Pod povećalom

Neprijateljska propaganda na domaćem terenu

Prije četiri godine su propagandne dezinformacijske kampanje u Trumpovu korist dolazile iz inozemstva. Ove godine kreirali su ih Bijela kuća i Trumpu skloni američki mediji.
EPA/HAYOUNG JEON (Ilustracija prikazuje mural umjetnice Eme Freethinker u Berlinu)

“Prisežem da ću braniti Ustav Sjedinjenih Država od svih neprijatelja, vanjskih i domaćih,” ponosno izgovara svaki federalni službenik kod stupanja na dužnost i tako preuzima ne baš bezazlenu odgovornost.

Zamislite službenika koji datu prisegu shvaća sasvim ozbiljno i promišlja tko bi mogao biti taj unutarnji, a tko vanjski neprijatelj. Vanjski se nekako podrazumijeva; to su vjerojatno, vidi se već i po filmovima i televizijskim serijama, uvijek neki prepredeni Rusi ili fanatični ISIS-ovci. Domaći, unutarnji neprijatelji međutim nisu tako očiti i često se mijenjaju ovisno o okolnostima.

Kakav zaključak izvuče odgovoran federalni službenik kada sa samog vrha vlasti, iz Bijele kuće čuje da su mediji neprijatelji naroda, da je Demokratska stranka velikom zavjerom ukrala izbore te da liječnici namjerno uvećavaju brojke umrlih u pandemiji kako bi priskrbili veću plaću? Treba li federalni službenik sumnjati kada Joe Biden kaže da je pošteno pobijedio na predsjedničkim izborima ili vjerovati Donaldu Trumpu koji tvrdi da je krađa na izborima počinjena velikom zavjerom u koju su umiješani mafija, političari, strane službe, kompanije, marksisti, pa čak i FBI. Da li netko od njih dvojice podriva američki Ustav i predstavlja neprijateljsku opasnost za američki poredak?

Prije samo četiri godine sve se činilo jednostavnijim i ukazivalo da su loši momci zapravo tradicionalni vanjski neprijatelji, Rusi i njihov predsjednik Vladimir Putin, koji su putem Interneta utjecali na američke izbore i prepredeno koristeći društvene mreže zavrtjeli mozak milijunima Amerikanaca. A sada, krajem 2020. godine, teško je uopće razabrati u koga uprijeti prstom za ovako zamršenu postizbornu situaciju u Sjedinjenim Državama.

Kraljevi lažnjaka

Amerikanci su sami krivi ako nisu u stanju razaznati istinitu od lažne informacije, govore u makedonskom gradiću Velesu, neočekivanom informatičkom središtu iz kojeg su se 2016. godine munjevito širile lažne internetske vijesti uoči američkih predsjedničkih izbora na kojima je tada (ne)očekivano pobijedio Donald Trump.

“Lažna se vijest, kada je upakirana između istinitih, probije do čitatelja koji joj povjeruje,” govori jedan od internetskih stratega iz Makedonije koji za početak preporučuje 80% istinitog i 20% lažnog sadržaja kako bi se steklo povjerenje kod čitatelja. Velešani koji se bave manipulacijama lažnim vijestima su, tvrde, ušli u taj posao zbog novca (veze s eventualnim nalogodavcima iz inozemstva nikada nisu u potpunosti dokazane). Uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. godine snalažljivci iz Velesa, grada od 45 tisuća stanovnika u kojemu je prosječna plaća oko dvije i pol tisuće kuna, kontrolirali su više od stotinu internetskih stranica i plasirali dezinformacije koje su uglavnom bile usmjerene protiv tadašnje kandidatkinje Demokratske stranke Hillary Clinton, a u korist izabranika Republikanske stranke Donalda Trumpa.

Nadali su se u Velesu dobroj zaradi i uoči izbora u studenom 2020. godine, ali Facebook i Google su ovaj put bili spremniji te su gotovo u potpunosti blokirali objave koje su stizale iz makedonske prijestolnice lažnjaka. No Veles će ostati zapisan u povijesti kao mjesto prepuno sposobnih pojedinaca koji su dobro zaradili i pritom poticali američke birače da zaokruže Donalda Trumpa 2016. godine, te nagnali bivšeg predsjednika Baracka Obamu da, kako je zabilježio mjesečnik New Yorker, provede sa savjetnicima cijeli dan opsesivno govoreći o pričama koje su objavljivane na Internetu iz osam tisuća kilometara udaljenog mjestašca u središnjoj Makedoniji.

