Razotkriveno

Portal “Slobodni Zagreb” nastavlja dezinformacijsku kampanju protiv Tomislava Tomaševića

Portal iza kojeg stoje poznati propagandisti vodi dezinformacijsku kampanju protiv glavnog protukandidata Milanu Bandiću na izborima u Zagrebu.
HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Portal “Slobodni Zagreb” nastavlja voditi dezinformacijsku kampanju protiv Tomislava Tomaševića, glavnog protukandidata Milanu Bandiću na izborima za zagrebačkog gradonačelnika.

O aktivnostima portala “Slobodni Zagreb” već smo pisali na Faktografu; radi se o portalu kojem je u impressumu kao glavni urednik potpisan Ivica Janković, a koji se na lokalnim izborima 2017. kandidirao na listi stranke Milana Bandića.

Oglase portala “Slobodni Zagreb” na Facebooku, prema podacima iz Facebookovog Ad Libraryja, plaća tvrtka McElit braće Hrvoja i Marija Macana. Ista tvrtka na Facebooku je plaćala i oglase putem kojih se promovira Bandićev reizbor za gradonačelnika Zagreba, a u kojima se Bandić prema klasičnoj populističkoj formuli opisuje kao predstavnika naroda u borbi protiv elita, a o čemu je prvi pisao Telegram.

Politička propaganda

Braća Macan najpoznatiji su kao vlasnici portala Priznajem.hr, znanog po objavljivanju činjenično netočnih i neutemeljenih informacija. Braća Macan bave se političkom propagandom: ranije su radili za Domovinski pokret i Most. Za Most su uoči parlamentarnih izbora vodili online kampanju baziranu na objavljivanju lažiranih predizbornih anketa, također u suradnji s Ivicom Jankovićem, putem serije portala “Stvarnost.hr”.

Radi se o vrsti kampanje kakvima se politički akteri koriste kada se žele prikazati jačima nego što doista jesu, računajući da će birači za njih biti skloniji glasati ako su manje šanse da će im glas “propasti”, tj. da opcija koju biraju neće proći izborni prag.

Čini se da sličnu kampanju svojim klijentima braća Macan namjeravaju nuditi i uoči lokalnih izbora. Sredinom veljače tvrtka McElit platila je oglas na Facebook stranici “Stvarnost.hr” u kojem tvrde da organiziraju “vjerodostojnu anketu”. Putem “ankete” prikupljaju e-mail adrese i podatke o političkim preferencijama građana.

Manipulacije otpadom

Portal “Slobodni Zagreb” je Bandićevog glavnog protukandidata Tomaševića proglasio licemjerom zbog, kako pišu, njegove namjere da zagrebačko smeće preseli s Jakuševca u Resnik. Tvrde da se upravo protiv toga Tomašević zalagao kao aktivist Zelene akcije. Članci u kojima “Slobodni Zagreb” manipulira Tomaševićevim izjavama o problemu otpada u Zagrebu arhivirani su ovdje i ovdje.

Prvi članak, objavljen 12. veljače, posvećen je izjavi koju je Tomašević dao u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” koju je vodio Mislav Togonal, a u kojem se bez Bandićevog prisustva odvilo prvo sučeljavanje dijela kandidata za gradonačelnika Zagreba. Umjesto Bandića u “Otvorenom” je gostovao njegov pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić, iz čije prepirke s Tomaševićem je “Slobodni Zagreb” izvukao neutemeljenu tvrdnju da kandidat zelene ljevice želi zagrebačko smeće prebaciti s Jakuševca u Resnik.

Transkribirali smo prepirku između Lovrića i Tomaševića, koja se može pogledati i u snimci emisije “Otvoreno” na YouTubeu (od 40. minute):

Tomašević: Želim se baviti onime što mi hoćemo napraviti kad preuzmemo upravljanje gradom. Prva stvar, otpad: odvojeno prikupljanje otpada od vrata do vrata, naplata prema količini neodvojenog otpada, rješavanje ovog nereda u prikupljanju i odvozu otpada koji je trenutno na snazi, zatvaranje odlagališta Jakuševac u prvom mandatu u roku od četiri godine, a vi ste ga produžili da radi do 2029. godine. Drugo, promet…

Togonal: Ako zatvorite Jakuševac, kud ćete s otpadom?

Tomašević: Znači centar za gospodarenje otpadom koji će se bazirati na mehaničkoj biološkoj obradi otpada bez suspaljivanja, gdje ćemo i dalje iz mješovitog komunalnog otpada uspjeti izvući dio sirovina, a ostatak ćemo pretvoriti u inertnu masu kojom ćemo sanirati ilegalna odlagališta otpada.

Lovrić: Mene zanima gdje u gradu?

Togonal: U kojem kvartu bi to izveli?

Tomašević: CGO je već planiran.

Lovrić: A gdje?

Tomašević: U Resniku je planiran.

Lovrić: A u Resnik ćete staviti.

Tomašević: Govorim o CGO-u.

