Dezinformacije o koronavirusu

Pandemija Covida-19 nema veze s “chemtrails otrovima”

Ne, Covid-19 nije zapravo rezultat trovanja iz zraka chemtrailsima. Riječ je o staroj teoriji zavjere koja se sada povezuje s pandemijom.
Chemtrails
Free-Photos/Pixabay

Teorije zavjere o pandemiji često se povezuju s onima koje su postojale i prije pojave virusa SARS-CoV-2.

Jedna takva ovih se dana ubrzano širi društvenim mrežama. Objavljena je na privatnom Facebook profilu (arhivirano ovdje) s kojeg je kasnije podijeljena više od 3400 puta. U njoj se pandemija povezuje s – chemtrailsima.

“NEMA ZARAŽENIH ,VEČ IMA REAKCIJA ORGANIZMA NA TROVANJA IZ ZRAKA SA CHEMTRALIS OTROVIMA ZA ŠTITNJAČU, PLUČA – UPALA I EMBOLIJA PLUČA I ZGRUŠANA KRV I UGRUŠCI ,DA TIJELO IMA MANJKA KISIKA DA SE GUŠI I NASTUPA SMRT !”, stoji u objavi.

Autor objave i ranije je širio dezinformacije povezane s pandemijom, kao na primjer onu da je medicinska sestra koja se onesvijestila odmah nakon cijepljenja preminula zbog cjepiva (arhivirano ovdje), što nije točno. O tome slučaju je Faktograf nedavno pisao.

Osim što ne navodi nikakav dokaz za svoje tvrdnje, autor ne navodi čak ni o kakvom otrovu je riječ.

Otrov, chemtrails i korona

Neki drugi dezinformatori koji su ranije iznosili slične tvrdnje bili su konkretniji. Nedavno se društvenim mrežama širio video u kojem doktor Alek Račić iz Srbije tvrdi da koronavirus izaziva bojni otrov sarin kojim nas “prskaju”. Faktograf je o tome već pisao. Naime, da nas zaprašuju sarinom, simptomi koje bi dobili razlikovali bi se od onih uzrokovanih virusom SARS-CoV-2 jer sarin najviše napada živčani sustav.

Nije točno jasno koji su to otrovi za štitnjaču i pluća koji izazivaju krvne ugruške, kao što se navodi u objavi.

Međutim, o kakvim god otrovima bilo, njima nas svakako ne truju iz zraka, putem “chemtrailsa”. Teorijama o tome kako su tragovi koje zrakoplovi ostavljaju na nebu dio zlonamjernog plana trovanja čovječanstva već smo se bavili nekoliko puta, o čemu više možete čitati ovdje.

“Pruge” koje možete vidjeti na nebu nisu otrov, nego posljedica susreta toplog i vlažnog zraka sa hladnim.

Ima zaraženih

Tvrdnja da nema zaraženih je netočna.

SARS-CoV-2  dolazi iz obitelji virusa nazvanih Coronaviridae, a najčešće se širi izravnim, neizravnim ili bliskim kontaktom sa zaraženim ljudima. Osim toga, širi se i zračnim putem, odnosno, aerosolima. Najčešći simptomi Covida-19 su temperatura, suhi kašalj, gubitak okusa ili mirisa, umora, začepljenost nosa itd. (WHO).

Prema podacima koji se mogu naći Worldmeter, dosad je zabilježeno preko 78 milijuna slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 , a od posljedica je preminulo više od milijun i 700 tisuća ljudi.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.