Razotkriveno

Video talijanskog antivaksera Roberta Petrelle prepun je dezinformacija

Foto: Qinghong Shen - Unsplash

Na Facebooku se dijeli video u kojem umirovljeni talijanski liječnik dr. Roberto Petrella iznosi niz netočnih tvrdnji o virusu SARS-CoV-2. Primjerice, netočno tvrdi kako Covid-19 znači “potvrda o identifikaciji cijepljenja umjetnom inteligencijom” i kako “cjepiva reaktiviraju viruse”.

Video je podijeljen sa Facebook stranice Marije Stojaković više od 12 tisuća puta (arhiviran ovdje), a transkript govora objavljen je i kao članak (arhiviran ovdje). Ovaj je video već kružio po Italiji i zemljama španjolskog govornog područja te su ga demantirali različiti fact-checking portali (1, 2, 3). Kadar iz videa nalazi se niže.

Tko je Petrella?

Roberto Petrella je 73-godišnji umirovljeni ginekolog i protivnik cijepljenja koji je 2019. izbačen iz Liječničkog udruženja u Teramu, no vraćen je u udruženje nakon usvojene žalbe. Talijanski fact-checking portali već su prethodno demantirali jedan njegov video, u kojem je tvrdio da se “u cjepivima za gripu nalazio Covid” (1, 2, 3, 4). Petrella je u videu čitao par mjeseci staru dezinformaciju koju su mediji u međuvremenu demantirali, a tada je rekao: “Ne pitajte odakle mi informacije, ja sam vam uvijek davao i davat ću istinite vijesti”.

U novom videu, Petrella kaže (titl):

Covid-19 je skraćenica za „potvrda o identifikaciji cijepljenja“ sa vještačkom inteligencijom. A broj 19 je godina kada je kreiran. Covid nije ime virusa. To je ime međunarodnog plana za kontrolu i smanjenje populacije. Razvijalo se posljednjih nekoliko desetljeća, a krenulo u realizaciju ove, 2020.

U ovoj je izjavi točna jedino tvrdnja da “Covid nije ime virusa”: Covid-19 je bolest uzrokovana virusom SARS-CoV-2, a skraćenica dolazi iz anglosaksonskog imena gdje “CO” znači korona (corona), “VI” znači virus, a “D” znači bolest (disease). Brojka “19” označava 2019. godinu kada je bolest zabilježena, kako se objašnjava na stranici Svjetske zdravstvene organizacije.

SARS pak označava “teški akutni respiratorni sindrom” (severe acute respiratory syndrome), pa ime virusa SARS-CoV-2 označava “teški akutni respiratorni sindrom koronavirus 2”.

Faktograf je već razotkrio brojne teorije zavjera o navodnom planu depopulacije svijeta (1, 2, 3, 4, 5). U tvrdnji da se taj plan razvijao posljednjih nekoliko desetljeća i krenuo u realizaciju 2020. godine ne podastiru se nikakvi dokazi, a i pogrešna je: prvi slučajevi oboljelih od Covida-19 zabilježeni su u Kini u prosincu 2019., dok se znanstvenici slažu da je virus došao iz divljine, odnosno da nije umjetno stvoren.

Virus i imunitet

Nadalje, Roberto Petrella tvrdi:

Ono što reaktivira virus je oslabljeni imunitet prethodnim cjepivima. Ono što nam sad žele ubrizgati su najgora cjepiva do sada”.

Nije sasvim jasno kako dr. Petrella smatra da se virus “reaktivira”. Kako je za čileanski Fast Check objasnio Alejandro Velásquez, specijalist dječjih zaraznih bolesti, “da bi došlo do reaktivacije, virus mora ostati latentan unutar osobe, a način da se to dogodi je stavljanjem genetičkih podataka unutar stanica.” To djeluje s DNK virusima, poput herpesa, koji svoje podatke ostavlja latentnim i kad ima priliku, reproducira se. Međutim, SARS-CoV-2 je RNA virus.

Tvrdnju o imunitetu oslabljenom prethodnim cjepivima protivnici cijepljenja često navode. Faktograf je slične teze razotkrio ovdje i ovdje.

Gripa i koronavirus

Također, razotkrili smo kao manipulativne tvrdnje da cjepivo protiv gripe povećava rizik od koronavirusa. Riječ je o dva istraživanja, iz 2012. i 2019. godine, koja upućuju na zaključak da cjepiva protiv gripe ne štite od infekcija i bolesti uzrokovanih drugim virusima sa simptomima nalik gripi.

Petrella većinu sedmominutnog videa poziva ljude da odbiju testiranje.

Ne testirajte se, testovi nisu pouzdani, to tvrde i sami proizvođači testa. Ne postoji test koji može točno detektirati SARS Cov 2 virus… Ne testirajte se, to je jedini način da se spasite.

Faktograf je razotkrio i ove dezinformacije: izumitelj PCR testa nije tvrdio da se PCR test ne bi trebao koristiti kao alat u dijagnostici, iako jest točno je da testovi nisu sto posto pouzdani, odnosno mogu dati lažno negativne rezultate.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.