Razotkriveno

“Piramide” na Antarktici su zapravo planine

Piramida na Antartici
prepareforchange.com

Svako toliko u bespućima interneta ponovo oživi teorija o piramidama na Antarktici. Video koji se koristi kako bi se proširilo “otkriće” ovog puta na svom je Facebook profilu podijelio Krešimir Matić, koji je ranije širio dezinformacije na društvenim mrežama i koji na svojem YouTube kanalu objavljuje višesatne monologe prepune teorija zavjera.

U objavi koja je arhivirana ovdje koriste se fotografije i snimke za koje Matić piše da prikazuju piramide na najjužnijem kontinentu. Iako se za njih se ne navodi nikakav izvor, moguće je utvrditi kako su se fragmenti videa i ranije koristili u objavama drugih stranica.

Jedna od takvih fotografija koja podsjeća na uređenu ilustraciju može se pronaći na stranici Prepare for change, gdje je, uz uklonjeni video o piramidama, objavljena 2017. godine. Riječ je o stranici koja često objavljuje pseudoznanstvene članke te sadržaj temeljen na teorijama zavjera.

Video u kojem se koriste gotovo identične snimke pojavljuje se i na YouTube kanalu “UFOmania – Truth is out there”, koji, kao što sam naziv govori, propagira teorije zavjere o vanzemaljcima. Klik na link u opisu videa vodi na tekst koji je na stranici Section 51 objavljen 2017. godine. U njemu se tvrdi da video snimka pokazuje američke marince koji istražuju kanadsko područje Antarktike.

Nisu vanzemaljci – nego planine

Prije svega valja naglasiti kako ne postoji kanadsko područje na Antarktici, kao što se navodi u tekstu i videu. Na tom kontinentu svoj teritorij imaju Argentina, Australija, Čile, Francuska, Novi Zeland, Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo, ali ne i Kanada.

Nadalje, na početku teksta stoji kako marinci istražuju piramide koje su 2012. godine otkrili američki i engleski istraživači, dok u nastavku kako se veliko otkriće ipak dogodilo 2014.  Vjeruje se, tvrde autori, da je američka vlada izgubila svaki kontakt sa znanstvenicima koji su sudjelovali u ekspediciji i otkrili piramide, što je informacija koja se ne može pronaći nigdje osim u kontekstu teorija zavjere o snježnim piramidama na jugu planete.

A takvih teorija ne manjka. Prema listi najčudnijih teorija zavjera u 2016. godini koju je sastavio Daily Mail, ona o vanzemaljcima koji su napravili piramide na Antarktici spada među prve tri. Tada se tvrdilo kako je američki tajnik John Kerry na jug otišao posjetiti bazu koju koriste bića s druge planete.

Priča o tim “mističnim” mjestima internetom se počela širiti još ranije, 2013. godine. Na Youtube kanalu još jednog vanzemaljskog kanala, ArtAlian TV, tada je osvanuo video u kojem se koriste satelitske snimke s Google Eartha i koje navodno prikazuju vrhove piramida.

Što kaže znanost?

Znanstvenici su vrlo brzo objasnili pozadinu takvih navoda. Kako tvrdi Live Science, piramidalna planina koja nema formalno ime, a koja se najčešće koristi u teorijama zavjera, jedan je od mnogih vrhova koji čine antarktičke planine Ellsworth.

Američki avijatičar Lincoln Ellsworth otkrio je planine tijekom leta 23. studenoga 1935. godine, stoji u radu iz 2007. godine kojeg je je objavio Američki geološki zavod.

“Ovo je samo planina koja izgleda poput piramide. Ovakvi piramidalni oblici nisu nemogući. Mnogi vrhovi djelomično izgledaju poput piramida, ali imaju samo jedno do dva takva lica, rijetko četiri,” rekao je profesor geologije na kalifornijskom sveučilištu Irvin Eric Rignot, .

“Erozija smrzavanjem i otapanjem vjerojatno je dovela do piramidalnog oblika. To se događa kada snijeg ili voda danju napune pukotine u planini. Kad padne noć, snijeg se smrzava i širi, pretvarajući se u led. Led koji se širi uzrokuje rast pukotina”, objašnjava Mauri Pelto, profesor znanosti o okolišu s fakulteta Nichols u Massachusettsu.

Teorije zavjere vole piramide

Vijest o piramidalnoj planini na Antarktici prenijela je i stranica  Fondacije arheološki park: Bosanska piramida sunca. Riječ je o fondaciji Semira Osmangića, poduzetnika i samoprozvanog arheologa koji je brdo Visočica proglasio bosanskom piramidom. Njegovim likom i djelom te “otkrićem” da je Visočica najviša i najstarija piramida na svijetu Faktograf se već bavio.  Zadnji put o Osmangiću smo pisali povodom nove serije dezinformacija koje je širio o  SARS-CoV-2 virusu i “ljekovitim tunelima” u kojima se nalaze negativni ioni “koji skaču na pipke koronavirusa i tako ga uništavaju.”

Piramide su oduvijek privlačile ljubitelje teorija zavjera. Nedavno je poduzetnik i inovator Elon Musk na svom Twitter profilu podijelio tweet u kojem je napisao kako je očito da su vanzemaljci napravili piramide u Egiptu. Tweet, čiji su sadržaj znanstvenici nazvali čistim halucinacijama, “lajkalo” je više od 500.000 ljudi. (Usa Today)

Koliko teorije znaju biti opasne dokazuje slučaj trojice njemačkih državljana koji su 2014. godine vandalizirali piramidu u Gizi. Iz piramide su uzeli nekoliko vrijednih predmeta, uključujući uzorak i kartuše faraona Khufua. Provalnici su sebe nazvali eksperimentalnim istraživačima, a tvrdili su da su htjeli dokazati da su piramide puno starije nego što se misli.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.