Ocjena točnosti

Da bi ušao u GSV, Glas poduzetnika se najprije treba registrirati kao udruga poslodavaca

Dok god se ne registrira po Zakonu o radu, Udruga Glas poduzetnika ne može računati na prebrojavanje i mogući ulazak u tripartitna tijela.
screenshot N1

„Cilj nam je ući u Gospodarsko-socijalno vijeće, jer smatramo da smo vrlo relevantan čimbenik koji mora biti uključen u definiranje javnih politika. Preduvjet za ulazak jest da nam se utvrdi reprezentativnost koja se utvrđuje svakih pet godina. To će biti za dvije godine i smatram da ćemo biti spremni“, ustvrdio je Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika u razgovoru za Telegram.

Naveo je pritom kako se Udruga Glas poduzetnika uključila u dvije europske asocijacije poduzetničkih udruga – SME United i ESBA-u.

„Obje imaju status socijalnog partnera na razini EU, tako da ćemo kroz ta članstva prije dobiti reprezentativnost na razini EU nego u vlastitoj domovini. Ali, na takve smo stvari već navikli“, zaključio je Oreščanin.

Rad udruga poslodavaca kao i sindikata reguliran je Zakonom o radu te Zakonom o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. Upravo se Zakonom o reprezentativnosti utvrđuju kriteriji reprezentativnosti udruga poslodavaca, kao i udruga sindikata više razine za sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini, a Gospodarsko-socijalno vijeće je tripartitno tijelo na nacionalnoj razini.

Izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika točno govori da se reprezentativnost utvrđuje svakih pet godina. Kako je taj postupak zadnji put proveden 2018. godine (1., 2.) iduće utvrđivanje reprezentativnosti kako udruga poslodavaca tako i udruga sindikata više razine treba provesti za dvije godine.

No, objašnjenja koja daje Oreščanin kada govori o reprezentativnosti udruge koju predstavlja daju krivu sliku, ukazujući na moguću sporost zbog koje Glas poduzetnika „čeka“ na utvrđivanje reprezentativnosti.

Glas poduzetnika nije udruga poslodavaca, već građana

Međutim, Udruga Glas poduzetnika nije registrirana kao udruga poslodavaca, već kao udruga građana, a kao udruga građana ne može biti kandidat za sudjelovanje u radu tripartitnih tijela u kojima sjede predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata. Toga su svjesni u Glasu poduzetnika pa su spremni, kao što smo ranije pisali, preispitati mogućnost budućeg angažmana u skladu s odredbama zakona koji reguliraju djelovanje udruga poslodavaca i sindikata.

„Udruga je nevladino i neprofitno udruženje građana“, stoji u Statutu udruge Glas poduzetnika koji je donesen temeljem Zakona o udrugama. Odredbe tog zakona „ne primjenjuju se na političke stranke, vjerske zajednice, sindikate i udruge poslodavaca“.

Utemeljenje i registriranje udruga poslodavaca i sindikata, dakle, regulirano je Zakonom o radu. Što znači da Udruga Glas poduzetnika o utvrđivanju reprezentativnosti za sudjelovanje u tripartitnim tijelima može računati tek kada se registrira temeljem Zakona o radu i kao udruga više razine upiše u registar udruga pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Kako Udruga Glas poduzetnika nije ispunila tu osnovu, dok god je ne ispuni ne može računati da će njeno članstvo biti prebrojano kako bi se utvrdila reprezentativnost. Stoga je i nepotrebno govoriti o tome da će udruga prije dobiti reprezentativnost na EU razini kroz članstvo u udrugama na EU razini, nego u vlastitoj  domovini.

Prebrojavanje mogu zatražiti u prosincu iduće godine

Prema zakonskim odredbama, reprezentativna udruga poslodavaca za sudjelovanje u tripartitnim tijelima više razine kumulativno treba ispuniti nekoliko uvjeta. Prvi je uvjet da je najmanje šest mjeseci prije dana podnošenja zahtjeva za utvrđivanje reprezentativnosti upisana u registar udruga poslodavaca više razine. Nadalje, u nju treba biti udruženo najmanje tri tisuće poslodavaca ili u nju udruženi poslodavci trebaju zapošljavati najmanje 100 tisuća radnika.

Osim toga, u takvu udrugu treba biti udruženo najmanje pet udruga poslodavaca koje djeluju u različitim područjima djelatnosti utvrđenim Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti te sama udruga ili u nju udružene udruge poslodavaca trebaju imati područne urede u najmanje četiri županije.

Udruga poslodavaca više razine, odnosno udruga sindikata više razine koja želi da se utvrdi njezina reprezentativnost za sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini taj postupak može pokrenuti najranije šest mjeseci prije isteka roka na koji je udrugama sindikata i poslodavaca utvrđena reprezentativnost.

Kako su aktualna rješenja o utvrđivanju reprezentativnosti udruga sindikata i poslodavaca donesene 7. lipnja 2018. godine, to znači da bi Udruga Glas poduzetnika, ako sama želi pokrenuti postupak prebrojavanja kao nova udruga, to mogla napraviti najranije u prosincu iduće godine, ali pod uvjetom da je kao udruga poslodavaca unesena u registar najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva.

U praksi to znači da bi se Glas poduzetnika, koji je sada udruga građana, do lipnja iduće godine trebao registrirati kao udruga poslodavaca.

Novo utvrđivanje reprezentativnosti udruga više razine može se pokrenuti pola godine prije isteka petogodišnjeg roka. No, otvorena je mogućnost i postupka preispitivanja utvrđene reprezentativnosti i prije tog roka, ali to preispitivanje sada ne bi mogla pokrenuti Udruga Glas poduzetnika. Taj postupak može pokrenuti udruga poslodavaca, odnosno udruga sindikata više razine koja je zastupljena u GSV-u „ako učini vjerojatnim da neka od udruga zastupljenih u GSV-u“ više ne ispunjava neki od uvjeta reprezentativnosti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.