Razotkriveno

Ne, CIA nije pokušala sedam puta ubiti Trumpa

EPA/Stefani Reynolds / POOL

“U napadu na sjedište CIA-e američki marinci zaplijenili hrpu dokaza. Trumpa 7 puta pokušali ubiti!” Članak s ovim dezinformirajućim naslovom objavio je portal instinomprotivlazi.info (arhivirano ovdje).

Naslovna fotografija, točnije screenshot kojim je tekst opremljen prikazuje pripadnike Nacionalne garde Wisconsina i Illinoisa u zgradi US Kapitola, snimljena je sredinom siječnja, a autorica je Erica Jaros. “Vijest” o navodnom napadu marinaca na sjedište CIA-e podijeljena je na Facebook stranici portala istinomprotivlaži.info, otkud su je dalje dijelili korisnici Facebooka.

Radi se o dezinformaciji staroj najmanje tri godine. Korisnici Facebooka u SAD-u dijelili su je još 2017. godine (1, 2). U listopadu 2017. godine o tome su pisali novinari američkog fact-checking portala Snopes.

Dakako, od 2017. do danas američki marinci nisu napali sjedište CIA-e i tamo zaplijenili “hrpu dokaza”, niti je na bivšeg predsjednika SAD-a sedam puta pokušan atentat. Vijesti o tome nemoguće je pronaći na vjerodostojnim medijskim adresama, jer riječ je o još jednoj teoriji zavjere kakve u našem medijskom prostoru portal istinomprotivlaži.info širi gotovo svakodnevno, o čemu više možete doznati na Faktografu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.