Razotkriveno

Negativni ioni u tzv. Bosanskim piramidama ne uništavaju koronavirus

Foto: Sreenshot YT FaceTV

Nedavna posjeta tenisača Novaka Đokovića tzv. Bosanskim piramidama sunca, odnosno brdu Visočica koje je samozvani arheolog Semir Osmanagić proglasio „najstarijom piramidom na svijetu“, bila je povodom za novu seriju dezinformacija koje Osmanagić širi o SARS-CoV-2 virusu i „ljekovitim tunelima“ za koje naplaćuje ulaznicu. U objavi arhiviranoj ovdje tako je ponovno govorio o „negativnim ionima“ u tunelima Piramide koji „skaču na pipke koronavirusa i tako ga uništavaju“. Ovom prilikom ustvrdio je i da je korona biološko oružje iz engleskog laboratorija.

Osmanagićeve tvrdnje opovrgava Svjetska zdravstvena organizacija

Obje ove tvrdnje su netočne. Najprije, da negativni ioni mogu spriječiti zarazu ili čak izliječiti zaražene Covidom-19, opovrgnula je i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Na pitanje novinarke prijateljskog fact-checking portala Raskrinkavanje.ba je li točno da izlaganje visokoj koncentraciji negativnih iona u zraku može spriječiti zarazu virusom ili čak izliječiti zaražene, SZO je odgovorio kako nema dokaza da bi to imalo bilo kakav pozitivan efekt.

Portal Raskrinkavanje.ba stoga je tvrdnje Samira Osmanagića o navodnom preventivnom ili ljekovitom djelovanju negativnih iona u tunelima pod Visočicom ocijenio pseudoznantvenima. Novinarka je, štoviše, pratila kako su pozivi ljudima da posjete „ljekovite tunele“ nabijene negativnim ionima postajali sve eksplicitniji kako je, zbog mjera suzbijanja Covida-19, broj posjeta Bosanskim piramidama sunca počeo značajno opadati.

Pri tom je Osmanagić, koji se predstavlja kao istraživač megalitnih i piramidskih lokacija širom svijeta, imao i značajnu medijsku podršku, prije svega Face TV-a. I u ovom slučaju novinar i vlasnik Face TV-a, Senad Hadžifejzović raspituje se kod Osmanagića o ljekovitosti „piramida“ otvarajući mu medijski prostor za propagiranje teze o negativnim ionima kao lijeku protiv koronavirusa.

Znanstveni dokazi koji bi potvrdili kako negativni ioni imaju terapeutski učinak na zaražene koronavirusom ne postoje. Studija objavljena 2018. o utjecaju negativnih iona na ljudsko zdravlje i kvalitetu zraka u sažetku zaključuje: „Negativnim ionima pripisuje se pozitivan utjecaj na psihološko zdravlje, produktivnost i opće zdravlje, ali bez dosljednih i pouzdanih dokaza o njihovom terapeutskom učinku i s kontroverzom o suzbijanju mikroorganizama“.

Potvrđeno je, međutim, da negativni ioni pročišćuju zrak od čestica koje ga zagađuju, a uređaje za ionizaciju zraka već koriste u bolničkim ustanovama. Ipak, djelovanje negativnih iona nije jednako na sve mikroorganizme i zato ih studija ocjenjuje kontroverznima. Djelovanje negativnih iona na virus SARS-CoV-2, stoga, treba posebno ispitati.

Oboljeli se ne liječe ionizacijom zraka

I dok nismo uspjeli pronaći niti jednu studiju koja bi se bavila učinkom negativnih iona u terapiji zaraženih SARS-CoV-2, znanstvenici istražuju mogu li uređaji za ionizaciju zraka biti učinkoviti u suzbijanju širenja koronavirusa. The Times of India objavio je 26. srpnja vijest da će se u SAD-u testirati učinkovitost uređaja koji su osmislili indijski znanstvenici, a namijenjen je suzbijanju širenja virusa uzročnika Covida-19.

