Razotkriveno

Upute ne propisuju da će zdravstveni radnici djecu odvoditi iz škola zbog povišene temperature

Foto: Wokandapix - Pixabay

“(…)ne odobravam nijednom osoblju škole da izolira moju djecu ako iznenada dobe temperaturu. Nijedno zdravstveno osoblje ne može pokupiti moju djecu iz škole u mom odsustvu traumatizirajući ih. Neću potpisivati nikakvu dozvolu koja uključuje ovakav tretman. Dok ne ostarim, jedini sam roditelj svoje djece. Promijenite ove upute ili ćemo zadržati našu djecu doma!!!!!” – dio je dezinformirajuće poruke koja se dijeli društvenim mrežama uoči početka nove školske godine.

Širenje straha

Faktografu se s upitom provjere točnosti informacija koje kruže Facebookom javila čitateljica zabrinuta jer je primijetila da slične objave “masovno dijele majke”, a ona sama nije “nigdje u člancima o početku nove školske godine pročitala da će itko odvoditi djecu igdje bez dozvole roditelja.”

Primjer jedne takve dezinformirajuće objave arhiviran je ovdje.

Za komentar objava koje se šire obratili smo se Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

“Kao i prije epidemije, učitelji su ti koji će se na najbolji način pobrinuti za učenika do dolaska roditelja”, poručuju iz Ministarstva.

Upute predviđaju drugačije postupanje

Njihov odgovor u skladu je i s “Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.”, a koje su objavljene ovog tjedna.

U njima se jasno navodi kako postupati u slučaju sumnje na zarazu u predškolskim ustanovama i školama.

“Kod pojave navedenih znakova bolesti dijete/učenik ili djelatnik ostaje kod kuće, javlja se najprije telefonom izabranom liječniku obiteljske medicine, odnosno pedijatru koji odlučuje o testiranju
prema liječničkoj indikaciji. O navedenom roditelj ili djelatnik telefonom obavještava ustanovu. Ako se znakovi bolesti jave tijekom boravka u ustanovi, odmah treba pozvati roditelja te dijete/učenika izolirati u prikladnoj prostoriji do dolaska roditelja. Oboljeli djelatnik odmah napušta ustanovu”, navodi se u Uputi.

Točno je, dakle, da će se djeca s povišenom tjelesnom temperaturom izolirati – ali – isključivo u prostorima škola, uz poziv roditeljima, odnosno skrbnicima.

Faktograf je ranije pisao kako izgleda početak školske godine u drugim europskim zemljama, a više možete pročitati ovdje.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.