Da je tvrdnja kako Tomašević želi preseliti zagrebačko smeće s Jakuševca netočna i manipulativna, jasno je već sa službenih stranica Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO), javnog poduzeća koje je Grad Zagreb osnovao 2014. godine.

“Na lokaciji Resnik planira se izgradnja CGO u kojem će se oporabiti otpad s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a sukladno Sporazumu o suradnji na pripremi projekta ‘Centar za gospodarenje otpadom Zagreb’ između Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom d.o.o. potpisanom 10. siječnja 2018. godine”, stoji na službenoj stranici ZCGO-a.

Upravo je u tekućem mandatu zagrebačkog gradonačelnika Bandića, dakle, potpisan sporazum kojim je odlučeno da će se centar za gospodarenje otpadom graditi na Resniku, a što je upisano i u prostorne planove. To odražava i javno dostupni Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba.

Nadalje, izgradnja centra za gospodarenje otpadom ne znači da će se smeće koje se dosad odlagalo na Jakuševcu prebaciti u Resnik, niti se Tomašević za to zalaže. U emisiji “Otvoreno” Tomašević je također kazao da Jakuševac treba zatvoriti i sanirati, a najavio je i sanaciju brojnih ilegalnih odlagališta otpada u Zagrebu.

Važno je naglasiti i da centar za gospodarenje otpadom nije ista stvar kao i smetlište. Svrha centra za gospodarenje otpadom nije da se smeće samo odlaže u hrpama, kao što se mahom radilo na Jakuševcu (a što je narušilo kvalitetu života građana koji žive u blizini), već da se otpad prerađuje na način da se iz njega izvuku korisne sirovine koje se mogu upotrebljavati u gospodarstvu. Ako se otpadom adekvatno upravlja, iz njega se mogu dobiti npr. reciklažne sirovine za ponovnu uporabu, prirodno gnojivo, bio-plin i slično.

Centar za gospodarenje otpadom nije smetlište

Na portalu “Slobodni Zagreb” 17. veljače objavljen je još jedan članak na ovu temu, manipulativno naslovljen “LICEMJERNI TOMAŠEVIĆ: Prosvjedovao protiv spalionice u Resniku a sada bi tamo selio smeće s Jakuševca”. U istom se tekstu netočno navodi da je centar za gospodarenje otpadom “samo eufemizam za smetlište”.

“Slobodni Zagreb” dakle tvrdi da je Tomaševićevo zalaganje za gradnju centra za gospodarenje otpadom u Zagrebu u suprotnosti sa stavovima koje je promovirao kao predsjednik Zelene akcije. Pa pogledajmo za kakvo se rješenje Tomašević zalagao dok je još bio samo ekološki aktivist.

“Nijedna županija u Hrvatskoj ne gradi spalionicu, već sve grade centre za gospodarenje otpadom”, izjavio je Tomašević na prosvjedu protiv spalionice u Resniku u rujnu 2008. godine (H-Alter).

Upravo na taj prosvjed, kada je pred Gradsko poglavarstvo Bandiću donesena replika velikog uha “da bolje čuje alternativu”, u svom se članku referira “Slobodni Zagreb”. Tvrde da je tadašnja prosvjedna akcija dokaz Tomaševićevog licemjerstva.

“No po novom prijedlogu Tomaševića, Resnik bi ipak dobio – smetlište, u osnovi ono Jakuševačko, samo bez spalionice (koje nema ni u Jakuševcu). Postavlja se pitanje zašto je prosvjedovao protiv smeća u Resniku, ako ga sad sam želi tamo?”, piše “Slobodni Zagreb”.

Citirana rečenica sadrži više činjeničnih netočnosti. Prvo, kao što smo već objasnili, centri za gospodarenje otpadom nisu odlagališta otpada, tj. smetlišta, već objekti koji omogućavaju ne samo ekološko zbrinjavanje otpada, već i stvaranje nove vrijednosti odvajanjem i adekvatnom obradom otpada.

Drugo, Tomašević i Zelena akcija nisu prosvjedovali protiv smeća na Resniku, već protiv spalionice na Resniku. Spaljivanje otpada energetski je neučinkovito i ekološki neprihvatljivo, što s odvajanjem i kružnim gospodarenjem otpadom nije slučaj. I treće, gradnja centra za gospodarenje otpadom na Resniku nije Tomaševićeva želja, već je tako odlučio Grad Zagreb pod Bandićevim vodstvom.

Optužba “Slobodnog Zagreba” da je Tomašević licemjeran jer se zalaže za izgradnju centra za gospodarenje otpadom također ne stoji. Kao što je vidljivo iz citirane izjave s prosvjeda iz 2008. godine, Tomašević se onda, isto kao i sada, zalagao za centar za gospodarenje otpadom, a protivio se spalionici otpada.

Argumenti ekoloških aktivista za izgradnju centra za gospodarenje otpadom, odnosno protiv spalionice otpada, i dalje su svima dostupni na stranicama Zelene akcije (ovdje i ovdje).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.