Razotkriveno

Izbor iz lažnih vijesti o Trumpovom porazu: Tko stoji iza Projekta Veritas?

Američki predsjednik Donald Trump ne priznaje rezultate izbora na kojima je pobjedio Joe Biden. Trump je mjesecima unaprijed najavljivao još uvijek nedokazanu izbornu prijevaru.
Foto: EPA/Chris Kleponis / POOL

Dezinformacijska kampanja američkog predsjednika na odlasku, Donalda Trumpa, odjeknula je i našim govornim područjem. Društvene mreže obiluju nedokazanim izvješćima o prevarama vezanim za izborni proces u SAD-u.

Izbori 3. studenog su, podsjetimo, rezultirali pobjedom kandidata Demokratske stranke Joe Bidena te nepriznavanjem poraza republikanskog kandidata Trumpa, koji je mjesecima unaprijed najavljivao još uvijek nedokazanu izbornu prijevaru.

U ovom tekstu razotkrit ćemo neke od naraširenijih dezinformacija koje se šire društvenim mrežama u Hrvatskoj, ali i regiji.

Florida

Portal Logično u tekstu nazvanom “Krađa stoljeća” iznosi brojne obmanjujuće teze, primjerice da onaj tko osvoji Floridu, dobiva izbore.

Premoćno je pobijedio u Texasu i ključnoj Floridi. Florida je najvažnija jer gledajući povijesno – onaj tko dobije Floridu pobijedi i na nacionalnoj razini.

 

WikiMedia Commons

Teza o odlučujućoj Floridi potječe od činjenice da Florida nosi čak 29 elektorskih glasova pa uistinu brojni pobjednici “u džepu” imaju i tu saveznu državu. No to ne mijenja činjenicu da je kandidatu potreban još 241 elektorski glas za proglašenje pobjede te da Kalifornija i New York nose veći ili jednak broj elektorskih glasova, a naginju Demokratima. Tako su Richard Nixon 1960. i George Bush stariji 1992. osvojili Floridu, ali ne i Bijelu kuću.

Svjedočenje Richarda Hopkinsa

Portal Logično prenio je dvije priče organizacije Project Veritas, koja se lažno predstavlja kao novinarska. Radi se o ultrakonzervativnoj privatnoj špijunskoj organizaciji bliskoj administraciji Donalda Trumpa.

Svjedočanstva dolaze od poštanskih radnika koji kažu da su ih šefovi prisilili da stavljaju jučerašnji pečat na glasačke listiće kako bi bili prihvaćeni kao regularni.

Ovu tvrdnju ilustrirali su poveznicom na tada još anoniman iskaz zaposlenika pošte Richarda Hopkinsa. On je ovih dana u istrazi američke pošte priznao klimave temelje svojih izjava. A zatim je u novom videu, kojeg na Twitteru propagira Veritasov čelnik James O’Keefe, ustvrdio da se nije povukao, kao što tvrde The Washington Post i brojni drugi mediji koji su imali uvid u svjedočenje.

Veritas je zatim objavio integralnu snimku njegovog svjedočenja u internoj istrazi Pošte, koju je načinio – sam Hopkins. Preslušali smo snimku koja traje čitava dva sata i nimalo ne odgovara naslovu objavljenom na YouTube kanalu Veritasa: “ČITAVO ISPITIVANJE POD PRISILOM zviždača Richarda Hopkinsa od strane federalnih agenata”.

Naime, Hopkinsovu je izjavu Veritasu, u kojoj zaposlenik pošte preuzima potpunu kaznenu odgovornost, napisao Veritasov odvjetnik. Izjavio je i kako nije previše obraćao pozornost na svaku zapisanu riječ pa je izbacivao čitave rečenice iz iskaza, navodeći da je bio u šoku u trenutku davanja iskaza.

Istražitelji su inzistirali upravo na tome da važe svaku riječ i kaže čega se točno sjeća oko situacija koje su ga uzrujale. Hopkins im je rekao da je zapravo zaključio da se događa prevara temeljem dvije stvari.

Um koji dodaje

Prva je obraćanje njegove kolegice Stephanie (ne navodi prezime) koja je održala govor nosačima pošte da se “svaki glas broji”. To je značilo da svaki glasački listić treba biti prijavljen nadležnome za smjenu, bez obzira kada je stigao, odnosno da se ne miješa s ostalom poštom. Druga indicija su bili fragmenti rečenice koju je načuo u uredu između nadređenih: „Glasački listići za 4.“, „svi za 3.“ i „jedan poštanski žig na 4.”.

