Razotkriveno

Ova fotografija nije dokaz da su maske štetne

Foto: digital designer - Pixabay

Objava koja je prikazuje petrijevu zdjelicu na kojoj su razvijeni mikrobi s maske za lice nakon dužeg nošenja preuzeta je od korisnika Facebooka iz njemačkog govornog područja koji su u svibnju masovno dijelili istu fotografiju, a koja je u međuvremenu razotkrivena kao djelomično netočna.

Identična objava Veselka Krajinovica (arhivirana ovdje) koju su korisnici Facebooka u regiji u samo par dana podijelili više od tri tisuće puta u potpunosti je preuzeta od spomenute njemačke objave. Fotografiju koja se dijeli možete vidjeti niže.

 

 

Portal specijaliziran za provjeru točnosti tvrdnji, njemački CORRECTIV u svibnju je provjerio tvrdnje iznesene u tekstu objave i zaključio da su neke od tvrdnji „neutemeljene i zavaravajuće“ te kako „fotografija ne dokazuje  da maske za lice predstavljaju opasnost za zdravlje“.

Evo tvrdnji za koje su CORRECTIV i Faktograf – baveći se sličnim temama i ranije – utvrdili da su netočne.

Na masci se skupljaju klice, no većina ih nije opasna

Autor_ica objave navodi kako je želeći saznati što se to akumulira na masci prilikom višesatnog nošenja napravila test: „, željeli smo znati što se akumulira u maski za disanje kad je nosiš cijeli dan. 7-satna vožnja vlakom bila je idealna za to. Nakon 24 sata u inkubatoru dobio sam ovaj rezultat: Veseli i aktivan život!“ što je jedan od razloga da zaključi: „Ove maske bi nas trebale zaštititi! Nažalost, obrnuto je slučaj !!!“

CORRECTIV je provjerio ove tvrdnje sa znanstvenicima iz Njemačkog društva za pneumologiju i respiratornu medicinu (DGP) –  „Klice nisu prepoznatljive samo iz kulture. Ploča za kulturu također bi izgledala ovako ako ju pljunete. U svakoj od nas postoji mnogo bakterija u ustima i dišnim putevima. To se naziva normalna flora. Ali ove bakterije nemaju vrijednost bolesti. ”

Upravo je time pokazana opravdanost nošenja maski koje zadržavaju veliki broj mikroba koje bi inače disanjem i govorom prenijeli u svoju okolinu. Zbog toga je nošenje maski preporučena mjera zaštite od Covid-19 – smanjujući putanju i količinu aerosola (sitnih čestica) u prostoru, pa i potencijalno štetne čestice (Livescience, Reuters).

Maske ne zadržavaju CO2 koji ponovno udišemo

„Zdravi ljudi se žale na sljedeće simptome: – Kratkoća daha udisanjem izdašnog CO2 – zamagljivanje naočala – bronhijalne tegobe – ječmeno zrno“

Tvrdnju da maske izazivaju respiratorne probleme i dovode do povezanih problema Faktograf je također opovrgnuo u ranijim tekstovima ovdje i ovdje. Sasvim sigurno njihovo korištenje nije ugodno, no ono ne predstavlja rizik za zdravlje zdravih osoba.  Kako prenosi CORRECTIV, „sve molekule u zraku, a to je u osnovi kisik, dušik i ugljični dioksid, mogu proći kroz masku i ne filtriraju se.“

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u uputama za nošenje maski propisuje kako su od obaveze nošenja maski izuzete neke skupine poput djece do 2 godine starosti, osobe s određenim oblicima invaliditeta, osobe s kroničnim bolestima koje su povezane s otežanim disanjem te osobe koje bez tuđe pomoći ne mogu skinuti masku.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.