Za poplavu dezinformacija te 2016. godine ne treba okrivljivati samo vanjske faktore poput spretnih Makedonaca ili ruskih računalnih magova koji su stotinama tisuća lažnih profila preplavljivali društvene mreže. Pristojan promet ostvarili su i neki Amerikanci koji su od kuće izmišljali priče s opasnim dosezima, poput Jestina Colera iz južne Kalifornije čija je mašta polučila jednu takvu fantaziju o sumnjivoj smrti agenta FBI-ja koja se potom strelovito raširila društvenim mrežama. Sposobni Jestin Coler, jednom prilikom proglašen i kraljem lažnih vijesti, kaže da se strah odlično prodaje, bolje i od seksa. “Potrebno je izazvati emocionalnu reakciju, smijeh ili bijes, kako bi čitatelj podijelio priču sa stotinama prijatelja,” kaže Coler koji smatra da su stariji građani osobito podložni radikalizaciji na Facebooku.

Te 2016. godine na američke je izbore utjecala i britanska tvrtka Cambridge Analytica koja je zahvaljujući sumnjivom pristupu milijunima Facebook profila razradila strategiju pridobivanja birača, takozvani psihografski model. Istraga o Cambridge Analytica skandalu još uvijek traje i američki federalni organi pokušavaju na saslušanje privesti bivšeg stratega Trumpove kampanje Steve Bannona koji se oglušio na ranije pozive za davanje iskaza. Facebooku je pak, zbog nedozvoljenog ustupanja podataka o korisnicima, odrezana masna kazna od čak pet milijardi dolara, a tvrdnje o umiješanosti ruskih službi u manipuliranju Facebook algoritmima u Cambridge Analytica aferi nikada nisu razjašnjene ili dokazane.

Ubojica je u kući

Društvene mreže i obavještajne organizacije su se, poučene lošim iskustvima od prije četiri godine, za izbore 2020. bolje pripremile i uspjele odbiti većinu napada lažnim vijestima iz inozemstva, ponajprije iz Rusije, Kine i Irana. No ostvario se scenarij iz horror filmova, onaj trenutak u kulminaciji kada zaprepašteno saznajemo da je ubojica zapravo u kući, slikovito zaključuje analitičar Peter Singer koji predočava dokaze da su dezinformacije oko izbora u studenom 2020. stigle isključivo iz domaćih, američkih izvora.

Singer smatra da su lažne vijesti vješto ubačene iz inozemstva prije četiri godine metastazirale tako što su oštetile imunitet demokracije u Sjedinjenim Državama, a dokaz za to su brojne i zamršene teorije zavjera razvijene proteklih mjeseci unutar SAD-a. Rezultat su milijuni građana koji, sada dodatno potaknuti Trumpovim tvrdnjama bez dokaza da je prevaren na biralištima, sumnjaju u legalnost i provedbu izbornog procesa te tako razvijaju nepovjerenje u institucije sustava i zajednice, što će izazvati teške I dugoročne posljedice.

Najbrži način za jačanje imuniteta protiv dezinformacija je, prema nedavnom istraživanju, razvijanje digitalne pismenosti jer većina nas nije trenirana za procesuiranje velike količine vijesti. Kod prosječnog korisnika društvenih mreža i drugih internetskih izvora dolazi do zagušenja, kaže istraživačica iz Nevade Mary Blankenship koja smatra da prvi korak u borbi protiv zavjereničkih teorija treba biti jednostavan, a taj je da sami prestanemo širiti dezinformacije. Sve generacije Amerikanaca su na udaru lažnih vijesti, a mediji i novinari nerijetko i sami podlegnu manipulacijama te će za početak možda najlakše biti da mnoge informacije u startu tumačimo kao lažne prije nego se uvjerimo da su temeljito provjerene, predlaže pak sociologinja Zeynep Tufekci sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

I domaći i vanjski trovači lažnim informacijama najčešće koriste kombinaciju istine i laži kako bi zbunili čitatelja, a dokaz je i postizborna stara-nova teorija zavjere pod nazivom “Veliko resetiranje” koja Joeu Bidenu pripisuje plan stvaranja jedinstvene globalističke vlade. Agilno ju rasparčavaju spomenuti Steve Bannon, kao i Fox News i još neke medijske kuće, a umirovljeni kontroverzni katolički biskup Carlo Maria Viganò koji živi u SAD-u i nerijetko širi teorije zavjera, “Veliko resetiranje” je sažeo kao namjeru Billa Gatesa da ograniči ljudske slobode i oduzima imovinu onima koji odbiju cijepljenje protiv korona virusa.