“Moj um je vjerojatno dodao sve ostalo”, kazao je objašnjavajući istražiteljima svoju izjavu Veritasu.

U više navrata je priznao da je moguće da nije razumio kontekst i da je pogrešno zaključio.

Izjavio je da nikada nije čuo “antedatirati” (backdate)  ili “ponovo markirati” (remark), što se nalazi u izjavi Veritasu, niti da je čuo da su njegovi nadređeni nešto zabrljali (messed up).

Pred kraj ispitivanja čak se protivi riječi “ispitivanje”, jer mu zvuči previše oštro za razgovor koji vodi s istražiteljima, koji opetovano navode da vjeruju da je postupio u dobroj vjeri. Sâm je sročio svoje završno očitovanje, odnosno prepravku originalne izjave Veritasu i na tome su inzistirali upravo istražitelji.

The Washington Post ističe i da je za ovo svjedočenje navedeno da je trajalo tri sata, iako su objavljena samo dva. No, objavljujući ovu i dalje dugu snimku, Veritas je vjerojatno računao na to da je nitko neće poslušati.

Žetva glasova

Nadalje navode:

A svakako najgori dokaz je video Projekta Veritas u kojem je novinar uspio navesti Demokratsku aktivisticu da prizna ilegalnu izbornu manipulaciju i sama se pohvali kako je dovela najmanje 7.000 glasova!

Ista aktivistkinja tvrdi da je lagala na snimci, koja je izrezana i montirana bez pitanja postavljanih njoj. Project Veritas rekao je, naime, aktivistkinji imena Raquel Rodriguez da traže savjetnika za buduću utrku gradskog vijeća u San Antoniju. Ona se hvalila da može napraviti čudo, čak i kroz darivanje birača. Razmetala iznosima koje inače zarađuje na prikupljanju dopisnih glasova i tvrdila da se krstila da bi prikupila glasove. Raspitivali su se za posao s glasačima u njenom susjedstvu i ona im je govorila “ono što žele čuti”.

“Devedeset i devet posto onoga što sam rekla je bilo ‘sranje’ kako bih dobila posao”, izjavila je Rodriguez u intervjuu prije izbora, koji Logično ne spominje. Kako tvrdi, u jednom trenutku primijetila da ne može otkriti za koga rade, odnosno tko je kandidat koji želi kupiti glasove na ovaj način. Tvrdi i da im je rekla da im ne vjeruje na kraju, odnosno da je primijetila prevaru, ali da su i to izrezali.

Veritas

Među financijerima Veritasa su Trumpova državna tajnica za obrazovanje, Betsy DeVos te dvojica gorljivih Trumpovih podržavatelja. Jedan je tajkun Robert Mercer, a drugi Peter Thiel, čovjek koji je svojevremeno bio Trumpov savjetnik, koji je još ljetos izgubio vjeru da će Trump dobiti izbore zbog načina “upravljanja” koronakrizom. Thiel je inače član Facebookovog upravnog odbora, glavni protivnik suzbijanja fake newsa u predsjedničkoj kampanji na toj platformi. Utemeljitelj je Palantira, tvrtke specijalizirane za masovno digitalno uhođenje, koja ima više ugovora s državnim tijelima u SAD-u i izvan njega.

Veritas je nedavno završio na sudu zbog prisluškivanja i neovlaštenog upada u privatni posjed nakon pokušaja infiltracije zbog blaćenja učiteljskog sindikata AFT Michigan. Metodama tajnog snimanja i manipulativnog montiranja pokušavali su već narušiti reputaciju pojedinih medijskih i političkih organizacija, sindikata pa i Planned Parenthooda.

Kako je još lani izvijestio Intercept, jedan od suradnika Veritasa je i Erik Prince, brat Betsy DeVos, utemeljitelj ozloglašene privatne vojne tvrtke Blackwater Worldwide. Asistirao je u regrutaciji i treniranju kadrova Projekta Veritas, i to iz špijunskih i vojnih redova. Među regrutiranima bio je i Richard Seddon, bivši britanski obavještajac. 

Michigan

Portal Paraf spekulira “je li Donald Trump uistinu pokraden u ‘koljevki demokracije’“. Iako je sintagma “kolijevka demokracije” u potpunosti nejasna kada govorimo o SAD-u, ako ne i promašena, u potpunosti je netočna sljedeća pogreška iz naslova:

“KAO DA IH JE BROJIO KUŠĆEVIĆ! Od 138.000 dopisnih glasova u Michiganu, sve do jednog je dobio Biden“.

