Dezinformacije o koronavirusu

Ovaj video ne dokazuje prisilno cijepljenje žrtava potresa

Video koji prikazuje čovjeka dok odbija cjepivo dokazuje tek da žrtve potresa primaju cjepivo protiv Covida-19 samo ako to žele.
Izvor: HINA/ Damir SENČAR (screenshot)

Društvenim mrežama širi se kratki isječak (11 sekundi) video priloga Nove TV cijepljenja žrtava potresa s epicentrom kod Petrinje. Emitiran je 2. siječnja ove godine, prvog dana cijepljenja na području pogođenog potresom. Najavljeno je i objašnjeno činjenicom da je u tako ekstremnim okolnostima nemoguće poštivanje epidemioloških mjera.

Doslovni citati iz kratkog isječka priloga glase:

OFF: Cjepivo je ponuđeno i unesrećenima koji su smješteni u vojarni u Petrinji.

Muškarac koji odbija cjepivo: “Ja neću s tim imat’ veze. Cijepit ću se poslije, ne sad”

Medicinska radnica: “Kako mislite poslije?”

Muškarac koji odbija cjepivo: “Neću i gotovo. Ja neću.”

Na YouTubeu je taj identičan klip nazvan dokazom prisilnog cijepljenja, dok je u grupi “Stop lopovi” predstavljen kao “demant Faktografu”.

Cjepljenje u Petrinji ⛔⛔⛔
Ovo je demant FAKTOGRAFU
Pogledajte dokaz

Pretpostavka je da “demantiraju” tekst o tome da na potresom pogođenom području nema prisilnog cijepljenja, iako ovaj video zapravo ilustrira konzumaciju prava na odbijanje cjepiva.

Kasnije je status izmijenjen u “Cjepljenje u Petrinji“, no iz komentara je jasno da je sugestija o prinudi uspjela. Samo se rijetki komentatori pitaju je li muškarac na kraju cijepljen ili ne, odnosno je li istjeran iz kolektivnog smještaja. Podsjetimo, Ministarstvo zdravstva tvrdi da “timovi za cijepljenje na terenu cijepe isključivo osobe koji se žele cijepiti” te da “ukoliko se netko ne želi cijepiti, ne trpi nikakve posljedice”.
U reakcijama na video poziva se na ubojstvo medicinske radnice. Krimen je što je muškarca koji je odbio cijepljenje, tvrdeći da će se cijepiti poslije, upitala: “Kako mislite poslije?”

“Covid teroristi” i “slučajna” snimka emitirana u udarnom terminu

Ovo pitanje nije zvučalo dovoljno problematično za portal Paraf. Oni koriste istu snimku da bi medicinsko osoblje nazvali “Covid teroristima”. Pitanje zabilježeno kamerama začinili su dodatkom koji nije izgovoren ni na snimci koju prilažu tekstu, niti je dokumentiran na sličnim snimkama, uključujući cjeloviti prilog Nove TV.

“Kako mislite poslije? Ne može to tako, nije odustala sestra dok čovjek nije rezolutno odgovorio: “Neću i gotovo.”

Stvaraju i dojam zataškavanja, premda se radi o snimci emitiranoj u najgledanijoj informativnoj emisiji u državi, Dnevniku Nove TV. Snimka je objavljena na web stranicama televizijske kuće, a objavljena je i na portalu televizije Dnevnik.hr-u.

Paraf, naime, piše da je snimka nastala “slučajno”, ne objašnjavajući zašto je onda emitirana, ako nije nastala prilikom izravnog prijenosa.

Njegovu reakciju slučajno su zabilježile tv kamere. Novinari su trebali snimiti ljude koji oduševljeno primaju cjepivo ostali su kratkih rukava.

Osim toga, na samom početku priloga navodi se da je odaziv velik, ali da ima i onih koji ga odbijaju:

Ivan Rožanković DVD Topusko: “Mnogi se ne žele cijepiti, poručio bih svima da se cijepe svakako.”

Novinarka nije svjedočila nikakvoj prisili

Budući da medicinsko osoblje portal Paraf optužuje za terorizam i time se dovodi u pitanje njihova vjerodostojnost, obratili smo se televizijskoj kući koja je prilog emitirala. Njihova je novinarka bila na terenu prilikom nastanka ove snimke i potvrdila je, kažu s Nove TV, da u njezinom prisustvu nitko nije prisilno cijepljen.

S Nove TV potvrđuju i kako snimka nije procurila, ona je prikazana u Dnevniku Nove TV u subotu, 2. siječnja i dostupna je za ponovno gledanje na web stranici Nove TV.