Nije pošteđen ni Papa Franjo, u raspravi na Fox News prozvan kao globalist i socijalist koji promovira “Veliko resetiranje” s namjerom uništavanja kapitalizma. Slične teorije zavjera čuli ste vjerojatno već i ranije, no zanimljivost ovaj put je što “Veliko resetiranje” zaista i postoji te održava opsežnu službenu internetsku stranicu. Radi se naime o inicijativi Svjetskog ekonomskog foruma pod istim nazivom, a s ciljem rasprave o budućnosti čovječanstva nakon Covid-19 pandemije. Iako je Svjetski ekonomski forum otmjeni skup moćnih i bogatih koji se održava godišnje u švicarskom Davosu, desničarski mediji tvrde da je “Veliko resetiranje” podmukli ljevičarski projekt koji namjerava uništiti slobodno tržite, dok se ljevičarima diže kosa na glavi od scena iz Davosa gdje se srdačno druže korporativne glavešine i populisti te iza kulisa dogovaraju nove unosne poslove.

Veliko resetiranje (Great Reset) – interes u proteklih 12 mjeseci (izvor – Google Trends)

 

Veliko resetiranje, plan Svjetskog ekonomskog foruma  – Izvor: Svjetski ekonomski forum (WEF)

Ogledalce, ogledalce

Najozbiljnija prijetnja Sjedinjenim Državama danas nisu Kina, Rusija, Iran ili Sjeverna Koreja, prijetnja smo zapravo mi, Amerikanci, jer smo nezadovoljni, ljuti, uplašeni i jedni druge gledamo poprijeko, upozorava u analizi profesor Gregory Foster sa Sveučilišta nacionalne obrane u Washingtonu D.C. Najveći smo neprijatelj sami sebi i moramo se razbuditi i dovesti u red, poručuje Foster Amerikancima upozoravajući da društvo razdiru pohlepa, arogancija i netolerancija. U najvećoj svjetskoj ekonomiji gotovo 18% građana je ispod razine siromaštva, stotine je tisuća beskućnika, a zbog rastućih etničkih, klasnih, rasnih i religioznih podjela u SAD-u se krivulja pogoršanja stanja indeksa fragilnosti već godinama kontinuirano penje.

Izvor: Fragile States Index

Pozivajući naciju da se pogleda u zrcalo i upita je li Amerika još uvijek moćna država, Foster ukazuje da Kina i Rusija samo čekaju priliku kako bi SAD skinule s prijestolja svjetske sile. Bivši direktor CIA-e John McLaughlin pak kaže da tvrdnje Donalda Trumpa o lažiranim predsjedničkim izborima pomažu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kojemu je strateški cilj prikazati američku demokraciju kao nefunkcionalnu. “Potpuno je jasno svima da postoje problemi u američkom izbornom sustavu,” kazao je Putin na ruskoj državnoj televiziji zaključujući kako SAD ne bi trebale dijeliti packe i lekcije o politici drugima u svijetu.

Teške riječi

Donald Trump tjednima već ustraje u tvrdnjama da je zapravo on izborni pobjednik, a u nekim američkim saveznim državama još uvijek traje mrcvarenje i pravno natezanje oko prebrojavanja glasova. Padaju teške riječi dok mediji potpiruju vatru emitirajući ozbiljne prijetnje poput one da bi trebalo ustrijeliti Chrisa Krebsa, bivšeg kibernetičkog stručnjaka Ministarstva domovinske sigurnosti, zbog izjave da su provedeni izbori bili najsigurniji u povijesti SAD-a. Prijetnju je izgovorio Joe diGenova, jedan od Trumpovih odvjetnika, a riječi ne bira ni pastor Rick Wiles, čest širitelj teorija zavjera, koji predlaže strijeljanje nekih članova Demokratske stranke i novinara jer su, veli, izdajice.

Drugi, pak, pozivaju na pribranost podsjećajući da su izbori provedeni u teškim uvjetima usred pandemije. “Američki se građani trebaju razbuditi i početi misliti svojom glavom, tražiti činjenice, a ne nasjedati teorijama zavjera,” kaže Chris Thomas koji u državi Michigan kao nestranački službenik sudjeluje u organizacijama izbora već desetljećima. “U situaciji kada naši lideri nisu odgovorni, građani sami trebaju potražiti što je istina, a ako to ne učine, ako više ne budu vjerovali procesu izbora predsjednika Sjedinjenih Država, bit ćemo,” kaže Thomas, “u zaista ozbiljnim problemima.”

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.