Razotkriveno

Struja svijesti portala “Istinom protiv laži” dovodi do pogrešnih zaključaka

Portal Istinom protiv laži u jednom tekstu iznosi dezinformacije o koronavirusu, Ustavu RH, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i tamo zaposlenoj Sanji Musić Milanović.
Foto: foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ml

Na društvenim mrežama opet se prenose netočne umirovljene pedijatrice Nade Jurinčić, koja tvrdi da se virus “ne može prenijeti prirodnim putem nego samo kao otrov koji vam ubrizgaju vakcinom ili injekcijom”.

“Dok ne shvatite da virus znači otrovna izlučevina, dok ne shvatite da nije živ i da ga se ne može ubiti, dok ne shvatite da se ne može prenijeti prirodnim putem nego samo kao otrov koji vam ubrizgaju vakcinom ili injekcijom, do tada ćete dopustiti da vas šaka mafijaša voza žedne preko vode”, rečenica je Nade Jurinčić koja je na Facebooku podijeljena na stotine puta (objava arhivirana ovdje i ovdje).

Dezinformacija Nade Jurinčić pojavljuje se i na početku teksta objavljenog na portalu Istinom protiv laži, naslovljenog “Sanja Musić Milanović i suprug Zoran plaćenici su duboke države!” (arhiviran ovdje). Tekst je podijeljen više od tisuću puta.

Faktograf je i ranije razotkrivao dezinformacije Nade Jurinčić, pogotovo one koje su u potpunom sukobu s virusologijom ili virologijom kao znanstvenim područjem mikrobiologije. Pojasnili smo tada kako se razvila disciplina virologije te kako su tvrdnje Nade Jurinčić potpuno neusklađene sa spoznajama suvremene medicine.

Virusi

Naime, virusi uzrokuju niz bolesti: one protiv kojih se cijepimo (npr. difterija, tetanus, hripavac, dječja paraliza, tuberkuloza, bolesti uzrokovane hemofilusom, hepatitis B, ospice, zaušnjaci, rubeola), ali i one protiv kojih se ne cijepimo, kao što su upala jetre (uzrokovana hepatitisom C), bolesti uzrokovane virusom herpesa, crijevne viroze ili obična prehlada. Virusi u organizam ulaze izravno ili neizravno, na četiri glavna načina: inhalacijom, ingestijom, inokulacijom i konatalno, kako je objašnjeno na fotografiji niže (Virusne infekcije, prezentacija Prim.dr.sc. Oktavija Đaković Rode
).

Milanovići

U tekstu se navodi da je studiju u koju je bila uključena Sanja Musić Milanović i preko tisuću znanstvenika diljem svijeta financirala Astra Zeneca, Wellcome Trust te Europska Unija, što je točno (priopćenje HZJZ-a od 9.11.2020.).

Suradnja na izradi globalne analiza pod vodstvom Imperial Collegea iz Londona objavljena je u časopisu The Lancet i ne čini Sanju Musić Milanović “plaćenicom duboke države”.

Također, pogrešne su tvrdnje koje slijede u tekstu, da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo privatna tvrtka “koja protupravno koristi isto ime”, da Covid-19 nije virus već “Potvrda o identifikaciji cjepiva”, da Ustav nije hrvatski “jer se vlasnicima vode Vladimir Šeks i Dejan Palić” i druge.

HZJZ

Kao što i sam naziv kaže, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je javna ustanova. Postoji od 1893. godine, kada je osnovan pod imenom “Kraljevski zemaljski zavod za proizvađanje animalnog cjepiva proti boginjam”, a danas je njegovo djelovanje uređeno s više zakona i dokumenata.

U tekstu portala Istinom protiv laži, izvor priloženog screenshota s neimenovane web stranice, koji bi trebao dokazati da je HZJZ privatna tvrtka, nismo uspjeli naći: jedino smo došli do Facebook objave na stranici Vlade Republike Hrvatske iz veljače 2013. godine, gdje je jedan korisnik postavio link na tražilicu Manta, namijenjenu malim poduzećima u SAD-u (arhivirano ovdje).

 

Dezinformaciju da je Covid-19 Potvrda o identifikaciji cjepiva Faktograf je već razotkrio, kao i dezinformacije dr. Wodarga da će se cijepljenjem ljude genetski modificirati.

Čiji je Ustav?

Naposlijetku, tvrdnja da se vlasnicima Ustava RH vode Vladimir Šeks i Dejan Palić potpuno je suluda. Koliko smo uspjeli detektirati, tvrdnju je prvi put 2016. godine izrekao Karino Hromin Sturm iz Pokreta Zajedno, koji je – kako je naveo portal Tjedno.hr – kao dokaz pokazao oznaku autorskih prava u knjizi: “Copyright c 2010. Vladimir Šeks, Dejan Palić (sva prava pridržana)”. Naslov navodne knjige nigdje nije objavljen. Ovo, također, nije prvi put da portal Istinom protiv laži prenosi tu netočnu informaciju. Raniji primjer arhiviran je ovdje.

Ustav Republike Hrvatske najviši je pravni i politički akt i temeljni konstitutivni državni dokument koji je Sabor Republike Hrvatske donio 21. prosinca 1990. godine i na njega nitko ne polaže autorsko pravo. Također, Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima ne poznaje autorsku zaštitu zakona i propisa.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.