Iskorišteno svih 970 doza cjepiva koje su tog dana stigle u Petrinju

Toga dana je na terenu bila i ekipa Hine. Njihov je, pak, video iskoristila grupa protivnika vakcinacije, koja ga je montirala na scene emitirane na Novoj TV. U naslov videa o cijepljenju stavljaju navodnike na riječ “dobrovoljno”, također insinuirajući da se žrtve potresa cijepi prisilno.

Koriste i screenshot teksta objavljenog uz prilog na portalu televizije, Dnevnik.hr-u, s naslovom “Epidemiolog o cijepljenju u Petrinji: ‘Strašno velik odaziv! Ma da smo imali i tisuću doza, potrošile bi se'”. Naslov proizlazi iz intervjua s epidemiologom Inoslavom Brkićem. Njegova tvrdnja o velikom odazivu nije izrečena bez podloge u podacima.

”970 doza nam je pristiglo, potrošene su sve doze. Cijepili smo 250 civila, 170 zdravstvenih djelatnika i sve žurne službe. Izvrstan odaziv! Ma da smo imali i ’tisuću’ doza, potrošile bi se. Strašno veliki interes za cijepljenje”, ustanovio je epidemiolog Inoslav Brkić.

Učinkovitost i sigurnost cjepiva

Grupa “Roditelj odlučuje 3.0” navodi i:

U uputi o lijeku piše:
“Trajanje zaštite stečene ovim cjepivom nije poznato i još se utvrđuje u kliničkim istraživanjima koja su u tijeku. Ovaj je lijek pod dodatnim praćenjem.”

Navod o trajanju imuniteta je točan. Usprkos velikom uzorku na kojemu je cjepivo testirano, prošlo je premalo vremena da bi se sa sigurnošću moglo reći hoće li imunitet trajati nekoliko mjeseci ili dulje.

Stranica poziva da se utvrdi je li “medicinarka” rekla u kojem postotku je cjepivo sigurno i učinkovito, budući da to tvrdi.

Medicinska radnica u videu objašnjava građanima smještenim u vojarni u Petrinji zašto je dobro da se cijepe: “Ja vjerujem da možda neki imaju nekakav strah od cjepiva, ali smatram da nije opravdan s obzirom na to da je cjepivo sigurno i učinkovito i s obzirom na to gdje se vi sada nalazite. Tu ste u kolektivu, gdje ste izloženi zarazi i epidemiji i nemate dovoljnih uvjeta da bi se to (zaraza i epidemija) moglo spriječiti.”

Učinkovitost i sigurnost

Tvrdnje medicinskih radnika o učinkovitosti i sigurnosti proizlaze iz dokumentacije temeljem koje su regulatori pustili cjepivo u optjecaj. Minimum učinkovitosti je 50 posto, a klinička ispitivanja Pfizerovog cjepiva pokazala su da ona premašuju 90 posto, tri tjedna nakon druge doze.

U danima najgorih potresa u Petrinji, od Covida je dnevno umiralo 15 tisuća ljudi u svijetu. Broj umrlih se bliži dva milijuna, nakon 86 milijuna registriranih slučajeva. Do današnjeg dana, prema Bloombergovom tragaču za cjepiva, u svijetu je podijeljeno 13 milijuna doza cjepiva i govori se o nekoliko smrti koje su uslijedile nakon cijepljenja, što se opet ne povezuje direktno s cjepivima. Naime, uz medicinsko osoblje i njegovatelje, prvi su na redu za cijepljenje u pravilu stanovnici staračkih domova – također svojevrsnih kolektivnih smještaja s ranjivom populacijom.

Komplikacije su vrlo rijetke. Otkada je počelo cijepljenje, zabilježeno je tek nekoliko težih alergijskih reakcija, anafilaksi, i to kod osoba koje su ranije imale snažne alergijske reakcije. Cijepljenje se odvija pod strogim nadzorom, a upute se neprestano dopunjuju novim saznanjima.

Covid-19 je vodeći uzrok smrti u SAD-u

Ovome dodajmo i da je Covid-19 trenutno vodeći uzrok smrti u SAD-u. Jedna osoba umre od te bolesti svake 33 sekunde. Najveća ekonomija unutar najveće ekonomije svijeta, američka država Kalifornija, nije u stanju držati tu bolest pod kontrolom. Hitne službe u Los Angelesu dobile su naputak da smanje upotrebu kisika za prekobrojne pacijente, ali i da ne prevoze u bolnice osobe s malim izgledima za preživljavanje.

Dezinformacije koje su objavljene u vezi potresa koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju i okolicu možete pročitati ovdje. Razotkrivene dezinformacije vezane uz cjepivo protiv Covida-19 možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.