Faktograf.hr

Samo činjenice

U Škotskoj 2020. nije bilo manje mrtvih nego inače, naprotiv

Društvenim mrežama cirkulira podatak o ukupnom broju umrlih u Škotskoj 2020., koji "dokazuje plandemiju". Službene statistike ga pobijaju.
Foto: Peter H // Pixabay

Društvenim mrežama širi se pogrešan podatak o broju umrlih u Škotskoj 2020. godine, što se interpretira riječju – “plandemija”, odnosno planska iliti nepostojeća, lažna pandemija Covida-19 [1, 2].

ŠKOTSKA – – BROJ UMRLIH PO GODINAMA!!!!
ZVANIČNI PODACI!!!!!!
OVAKVE OBJAVE TREBA DA VIDI ŠTO VIŠE LJUDI!!!!!
gledajte, DELITE!!!!!

Ipak, ne radi se o broju umrlih u Škotskoj već se podatak odnosi na broj osoba preminulih u bolnicama prošle godine. Širiteljima ove objave drugi su korisnici Facebooka pogrešku pokušali objasniti u komentarima, pozivanjem na službene podatke o umrlima u Škotskoj, međutim, objave nisu naknadno ni uređene i ispravljene niti obrisane.

Foto: Screenshot

U stvarnosti broj umrlih u Škotskoj 2020. godine je debelo premašio prosjek prijašnjih godina. Gledano u apsolutnim brojkama, lani je do 20. prosinca umrlo pet tisuća ljudi više nego u čitavoj 2019. godini. U zadnjih pet godina u Škotskoj je godišnje umiralo između 56.718 i 58.202 osoba.

Natprosječan broj umrlih koji prati broj preminulih od Covida-19

Kada se pogleda po zadnjem kvartalu prošle godine, porast je značajan i premašuje petogodišnji prosjek za 12,5 posto. Tim povodom, Julie Ramsay, statističarka zadužena za kretanje broja stanovništva u državnom zavodu, izjavila je:

“Nakon značajno većeg broja smrtnih slučajeva koje smo vidjeli između travnja i lipnja prošle godine, broj se vratio na prosječnu razinu između srpnja i rujna… Kako se razvijao drugi val pandemije COVID-19, smrtnost se ponovno povećala između listopada i prosinca”.

Škotska vlada, inače, objavljuje i zasebne statistike vezane za višak smrtnosti od Covida-19 i prema njima nema govora o tome da brojke proturječe postojanju pandemije. Ukupan višak smrtnosti konzistentan je s rastom broja novozaraženih, a onda i umrlih od Covida-19.

Graf prikazan niže, a objavljen 31. ožujka ove godine, jasno prikazuje u kojim trenucima je zabilježen višak smrtnosti. Višak smrtnosti je krajem ožujka bio u padu u odnosu na petogodišnji prosjek, što je naznačeno informacijom o tri postotnom padu.

Foto: Screenshot data.gov.scot/coronavirus-covid-19

Slučaj Hrvatske

Ovdje treba napomenuti i da su u raspravi o ovim podacima korišteni i oni za Hrvatsku i za Srbiju, iako ne idu u prilog tezi da je pandemija izmišljena. Podaci o ukupnom broju umrlih predmet su rasprava od početka pandemije [3, 4] i uglavnom su se koristili manipulativno ili prerano, primjerice, ljetos kada je nakon strogog proljetnog lockdowna Hrvatska imala jako malo preminulih od Covida.

To se do kraja godine promijenilo, pa su državne institucije zabilježile natprosječan broj umrlih, pogotovo u prosincu, na vrhuncu širenja zaraze i broja novozaraženih. U prosincu 2020. godine umrlo je najviše građana na teritoriju RH i to je najgori mjesec po broju umrlih još od Drugog svjetskog rata.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.