Faktograf je već pisao o slučaju pogrešnog ažuriranja podataka u Michiganu. Biden je primio sumnjiv priliv od 138.339 glasova, dok ostali kandidati nisu dobili nijedan prema mapi koju je izradio Decision Desk HQ. Međutim, ta je pogreška naknadno ispravljena, a naknadno je provedena i istraga. “[Greška] je ulovljena brzo. Upravo zbog toga imamo sustav provjera”, rekla je za The New York Times izborna službenica u Michiganu.

I portal WebTribune je također izvijestio kako je u Michiganu “namešten softver, Trampove glasove davali Bajdenu” Međutim, to nije točno, prema navodima okruga Michigan. Poručili su da je pogreška u prijavljivanju neslužbenih rezultata u okrugu Antrim Michigan rezultat korisničke pogreške što je brzo identificirano i ispravljeno. To nije utjecalo na način na koji su glasački listići zapravo bili prebrojeni i to bi se identificiralo prije službenih rezultata, poručile su tim povodom vlasti države Michigan. I pojedini mediji pojasnili su da lokalni službenik nije na vrijeme ažurirao softver.

Listići poneseni doma

Facebookom cirkulira i objava od 4. studenog u kojoj se zaziva Q, vođa (ili vođe) sljedbenika brojnih teorija zavjera objedinjenih pod nazivom QAnon. Temelji na računalnom prijevodu napisa na engleskom jeziku o prijevari na američkim izborima, a navodi:

“Samo je 1 primjerak u VA…. prestali su brojati glasačke listiće … i nastavit će jutros … ponijeli su glasačke listiće DOMA sa sobom !!!!!!!!”

Ova objava prvi se puta pojavila na Twitter nalogu koji navija za Trumpa, @JusticeMAGA (arhivirana je ovdje) i nije potkrijepljena ni s kakvim dokazom.

Andrea Gaines, glasnogovornica Odjela za izbore u Virginiji, rekla je Reutersu putem e-pošte da “Izborni službenici glasačke listiće ne nose kući”, već ih održavaju na sigurnom mjestu.

Video iz Rusije iz 2018. godine pripisan Michiganu 2020.

Uz usklik “Još dokaza!” na Facebooku je objavljen i video snimljen u Rusiji 2018. godine, o kojemu su izvijestili brojni mediji [1, 2, 3]. Radilo se o bitci Vladimira Putina za četvrti mandat, a ne Trumpov drugi. Snimka nadzorne kamere prikazuje biračko mjesto u ruskom gradu nedaleko od Moskve po imenu Ljuberci, a ne biralište u američkom Flintu.

Isti korisnik objavio je i isječak davnog svjedočenja odvjetnika i programera Clinta Curtisa protiv kandidata Toma Feeneyja. Teretio je Feeneyja za naručivanje programa za hakiranje izbora 2000. godine. Ovo nije rezultiralo posljedicama za Feenyja, koji je medijima izjavio kako s Curtisom nije ni mogao raspravljati o takvoj prevari za izbore u rujnu 2000., ako su uređaji za elektronsko glasanje na dodir osposobljeni tek kasnije. Osim toga, rekao je da nikada s njim nije vodio taj razgovor i primijetio je i da Curtis u svojoj knjizi iz 2004., u kojoj piše i o razmiricama s Feenyjem, nigdje ne spominje izbornu prijevaru. Curtis je i sâm izjavio da ne zna je li njegov program u konačnici upotrebljen za izbornu prijevaru.

“(Curtis) očito nije imao izvorni kod ni za jednu glasačku mašinu, a njegov je program toliko trivijalan da bi ga bilo puno lakše ponovo napisati nego preraditi”, izjavio je za Wired Adam Stubblefield, koji se bavi kompjuterskim inženjeringom i elektroničkim glasanjem.

Ova je priča imala krupan odjek, a rasprave su se vodile uglavnom oko sigurnosti elektroničkog glasanja, koje je doista podložno hakiranju i manipulacijama. Demokrat Curtis se kasnije, pa i ove godine, kandidirao za Kongres. No Curtisov se program ne povezuje s eventualnim malverzacijama za ovogodišnje izbore. Curtisovo ime povezuje se i s nedokazanim pritužbama za nefer glasanje na Floridi 2016. godine, kada je izbore dobio Trump.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.