Faktograf.hr

Samo činjenice

Video dokaz da je sok pozitivan na Covid-19?

Video s poljskim govornikom ne dokazuje da "sok ima Covid" ni da testovi za Covid-19 ne funkcioniraju.
Foto: Pixabay - Michael Tavrionov

Muškarac, koji se predstavlja kao pripadnik spasilačke službe, snima se dok otvara brzi Healgen brzi Covid-19 antigen test. Postavlja ga na površinu pored još četiri takva testa. Zatim skida čep s već otvorenog soka od kruške, jabuke i šljive, uzima gutljaj iz boce te špricom izvlači tekućinu. Ušpricava tekućinu na mjesto za uzorak u dva testa – jedan koji je bio otvoren prije paljenja kamere i drugi kojeg je postavio pokraj toga testa, otvorenog za vrijeme snimanja. Nakon jedne minute, lijevi test pokazuje dvije crte – kontrolnu i testnu. Drugi, onaj kojega je otvorio pred kamerom i postavio desno, ne pokazuje nijednu.  Protagonist videozapisa na poljskom jeziku zatim govori:

Ovaj sok ima Covid.

Faktograf je i prije izvještavao o pogrešnoj primjeni testova za Covid-19 na druge tekućine, ali i o pogrešnim primjenama drugih testova. Međutim, ovaj je video problematičan na dodatnih nekoliko razina. To su utvrdili i komentatori ispod videa na servisu Bitchute, ali i fact-checkeri portala Demagog te agencije DPA.

Niže je prikazan kadar iz videozapisa koji analiziramo.

Jedan test nije uspio, drugi prebrzo dao rezultate

Za početak, sok je bio otvoren pri pokretanju snimanja ovoga videa. U boci je mogla biti bilo koja tekućina, a činjenica da je “bolničar” otpio gutljaj znači samo da uzorak nije sterilan, jer ga je izvođač pokusa kontaminirao vlastitim genetskim materijalom. Šprica je također bila otpakirana.

Nadalje, test koji ovaj muškarac otvara pred kamerom, ne samo da nam izlazi iz vida u jednom trenutku, nego ne pokazuje niti kontrolnu crtu, a kamoli da je pozitivan.

Drugi test, pak, rezultat pokazuje prebrzo. Prema uputstvu proizvođača, rezultati se mogu očitavati tek nakon 15 minuta. To, naime, indicira da je pozitivan test pripremljen unaprijed i s dodavanjem uzorka, ne samo skidanjem zaštitne folije.

bostonbiolab.com

DPA i Demagog.org.pl navode da sumnju u obmanu pojačava činjenica da se u pozadini mogu vidjeti još tri testa, što bi po njima moglo značiti da su se eksperimenti provodili dok obmana nije uspjela.

Stručnjaci

Maciej Szmitkowski, nacionalni konzultant u laboratorijskoj dijagnostici za Demagog  je izrazio sumnju da je lijevi, pozitivan test prethodno pripremljen. Istakao je i da se ni po čemu ne može znati da je video montiran, jer nemamo nikakav sat u kadru i podsjetio da je potrebno 15 minuta da bi on dao rezultate.

“Test izvučen iz plastične folije nije reagirao. Ponio se kako je i trebao. Nemam prigovora na taj test. Test s lijeve strane je nepouzdan, mogao je biti pripremljen unaprijed”, izjavio je Szmitkowski. Za provođenje uspješnog testa moraju koristiti i adekvatni materijali, dodaje.

Matylda Kłudkowska, potpredsjednica Nacionalne komore za laboratorijsku dijagnostiku, također je odbacila ispravnost ovakvog provođenja testa ističući da je za njihovo provođenje potrebno profesionalno znanje. Na kontaminaciju testa upozorio je, pak, virolog Tomasz Dzieiątkowski.

U konačnici, Demagog piše kako se stručnjaci slažu da sok ne može imati koronavirus.

Sok nije bolestan

Oglasio se i proizvođač soka, koji je poručio da je “Timbark dobro”.

“Kao što možda već znate, ovi testovi služe testiranju ljudi, a ne pića. Jelo i piće se ne mogu razboljeti”, naveli su na Twitteru.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.