Kada bi uređaj, kako se nadaju njegovi izumitelji, doista učinkovito čistio zrak od novog virusa, to bi najprije pomoglo medicinskim radnicima, a potom i drugim djelatnostima i aktivnostima u zatvorenim prostorima. Ali to ne bi izliječilo zaražene.

Ni Novak Đoković Osmanagićeve piramide nije posjetio kako bi se izliječio od Covida-19, kako je ipak priznao osnivač arheološkog parka Bosanske piramide sunca. Posjet svjetski poznatog tenisača Visočici zabilježilo je i srpsko dopisništvo BBC-a također nagađajući o razlozima. Đoković, naime, nije dao niti jednu izjavu medijima, već je u njegovo ime govorio isključivo Osmanagić.

Semir Osmanagić diplomirani je ekonomist s obranjenom doktorskom disertacijom iz sociologije na temu „Civilizacija Maja“. Njegovo „otkriće“ da je Visočica piramida, i to najstarija i najviša na svijetu, prkosi svim znanstvenim dokazima, no to nije spriječilo ovog poduzetnika iz Houstona, kako ga opisuje srpski BBC, da 2006. osnuje fondaciju Arheološki park Bosanska piramida sunca.

U normalnim okolnostima Osmanagić diljem svijeta drži predavanja o „Bosanskim piramidama“, vodi turističke ture u obilazak piramida po svijetu, a u svojem energetskom parku Ravna 2 ugostio je i brojne poznate osobe. Lokaciji od početka pripisuje navodna prirodna ljekovita svojstva.

Pandemija koronavirusa, naročito visoke brojke novozaraženih u Bosni i Hercegovini, morale su negativno utjecati na ovakav poslovni model čemu je Osmanagić doskočio reklamiranjem svojeg parka kao sigurnog utočišta od korone.

Prigodno je u priču ubacio i „frekvencije“ 5G mreže kao problematične i štetne, što nije detaljnije elaborirao, no temom se Faktograf redovno i studiozno bavi jer je riječ o vrlo rasprostranjenoj teoriji zavjere da se nove tehnologije razvijanu na uštrb ljudskog zdravlja.

Koronavirus nije planiran da se “ljudski rod baci na koljena”

Obraćajući se ciljanoj publici za Face TV Osmanagić je nadalje obznanio i da je koronavirus biološko oružje laboratorijskog podrijetla, “plan elita da ekonomiju i ljudski rod baci na koljena”. Tvrdnja da je novi virus izmišljen ili umjetno stvoren trebala bi biti dokaz da je pandemija plan prisilne imunizacije čovječanstva.

To je i osnovni narativ najvećeg broja viralnih dezinformacija o novom i još nepoznatom virusu dok se cjepivu koje još ne postoji pripisuju visoko tehnološke karakteristike u službi praćenja i nadzora. Pregled svih dezinformacija o koronavirusu redovno ažuriramo na live blogu Faktografa, a rasprostranjene teze o laboratorijskom podrijetlu SARS-CoV-2 virusa provjeravali smo u više navrata (1, 2, 3). Do sada niti jedno od brojnih istraživanja genoma nije utvrdilo nikakve dokaze manipulacije genetskog koda virusa.

Kako tvrdi članak objavljen na britanskom portalu The Conversation, genetski inženjering sigurno bi ostavio znak u obliku jedinstvenog DNA potpisa, odnosno tragove specifičnih dijelova DNA koda. Zašto pak Osmanagić spominje britanske, umjesto kineskih laboratorija koji se u sličnim teorijama zavjere uglavnom spominju kao izvorište zaraze, moguće je tek nagađati. Naime, upravo je laboratorij u Oxfordu među onima koji su najviše napredovali u kliničkom ispitivanju mogućeg cjepiva protiv Covida-19.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.