Ocjena točnosti

Vlada nije Vidović Krišto odgovorila na zastupničko pitanje u roku, ali nije istina da joj nije uopće odgovorila

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto tvrdi da joj ministar financija 120 dana ne odgovara na pitanje. Odgovor o manifestaciji u Srbu upućen joj je još u rujnu.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

„Vlada ne poštuje Hrvatski Sabor, što se očituje najviše u neodgovaranju na naša zastupnička pitanja. Naime, prije 120 dana, otprilike, postavila sam zastupničko pitanje gospodinu Mariću tražeći na što se troši 100 tisuća proračunskih kuna za morbidnu proslavu u Srbu ove godine. 120 dana odgovor nisam dobila, kao što nisam dobila odgovor na možebitnu utaju poreza od strane omiljenog tajkuna Emila Tedeschija“, ustvrdila je Karolina Vidović Krišto, tražeći tijekom saborske rasprave stanku u ime Domovinskog pokreta.

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, u ime kluba Domovinskog pokreta, 28. srpnja 2020. godine postavila je pisanim putem ministru financije Zdravku Mariću pitanje koje glasi: „Tražim od ministra financija detalju specifikaciju za koje se točno stavke odobrilo/potrošilo 100.000,00 kn za proslavu ‘Dana ustanka u Srbu’“.

Ministar financija zastupnici Vidović Krišto, odgovorio je  28. rujna 2020. godine, također pisanim putem.

Pitanje zastupnice, kao i odgovor ministra financija dostupni su u elektronskoj bazi zastupničkih pitanja na mrežnoj stranici Hrvatskog sabora.

> Karolina Vidović Krišto pisala Faktografu: „Odgovor“ koji sam primila je ogledni primjerak bahate i drske egzekutive

Vlada je odgovorila na pitanje o manifestaciji u Srbu

„Odlukom o rasporedu sredstava koja se u Državnom proračunu Republike Hrvatske osiguravaju za potrebe nacionalnih manjina u 2020. godini (Narodne novine, broj 51/20) udruzi Srpsko narodno vijeće odobren je iznos od 100.000,00 kuna za program kulturne manifestacije Dan ustanka u Srbu – Spomenik ustanku, Srb, iako je za provedbu iste u prijavi programa zatražen iznos od 150.000,00 kuna“, stoji među ostalim u odgovoru ministra financija zastupnici Vidović Krišto.

Ministarstvo financija zastupnici objašnjava i u kojim rokovima udruge trebaju dostaviti svoja izvješća radi kontrole namjenskog utroška sredstava.

„U skladu sa člankom 15. Kriterija financiranja i ugovaranja programa kulturne autonomije nacionalnih manjina i metodologije praćenja i  vrednovanja provedbe financiranja programa (Narodne novine, broj 105/16), udruge su radi kontrole namjenskog utroška sredstava obvezne dostaviti Savjetu za nacionalne manjine kvartalno, polugodišnje i godišnje izvješće o radu i izvršenju programa s financijskim izvješćem.

S obzirom na to da se polugodišnja izvješća odnose na razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja tekuće godine, a predmetna je manifestacija održana 27. srpnja 2020., ne raspolažemo s podacima o specifikaciji utrošenih sredstava već je udruga iste u obavezi dostaviti u idućem kvartalnom izvješću najkasnije do 31. listopada tekuće godine odnosno u godišnjem izvješću najkasnije do 31. siječnja naredne godine“, stoji u odgovoru na zastupničko pitanje.

Zastupnica Vidović Krišto ustvrdila je kako „120 dana odgovor nije dobila“. No, uvid u elektronsku bazu zastupničkih pitanja je demantira. Na  preslici dokumenta zastupničkog pitanja stoji datum 28. srpnja, dok na preslici odgovora stoji datum 28. rujna iz čega proizlazi da je Vidović Krišto odgovor dobila u roku od 63 dana.

Na samoj „naslovnoj“ stranici baze zastupničkih pitanja, kao datum postavljanja pitanja navodi se 29. srpnja 2020. godine dok je odgovor pristigao 2. listopada. Uvažavajući datume unosa dokumenata u bazu, proizlazi da je odgovor stigao u roku od 66 dana.

Zastupnica Vidović Krišto, pitanje postavljeno krajem srpnja ponovila je i 9. studenog 2020.  godine.

Vlada i inače krši pravilnik koji nalaže da odgovara zastupnicima u roku od 30 dana

Što se tiče drugog pitanja za koje tvrdi da odgovor nije dobila, za pretpostaviti je da se ono krije iza naslova „Zastupničko pitanje vezano uz nadzor nad radom Državnog odvjetništva Republike Hrvatske“. To je pitanje u pisanom obliku postavljeno Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade početkom rujna, ali njegove detalje nije moguće vidjeti jer, kako stoji na mrežnim stranicama Sabora, „pitanje sadrži zaštićene osobne podatke, te u skladu sa zakonskim odredbama nije javno dostupno“.

Prema odredbama Poslovnika Hrvatskog sabora Vlada, odgovor u pisanom obliku na pitanje postavljeno u pisanom obliku daje „u roku od 30 dana od dana kada je pitanje dostavljeno  Vladi, odnosno pojedinom članu Vlade kome je postavljeno“. Ako Vlada, odnosno njen član ne može odgovoriti u tom roku „dužni su putem predsjednika Sabora izvijestiti zastupnika o razlozima zbog kojih to ne mogu učiniti i vremenu kada će dostaviti odgovor“.

Međutim, kako je to vidljivo iz elektronske baze zastupničkih pitanja, Vlada uglavnom ne poštuje taj rok propisan poslovnikom Sabora. odnosno odgovora nakon isteka propisanih 30 dana.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.