiju, a koja je u međuvremenu razotkrivena kao djelomično netočna.

Identična objava Veselka Krajinovica (arhivirana ovdje) koju su korisnici Facebooka u regiji u samo par dana podijelili više od tri tisuće puta u potpunosti je preuzeta od spomenute njemačke objave. Fotografiju koja se dijeli možete vidjeti niže.

 

 

Portal specijaliziran za provjeru točnosti tvrdnji, njemački CORRECTIV u svibnju je provjerio tvrdnje iznesene u tekstu objave i zaključio da su neke od tvrdnji „neutemeljene i zavaravajuće“ te kako „fotografija ne dokazuje  da maske za lice predstavljaju opasnost za zdravlje“.

Evo tvrdnji za koje su CORRECTIV i Faktograf – baveći se sličnim temama i ranije – utvrdili da su netočne.

Na masci se skupljaju klice, no većina ih nije opasna

Autor_ica objave navodi kako je želeći saznati što se to akumulira na masci prilikom višesatnog nošenja napravila test: „, željeli smo znati što se akumulira u maski za disanje kad je nosiš cijeli dan. 7-satna vožnja vlakom bila je idealna za to. Nakon 24 sata u inkubatoru dobio sam ovaj rezultat: Veseli i aktivan život!“ što je jedan od razloga da zaključi: „Ove maske bi nas trebale zaštititi! Nažalost, obrnuto je slučaj !!!“

CORRECTIV je provjerio ove tvrdnje sa znanstvenicima iz Njemačkog društva za pneumologiju i respiratornu medicinu (DGP) –  „Klice nisu prepoznatljive samo iz kulture. Ploča za kulturu također bi izgledala ovako ako ju pljunete. U svakoj od nas postoji mnogo bakterija u ustima i dišnim putevima. To se naziva normalna flora. Ali ove bakterije nemaju vrijednost bolesti. ”

Upravo je time pokazana opravdanost nošenja maski koje zadržavaju veliki broj mikroba koje bi inače disanjem i govorom prenijeli u svoju okolinu. Zbog toga je nošenje maski preporučena mjera zaštite od Covid-19 – smanjujući putanju i količinu aerosola (sitnih čestica) u prostoru, pa i potencijalno štetne čestice (Livescience, Reuters).

Maske ne zadržavaju CO2 koji ponovno udišemo

„Zdravi ljudi se žale na sljedeće simptome: – Kratkoća daha udisanjem izdašnog CO2 – zamagljivanje naočala – bronhijalne tegobe – ječmeno zrno“

Tvrdnju da maske izazivaju respiratorne probleme i dovode do povezanih problema Faktograf je također opovrgnuo u ranijim tekstovima ovdje i ovdje. Sasvim sigurno njihovo korištenje nije ugodno, no ono ne predstavlja rizik za zdravlje zdravih osoba.  Kako prenosi CORRECTIV, „sve molekule u zraku, a to je u osnovi kisik, dušik i ugljični dioksid, mogu proći kroz masku i ne filtriraju se.“

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u uputama za nošenje maski propisuje kako su od obaveze nošenja maski izuzete neke skupine poput djece do 2 godine starosti, osobe s određenim oblicima invaliditeta, osobe s kroničnim bolestima koje su povezane s otežanim disanjem te osobe koje bez tuđe pomoći ne mogu skinuti masku.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.