Razotkriveno

Desetogodišnji dječak koji je preminuo na “Franu Mihaljeviću” nije imao sepsu ni upalu slijepog crijeva

Društvenim mrežama proširila se objava u kojoj se netočno tvrdi da dječak nije umro od posljedica zaraze koronavirusom, već od sepse nakon operacije slijepog crijeva.
Izvor: Hina/MORH

Društvenom mrežom Facebook proširila se objava koja optužuje Kliniku za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” za širenje panike i falsificiranje uzroka smrti desetogodišnjeg dječaka koji je prošloga tjedna postao najmlađa žrtva Covida-19 u Hrvatskoj. Objava je prenesena i na više portala [1, 2].

Naime, više je medija objavilo kako je dječak preminuo zbog upalnog stanja koje pogađa mlađe pacijente, nazvanog multisistemski inflamatorni sindrom kod djece (MIS-C). To je za medije potvrdio sam profesor Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike.

“Razvio je multisistemni inflamatorni sindrom i, nažalost, preminuo. Imali smo više takvih slučajeva, o tom sindromu govorim zadnjih nekoliko mjeseci, no do sada su se, srećom, svi oni oporavili. Ovo je prvi slučaj smrti”, izjavio je Tešović.

Upala crvuljka i sepsa

Međutim, u objavi koja se proširila društvenim mrežama se tvrdi da dijete nije umrlo od komplikacija povezanih s Covidom-19, već od sepse nakon operacije slijepog crijeva:

“Smradovi novinarski lažljivi !!! Slučajno moja žena radi sa bakom preminulog dječaka te ispada da samo lažete i širite paniku. Dječak je imao upalu slijepog crijeva te nakon operacije dobio sepsu od koje je nažalost preminuo.Zašto to ne obljavljujete? Ja ću vam reći.Više klikova se dobije sa bombastičnim naslovom nego sa istinom.Zanimljivo je da je Pcr test prije operacije bio negativan a nakon operacije pozitivan. Di je sad onaj smrdljivi faktograf te ostala bagra koja uživa prenoseći projekcije od 1000 umrlih u 30 dana. Mislim na Rudana i Đikana. Veliko fuuuuuuj, gadite mi se.”

U bolnici to opovrgavaju. Na izravan upit Faktografa o tome je li dječak bolovao od upale slijepog crijeva i je li razvio sepsu, ravnateljstvo “Fran Mihaljevića” odgovara:

“Dječak nije bolovao od upale crvuljka, niti je razvio sepsu.”

Na pitanje je li bolnica izvan svake sumnje utvrdila uzrok smrti, Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece bolnice, Goran Tešović, navodi da će obdukcija biti izvršena tijekom današnjeg dana, no da je dječak podlegao oštećenju srca nastalom zbog multisistemskog inflamatornog sindroma.

Obdukcija

“Klinički i laboratorijski posrijedi je MIS-C velo teška/kritična kliničkog tijeka s multiorganskom disfunkcijom i smrtnim ishodom nastalim bez obzira na sve poduzete mjere liječenja. Uzrok smrti je ireverzibilno oštećenje srčanog mišića. Klinička dijagnoza bit će provjerena obdukcijom koja će se izvršiti 26. siječnja 2021.”, navodi se u odgovorima.

Upitali smo i je li točan navod koji su medija prenijeli, o tome da dječak nije imao nikakvih komorbiditeta.

“Osim prekomjerne tjelesne mase, dječak nije imao nikakvih poznatih prethodnih komorbiditeta”, odgovara.

Test, koji se pokazao pozitivnim, napravljen je prije operacije

Budući da se u objavi dovodi u pitanje i pouzdanost testiranja na koronavirus, upitali smo je li točno da je PCR test prije operacije bio negativan, a nakon operacije pozitivan.

“Nije točno. PCR čiji je rezultat pozitivan uzet je na dan operativnog zahvata, prije nego što je isti učinjen. Rezultat PCR-a pristigao je nakon što je već učinjena eksplorativna laparotomija”, odgovaraju iz Klinike. Radi se, naime, o dijagnostičkom postupku kirurškog otvaranja trbušne šupljine radi točnijeg uvida u patološki proces.

MIS-c i MIS-a

O MIS-c-u, imunološkoj bolesti kojoj infekcija dolazi kao okidač, pisalo se u hrvatskim medijima, pa i na Faktografu. Ipak, o veću pažnju je izazvao tek kada je nakon dijagnostičkog lutanja proglašen odgovornim za teško stanje u kojemu se našao sin HRT-ove novinarke Jasminke Kalčić. Krajem prosinca ona je detaljno opisala simptome.

Iako MIS-c dijeli pojedine simptome sa sepsom, sepsu je moguće isključiti laboratorijskim pretragama. Štoviše, kada liječnici posumnjaju na MIS-C, osim sepse, moraju isključiti aktivne slučajeve Covida-19, kao i druga upalna stanja poput Kawasakijeve bolesti ili sindroma toksičnog šoka, radi rane dijagnoze i pravilnog liječenja.

Sindrom je otkriven prošle godine, a može se pojaviti i kod odraslih osoba (MIS-a, odnosno multisustavni inflamatorni sindrom kod odraslih).

U Splitu oboljelo osmero djece, dvoje teško

U Klinici ​za dječje bolesti KBC-a Split ​bilo je hospitalizirano osmero djece s dijagnozom MIS-c-a, no svi su izliječeni iako je dvoje bilo u vitalno ugrožavajućem stanju, izvijestio je u ponedjeljak predstojnik Klinike Veselin Škrabić.

Pojasnio je da je riječ o sindromu koji pogađa djecu do petnaeste godine života​ zbog specifičnog imunološkog odaziva. ​Djecu su liječili imunoglobulinima i kortikosteroidima uz ostalu potpornu terapiju, kao i terapiju potrebnu pojedinom pacijentu.​

Beroš: Komplikacije nakon zaraze koronavirusom

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u ponedjeljak na konferenciji Stožera civilne zaštite da je dječak koji je preminuo “od komplikacija nakon zaraze koronavirusom” te da je iz Klaićeve bolnice prebačen u Zaraznu kako bi mu se omogućilo što bolje liječenje. Istaknuo je i da se na početku nije sumnjalo na koronavirusnu infekciju.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić naglasila je kako su u klinici već liječili 17 takvih pacijenata pa su postojala veća iskustva u liječenju bolesnika s tim upalnim sindromom.

“Ako roditelji znaju da je dijete bilo u sredini gdje je bilo covid pozitivnih, mora se misliti na tu situaciju. Ne treba raditi paniku od svake povišene temperature, ali roditelji trebaju pratiti stanje svog djeteta i u slučaju opisanih simptoma treba otići kod infektologa i pedijatra”, poručila je Markotić.

“Ovaj sindrom je opisan kod asimptomatske djece kojima je inicijalna bolest bila simptomatska: visoka temperatura, glavobolja, bolovi u trbuhu, povraćanje, proljev … to su signali kada roditelji moraju odvesti dijete liječniku”, rekao je Beroš.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.